Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Antidepressiva verbonden met verhoogde risico's na operatie

Bloeding, transfusie, overname, dood meer kans na inname van SSRI's

Volgens een analyse door onderzoekers van UC San Francisco en Baystate Medical Center in Springfield, Massachusetts worden selectieve serotonine heropname remmers (SSRI's) - één van de meest voorgeschreven antidepressiva - geassocieerd met een verhoogd risico op bloeding, transfusie, ziekenhuis heropname en dood bij inname rond de tijd van de operatie,

De wetenschappers keken naar de medische dossiers van meer dan 530.000 patiënten die een operatie ondergingen in 375 Amerikaanse ziekenhuizen tussen 2006 en 2008. Hun resultaten zijn gepubliceerd op 29 april in JAMA Interne Geneeskunde.

"Er waren al kleine studies die suggereerden dat er een probleem was maar het was nooit goed bewezen," aldus hoofdauteur Andrew D. Auerbach, MD, MPH, een UCSF hoogleraar geneeskunde. "Met deze enorme dataset hebben wij het vertrouwen om te zeggen dat SSRI's kunnen worden geassocieerd met een ongeveer 10 procent verhoogd risico op ongunstige gevolgen."

De auteurs merkten op dat patiënten die SSRI's nemen meer kans op aandoeningen hebben bij een chirurgische ingreep, zoals obesitas, chronische longziekten en depressie.

Om de vraag te beantwoorden of deze factor werkelijk invloed heeft werden patiënten die SSRI's hadden genomen vergeleken met patiënten die dat niet hadden gedaan. Na aanpassing en controle voor variabelen zoals leeftijd, geslacht, gezondheidstoestand en depressie, vonden zij dat patiënten die SSRI hadden genomen nog altijd een groter risico hadden.

De wetenschappers hebben ook gekeken naar de vraag of het verhoogde risico kan worden verklaard door patiënten die SSRI's voor de eerste keer hadden genomen voor de operatie. "Dit was niet het geval," zegt Auerbach. "Deze geneesmiddelen worden bijna nooit acuut gebruikt. Ze worden voorgeschreven voor chronische aandoeningen zoals depressie en bijna altijd voor langdurig gebruik."

De studie was niet bedoeld om te kijken naar mogelijke oorzaken voor het verhoogde risico. Echter, merkte Auerbach op, van SSRI's is bekend dat ze interfereren met de werking van bloedplaatjes - bloedcellen die een cruciale rol spelen bij de bloedstolling. Op zijn beurt kan de bloedplaatjesdisfunctie leiden tot overmatig bloeden.

Auerbach waarschuwde dat aangezien de studie retrospectief was "een prospectieve observationele studie waarbij patiënten SSRI's nemen rond het moment van de operatie nog steeds nodig is."

Hij zei dat terwijl het voorbarig zou zijn om patiënten te adviseren geen SSRI's nemen voor de operatie, "het is zeker de moeite waard het te bespreken met uw chirurg of huisarts."

Vertaling: Andre Teirlinck





Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats