Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Koper oorzaak van Alzheimer

Koper blijkt één van de belangrijkste ecologische factoren te zijn dat het begin en de progressie activeert van de ziekte van Alzheimer door het verhinderen van de tegenwerking van de accumulatie van toxische eiwitten in de hersenen. Dat is de conclusie van een studie die in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences verscheen.

"Het is duidelijk dat na verloop van tijd het cumulatief effect van koper het systeem dwarsboomt waarmee amyloïde beta wordt verwijderd uit de hersenen," zei Rashid Deane, Ph.D., professor onderzoeker aan de University of Rochester Medical Center (URMC) Afdeling Neurochirurgie, lid van het Center for Translational Neuromedicine en hoofdauteur van de studie. "Deze stoornis is één van de belangrijkste factoren die ervoor zorgen dat eiwit kan cumuleren in de hersenen en plaques vormen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer."

Koper is alomtegenwoordig in ons voedsel. Het wordt gevonden in het drinkwater door afzet van de koperen leidingen, in voedingssupplementen en in bepaalde voedingsmiddelen zoals rood vlees, schaaldieren, noten, en veel groenten en fruit. Het mineraal speelt een belangrijke en nuttige rol in de zenuwgeleiding, botgroei, de vorming van bindweefsel en de hormoonhuishouding.

De nieuwe studie toont aan dat koper zich kan ophopen in de hersenen waardoor de bloed-hersenbarrière - het systeem dat bepaalt wat de hersenen binnenkomt en verlaat - wordt doorbroken met als gevolg een toxische accumulatie van het eiwit amyloïde beta, een bijproduct van cellulaire activiteit. Deane en zijn collega's voerden een reeks experimenten uit op muizen- en menselijke hersencellen door het toepassen van moleculaire mechanismen waarbij koper de pathologie van de ziekte van Alzheimer versnelt.

Onder normale omstandigheden wordt amyloide beta uit de hersenen verwijderd door een eiwit genaamd lipoproteine een receptor-gerelateerde proteine 1 (LRP1). Deze eiwitten binden met de amyloïde beta gevonden in het hersenweefsel en begeleiden het in de bloedvaten waarmee ze uit de hersenen worden verwijderd.

Het onderzoeksteam doseerde normale muizen met koper gedurende een periode van drie maanden. De blootstelling bestond uit sporen van het metaal in het drinkwater en bedroeg een tiende van de waterkwaliteitsnorm voor koper vastgelegd door het Environmental Protection Agency.

"Dit is een zeer laag gehalte aan koper zoals men consumeert bij een normaal voedingspatroon." zei Deane.

De onderzoekers vonden dat het koper zijn weg vond naar het bloedsysteem en zich in de vaten verzamelde die de hersenen met bloed voeden, met name in de cellulaire "wanden" van de haarvaten. Deze cellen zijn een cruciaal onderdeel van het hersenen afweersysteem en helpen bij het regelen van de passage van moleculen naar en van het hersenweefsel. In deze toestand verhinderen de capillaire cellen de invoer van koper in de hersenen. Na verloop van tijd echter kan het metaal zich ophopen in deze cellen met toxisch effect als resultaat.

De onderzoekers merkten op dat koper de functie van LRP1 verstoorde door oxidatie dat op zijn beurt de verwijdering van amyloid beta uit de hersenen remde. Ze namen dit verschijnsel waar bij zowel muizen- als menselijke hersencellen.

De onderzoekers keken vervolgens naar de gevolgen van de blootstelling aan koper op muismodellen met de ziekte van Alzheimer. Bij deze muizen werden de cellen die de bloed-hersenbarrière vormen afgebroken en vertoonden "lekken" - een waarschijnlijke combinatie van vergrijzing en het cumulatieve effect van giftige aanvallen - waaronder elementen zoals koper die ongehinderd in het hersenweefsel komen. Zij merkten op dat koper de activiteit van neuronen stimuleerde wat de productie van amyloïde beta deed toenemen. Het koper ging ook een interactie aan met amyloid beta zodanig dat de eiwitten gingen samenklitten in grotere complexen om zo blokkeringen te vormen dewelke door het eiwit afvalsysteem in de hersenen niet kunnen worden teniet gedaan.

Dit één-tweet spel, het remmen van de verwijdering en het stimuleren van de productie van amyloïde beta, levert sterk bewijs dat koper een belangrijke speler is bij de ziekte van Alzheimer. Bovendien merkten de onderzoekers op dat koper ontsteking veroorzaakte van hersenweefsel dat verder de opsplitsing van de bloed-hersenbarrière en de accumulatie van Alzheimer-gerelateerde toxinen stimuleerde.

Echter omdat dit metaal essentieel is voor zoveel andere functies in het lichaam zeggen de onderzoekers dat deze resultaten voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd.

"Koper is een essentieel metaal en het is duidelijk dat deze effecten zich manifesteren na blootstelling gedurende een lange periode," zei Deane. "De sleutel van het probleem is de juiste balans te vinden tussen te weinig en te veel koper gebruik. Op dit moment kunnen we niet zeggen wat het juiste niveau zal zijn, maar voeding kan uiteindelijk een belangrijke rol spelen in het reguleren van dit proces."

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats