Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Luchtvervuiling door verkeer en houtrook verergert astma bij volwassenen

Volgens bevindingen van een studie aan de universiteit van Melbourne ervaren astmapatiënten, vaak blootgesteld aan zware vervuiling door het verkeer of door rook van houtvuurkachels, een duidelijke verergering van hun astmasymptomen.

De studie is de eerste in zijn soort die de impact van de vervuiling door het verkeer en houtrook van kachels onderzocht bij volwassenen van middelbare leeftijd met astma.

Uit de resultaten bleek dat volwassen astmalijders die blootgesteld werden aan vervuiling door zwaar verkeer, een toename van 80 procent van de astmasymptomen en deze blootgesteld aan rook van houtvuurkachels een toename van 11 procent van hun klachten ervaarden.

Astma treft meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd en is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen.

Dr John Burgess van de "School of Population Health" aan de Universiteit van Melbourne en co-auteur van de studie zei: "er wordt nu aanbevolen dat volwassenen die aan astma lijden niet zouden leven langs drukke wegen en dat oude houtkachels zouden moeten vervangen worden door nieuwere modellen om de gezondheidstoestand van de astmalijders niet te verergeren. "

In de studie werd een groep van 1383 vierenveertigjarigen uit een "Tasmanian Logitudinal Health Study" onderzocht op hun blootstelling aan rook van houtvuren en vervuiling door het verkeer. Aan de deelnemers werd gevraagd om informatie over hun blootstelling .

In het onderzoek werd gevraagd om de frekwentie van blootstelling aan zwaar verkeer en houtrook in de winter weer te geven.

De resultaten waren gebaseerd op de zelfrapportering van symptomen en het aantal opflakkeringen of exacerbaties over een periode van 12 maanden. Deelnemers meldden tussen 2 tot 3 opflakkeringen van zogenaamde intermitterende astmaaanvallen tot meer dan één opflakkering per week van een ernstige persistente astmaaanval.

Van het verkeer wordt gedacht aan verergering door luchtwegenontsteking. Er is reeds aangetoond dat uitlaatdeeltjes van zware voertuigen allergische ontstekingsreacties vermeerderen bij mensen die aan astma lijden.

"Onze studie vond ook een verband tussen het inademen van houtrook en de ernst van astma waardoor het gebruik van hout voor de verwarming schadelijk blijkt te zijn voor de gezondheid van gemeenschappen zoals in Tasmanië waar het verbranden van hout veel voorkomt," zei Dr Burgess.

"De invloed van schone brandpraktijken en de vervanging van oude vervuilende houtkachels door nieuwe is waarschijnlijk minimaal op de verbetering van de gezondheid van de mensen," zei hij.

"Deze bevindingen kunnen bijzonder belangrijk zijn voor ontwikkelingslanden waar blootstelling aan houtrook in landelijke gemeenschappen hoog is door het gebruik van hout voor verwarming en koken en de intensiteit van luchtverontreiniging door het wegverkeer in de grotere steden aanzienlijk is."

De studie toonde geen verband tussen vervuiling door het verkeer en houtrook en het ontstaan ​​van astma.

Dit artikel werd gepubliceerd in het tijdschrift Respirology.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats