Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


De combinatie van blootstelling aan asbest, asbestose en roken verhoogt sterk het risico op longkanker

Volgens een nieuwe studie is de kans op het ontwikkelen van longkanker geassocieerd met blootstelling aan asbest, asbestose en roken sterk toegenomen als deze drie risicofactoren worden gecombineerd en stoppen met roken vermindert het risico op het ontwikkelen van longkanker in dit geval.

"De interacties tussen blootstelling aan asbest, asbestose en roken en hun invloed op het risico op longkanker zijn onvoldoende gekend," aldus hoofdauteur Steven B. Markowitz, MD DrPH, hoogleraar arbeids- en milieu-geneeskunde aan de School of Earth & Environmental Sciences at Queens College in New York. "In onze studie van een grote groep aan asbest blootgestelde personen en meer dan 50.000 niet-blootgestelde controles bleek dat de risicofactor op longkanker verhoogde in geval van de combinatie van twee risicofactoren en opnieuw verhoogde bij de combinatie van de drie hoger vernoemde risicofactoren met een factor 37.

De bevindingen werden online gepubliceerd in het American Thoracic Society Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

De studie omvatte 2.377 lange termijn blootstellingen in Noord-Amerika en 54.243 arbeiders zonder voorgeschiedenis van blootstelling aan asbest van de Cancer Prevention Study II. Doodsoorzaken werden bepaald uit de National Death Index.

Bij niet-rokers gaf blootstelling aan asbest een verhoogde frekwentie van sterven aan longkanker van 5,2 terwijl de combinatie van roken en blootstelling aan asbest het sterftecijfer deed stijgen met meer dan het 28-voudige. Asbestose verhoogde het risico op longkanker bij asbest-blootgestelde personen bij zowel rokers als niet-rokers met een sterftecijfer verhoging aan longkanker met het 36.8-voudig..

Onder de personen die stopten met roken was de longkanker frekwentie binnen de 10 jaar na het stoppen met roken van 177 sterfgevallen per 10.000 onder huidige rokers naar 90 per 10.000 gedaald. Gevallen van longkanker bij personen die waren gestopt met roken 30 jaar eerder waren vergelijkbaar met deze die nooit hadden gerookt.

Er waren een paar beperkingen aan de studie, met inbegrip van het feit dat de rookstatus en asbestose maar één keer werden geëvalueerd en dat sommige leden van de controlegroep konden zijn blootgesteld aan relatief korte periodes van asbest.

"Onze studie levert sterk bewijs dat blootstelling aan asbest longkanker veroorzaakt door meerdere mechanismen," zei Dr Markowitz. "Belangrijk is dat we ook zien dat stoppen met roken een sterke invloed heeft op het risico van longkanker "

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats