Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Lage testosteron niveaus kunnen reumatoïde artritis veroorzaken
bij mannen

Hormonale veranderingen kunnen de ontwikkeling van de aandoening voorafgaan, zeggen de auteurs.

Lage testosteron niveaus kunnen de verdere ontwikkeling van reumatoïde artritis bij mannen beinvloeden, suggereert een onderzoek online gepubliceerd in de Annals of the Rheumatic Diseases. Van geslachtshormonen wordt verondersteld dat ze een ​​rol spelen in de ontwikkeling van reumatoïde artritis, en zowel mannen als vrouwen met de aandoening hebben de neiging om lagere niveaus van testosteron in hun bloed te heben dan gezonde mensen. Maar het is niet duidelijk of dit een oorzaak of een gevolg is van de ziekte.

De onderzoekers baseren hun bevindingen op de deelnemers aan het Zweedse Malmö Preventive Medicine Program (MPMP) dat begon in 1974 en de gezondheid volgde van meer dan 33.000 personen geboren tussen 1921 en 1949.

Als onderdeel van hun opname in het programma werden de deelnemers onderworpen aan een reeks testen, een vragenlijst over gezondheid en leefstijlfactoren en werden bloedmonsters afgenomen na een nacht vasten.

De auteurs selecteerden de MPMP deelnemers die vervolgens werden gediagnosticeerd met reumatoïde artritis tot en met december 2004 door kruiscontroles in nationale en regionale registers.

Opgeslagen bloedmonsters waren beschikbaar van 104 van de mannen die later reumatoïde artritis ontwikkelden en van 174 mannen van dezelfde leeftijd die de ziekte niet hadden ontwikkeld.

De gemiddelde tijd die is verstreken tussen het nemen van het bloedmonster en een diagnose van reumatoïde artritis was net onder de 13 jaar en varieerde van 1 tot 28 jaar.

De reumatoïde factor status was bekend bij diagnose voor 83 van de mannen; bijna drie van de vier (73%) testten positief en de rest negatief. De reumatoïde factor is een antilichaam dat de ernst van de ziekte aangeeft en gebruikt wordt om de aandoening te categoriseren.

Rekening houdend met roken en de body mass index, die beiden het risico op reumatoïde artritis kunnen beïnvloeden, hadden mannen met lagere niveaus van testosteron in hun bloed meer kans om de ziekte te ontwikkelen.

Dit was statistisch significant voor degenen die negatief testten op de reumatoïde factor wanneer ze werden gediagnosticeerd.

Deze mannen hadden ook significant hogere niveaus van het follikel stimulerend hormoon - een chemische stof die betrokken is bij geslachtsrijpheid en voortplanting - voordat ze werden gediagnosticeerd met reumatoïde artritis. Dit is waarschijnlijk secundair aan verminderde productie van testosteron, zeggen de auteurs.

De bevindingen geven aanleiding om te suggereren dat hormonale veranderingen het begin van reumatoïde artritis voorafgaan en de ernst van de ziekte kunnen beïnvloeden.

Ze wijzen op andere studies die aangeven dat testosteron het immuunsysteem kan beïnvloeden en aldus ontsteking onderdrukken. Reumatoïde artritis heeft ook meer kans om in remissie te gaan in een vroeg stadium, zeggen ze.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats