Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Statine behandeling versnelt arteriosclerose

Recentelijk toonden twee aparte studies aan, dat mensen die een statinebehandeling krijgen, vaker arteriosclerose ontwikkelen dan onbehandelde mensen. Een van deze studies werd gepubliceerd in “Diabetes Care” (Link) en de andere in “Artherosclerosis” (Link)

Meer details kun je lezen in het schokkende interview (Link) van Dr. Mercola, met senior wetenschappelijk onderzoeker Stephanie Seneff (Link) van MIT (Massachusetts Institute of Technology), die ook lid is van THINCS (Link)

Lees ook Dr. Mercola´s opmerkingen over statinebehandeling.

“Beschermt een statine behandeling tegen kanker?”

Vraag het aan een behandelaar die statine gebruikt (statinist) en het antwoord is “ja”. In tal van studies beweren de auteurs dat een statinebehandeling beschermt tegen alle vormen van kanker. Maar ze hebben allen een ernstige fout gemaakt. Hun bewijsmateriaal komt voort uit vergelijkingen tussen mensen die een statinebehandeling ondergingen en niet-behandelde mensen.

Wat al deze auteurs – onbewust of opzettelijk - hebben genegeerd, is dat een laag cholesterolgehalte vatbaar maakt voor kanker. De meeste mensen die een statinebehandeling krijgen, hebben het grootste deel van hun leven een hoog cholesterolgehalte gehad, terwijl de meeste onbehandelde mensen een laag cholesterolgehalte hadden, dus bestaat er een duidelijk gevaar van een bevooroordeling.

Hier volgt een stuk uit mijn boek “Ignore the Awkward” (negeer het ongemak)! (Link)  waarmee je gedetailleerd inzicht krijgt in deze vraagstelling. Tip: vertaal het woord Alzheimer met het woord kanker. “Statine geneest alles”.

Van Statine wordt gezegd dat het meer geneest dan hartkwalen, zoals o.a. kanker, longziekten heupfracturen en nog veel meer.  De manier waarop onderzoekers deze vermeende voordelen hebben bestudeerd, wordt verward met een ernstige fout. Als voorbeeld heb ik de bewering geanalyseerd dat statinebehandeling de ziekte van Alzheimer voorkomt. Het idee druist in tegen het gezonde verstand.

Vandaag de dag weten we dat niet alleen de hersenen het cholesterolrijkste orgaan in het lichaam is; cholesterol is ook belangrijk voor wat het doet, omdat de zenuwimpulsen een gestage productie van cholesterol vereisen.

Ten eerste is het beweerde bewijsmateriaal niet afkomstig van proeven. In plaats daarvan hebben onderzoekers het aantal mensen geteld met de ziekte van Alzheimer onder mensen met een laag cholesterol gehalte en onder mensen die behandeld zijn met statine. Omdat de bovengrens voor een normaal cholesterolgehalte steeds meer is verlaagd, kunnen wij ervan overtuigd zijn dat de onbehandelde mensen een laag tot zeer laag cholesterolgehalte hadden. Het feit dat we de meeste Alzheimerpatiënten in deze groep met een laag cholesterol gehalte tegenkomen, wordt gezien als een bewijs dat een statinebehandeling de mensen in de andere groep behoed voor ziekte.

Wat vergeten werd, is dat een laag cholesterolgehalte vaak voorkomt bij mensen met verschillende soorten psychische stoornissen. Bijvoorbeeld, mensen met een cholesterolgehalte lager dan 200, kunnen sneller achteruitgaan in prestatietests zoals wandelen, ronddraaien en aankleden. ^ 23

Aanvullend daarop ontwikkelen mensen met een hoog cholesterolgehalte minder vaak de ziekte van Parkinson of dementie dan mensen met een laag cholesterolgehalte.^24,25
Gedetailleerde verslagen over het vermogen van de mens om te leren, redeneren, concentreren en organiseren van hun gedachten, hebben aangetoond dat gemiddeld genomen de slimste mensen het hoogste cholesterolgehalte hebben. ^ 26 Dat Statines de ziekte van Alzheimer zouden voorkomen wordt tegengesproken door de bevinding dat mensen met een hoog cholesterolgehalte de ziekte van Alzheimer niet vaker ontwikkelen dan mensen met een laag cholesterolgehalte. ^ 23

Niet geheel onverwacht, vonden onderzoekers - die niet in dienst zijn van de farmaceutische industrie - de negatieve effecten van vermindering van het cholesterolgehalte. Een van hen is Matthew Muldoon, een Amerikaanse professor in de interne geneeskunde. Al na zes maanden merkte hij op dat het geheugen van patiënten afnam. ^ 27 Verderop in mijn boek vertel ik de lezer ernstiger, cerebrale (hersenen) verstoringen veroorzaakt door statinebehandeling.

Nu terug naar de cruciale vraag. Als de ziekte van Alzheimer´s vaker voorkomt bij onbehandelde mensen dan bij mensen die een statinebehandeling hebben gehad, is dat omdat ze al jarenlang een laag cholesterolgehalte hadden of is het zo dat ze geen statinebehandeling hebben ontvangen? Als de ziekte van Alzheimer minder vaak voorkomt bij mensen die met statines behandeld zijn, is dat omdat ze het grootste deel van hun leven een hoog cholesterolgehalte hadden of is het zo dat ze geen statinebehandeling hebben ontvangen? Niemand die het weet.

Een meer wetenschappelijke versie is recentelijk gepubliceerd in het “ Quarterly Journal of Medicine”door mij en twee van mijn collega’s Paul Rosch en Kilmer McCully.

http://www.stress.org/about/founder/

http://www.drpasswater.com/nutrition_library/homocysteine.html Het is hier beschikbaar!

http://qjmed.oxfordjournals.org/content/early/2011/12/08/qjmed.hcr243.full.pdf?keytype=ref&ijkey=kZGZxqVjYWEOtoc

Twee van ons hebben het ook kort genoemd in de aankomende film “Statine Natie” zoals aangekondigd in de nieuwsbrief van augustus http://www.ravnskov.nu/newsletters#august%202012 en die hopelijk volgende maand voor het publiek beschikbaar komt.

Een deel dat gaat over kanker is beschikbaar op Youtube Link

Uffe Ravnskov, MD, PhD, is als Deense arts en onafhankelijk onderzoeker woordvoerder van THINCS http://www.thincs.org/, het internationale netwerk van Cholesterol Sceptici

Vertaling: Pauline LaumansHebetaetaeta je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats