Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Eet meer, weeg minder

Studie met worden verschaft aanwijzingen voor betere vet-verlies therapieën voor de mens.

Wetenschappers aan het Scripps Research Institute (TSRI) hebben belangrijke details ontdekt van een brain-to-body signaleringsschakeling waarmee spoelwormen in staat zijn om gewicht te verliezen onafhankelijk van voedselinname. Het gewicht-verlies circuit wordt geactiveerd door gecombineerde signalen van de worm-versies van de neurotransmitters serotonine en adrenaline. Er zijn genoeg redenen om te vermoeden dat dit in een vergelijkbare vorm bij mensen en andere zoogdieren bestaat.

"Het stimuleren van serotonine werd al gezien als een haalbare strategie voor gewichtsverlies bij mensen, maar onze resultaten laten doorschemeren dat het stimuleren van serotonine plus adrenaline een krachtiger effect moet produceren - en er is al wat bewijs dat dat het geval is," zei TSRI Universitair docent Supriya Srinivasan , die hoofdonderzoeker was voor de studie, online gepubliceerd voor afdruk op 10 oktober 2013 door het tijdschrift Cell Metabolism.

Van serotonine aanmaak, die kunstmatig door een dieet en antidepressiva kan worden verhoogd, is al lang bekend dat het gewicht kan verminderen. Tot voor kort namen wetenschappers aan dat dit vooral gebeurt door het onderdrukken van eetlust en voedselinname. Echter, Srinivasan rapporteerde in 2008 - toen ze een postdoctoraal doorliep aan de Universiteit van Californië, San Francisco - dat serotonine veranderingen in voedselinname en vet niveaus via gescheiden signaalwegen bevorderde.

"We konden ervoor zorgen dat de dieren die we bestudeerden meer vet verloren, zelfs indien ze meer aten.” Zei ze. Haar experimenten werden uitgevoerd op C. elegans rondwormen, wiens korte levensduur en goed gekarakteriseerd zenuwstelsels ze geschikt maken voor snelle turnaround-lab onderzoeken. En inderdaad vonden andere onderzoekers al snel dat de effecnten van serotonine op voedsel-inname-onderdrukkende en gewichtsverlies effecten te scheiden zijn, ook in zoogdieren.

Nu met haar eigen laboratorium op TSRI, is Srinivasan de gewichtsverlies circuits van de C.elegans meer in detail gaan onderzoeken. In de nieuwe studie gebruiken Srinivasan en haar collega's, eerste auteur Research Assistant Tallie Noble en graduate student Jonathan Stieglitz, een reeks van gen-blokkerende experimenten om enkele van de belangrijkste elementen van het circuit te identificeren.

Hun meest verrassende ontdekking was dat serotonine niet de enige bestuurder is van dit gewichtsverlies circuit. Maar het werkt samen met een andere neurotransmitter, octopamine (de C. elegans versie van adrenaline (ook wel epinefrine genoemd) in zoogdieren. "Dat was een zeer interessante vondst, vooral omdat andere studies suggereren dat deze twee neurotransmitters de neiging hebben om elkaars functie tegen te werken," zei Noble.

Vertaald door Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats