Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Alternatief medicijngebruik hoog onder kinderen met chronische aandoeningen

Communicatiekloof toont dat artsen nodig openlijk moeten praten over het gebruik van alternatieve geneeskunde.

Kinderen die regelmatig specialisten consulteren voor chronisch medische aandoeningen gebruiken ook aanvullende medicamenten in hoge mate, toont recent onderzoek aan van de Universiteit van Alberta en de Universiteit van Ottawa. Ongeveer 71 procent van pediatrische patiënten bezoeken verschillende gespecialiseerde klinieken in de Stollery Children's Hospital in Edmonton waar alternatieve geneeskunde gebruikt wordt, terwijl het gebruik op het Children's Hospital van Eastern Ontario in Ottawa 42 procent bedroeg. Bijna 20 procent van de gezinnen die deelnamen aan het onderzoek hebben dat nooit verteld aan hun arts of apotheker over het gelijktijdig gebruik van voorgeschreven en alternatieve medicijnen.

Sunita Vohra, onderzoeker bij de faculteit van geneeskunde & tandheelkunde in het U A, was de hoofd onderzoeker van de studie, die onlangs werd gepubliceerd in de peer-reviewed tijdschrift Pediatrics. Haar mede-onderzoeker was W. James King van de Universiteit van Ottawa.

"De kinderen in dit onderzoek worden vaak geneesmiddelen op recept verstrekt," zegt Vohra, een kinderarts die in de afdeling kindergeneeskunde en de School of Public Health op de U van A. werkt "En veel van deze kinderen volgden gelijktijdig aanvullende therapieën of in plaats van de voorgeschreven medicijnen. We vroegen aan gezinnen of ze zouden willen praten over het gebruik van alternatieve geneeskunde, meer dan 80 procent van hen zei: 'Ja, graag.'

"Op dit moment krijgen deze gezinnen informatie over alternatieve medicijnen via vrienden, familie en het Internet, maar op de keper beschouwd moeten ze deze informatie van hun arts krijgen of van een ander lid in hun team van de gezondheidszorg, die met mogelijke medicijn interacties met voorgeschreven geneesmiddelen bekend zijn." Vohra zei dat de studie " een kloof in de communicatie geïdentificeerd heeft " in het omgaan met pediatrische patiënten en hun families.

"Het is belangrijk om deze gesprekken te gaan krijgen met elke patiënt, zeker als je bedenkt dat het niet algemeen bekend is hoe vaak het voor komt om alternatieve geneeskunde bij kinderen met chronische ziekten te gebruiken," zegt de Alberta Innovates-Health Solutions geleerde.

"We moeten controleren of deze gezinnen er geen moeite mee hebben om de specialisten te vertellen dat zij andere therapieën nemen," zei ze. Op het moment hebben Vohra en haar collega's in het U A leerplannen voor de medische studenten over het gebruik van alternatieve geneeskunde door pediatrische patiënten ontwikkeld, die wordt beschouwd als innovatieve en nieuw.

Zorgen dat medische studenten informatie krijgen over alternatieve geneeskunde is desleutel, omdat het hen wapent met meer kennis over eventuele interacties met voorgeschreven medicijnen, zegt Vohra. "Aangezien ouders zeggen dat ze deze informatie willen, we hebben de verplichting om ervoor te zorgen dat de toekomstige artsen het onderwijs en de middelen krijgen die nodig zijn voor deze gesprekken." zegt Vohra .

Vertaling Shanti Onneweer


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats