Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Prebiotica kan mogelijk nieuwe darmflora verzorgen bij patienten met darmfalen

Urbana- Het toevoegen van de juiste prebiotica aan het dieet van pediatrische patienten met
darmfalen, zou intraveneuze voeding kunnen vervangen, volgens een onderzoek van de Universiteit van Illinois (UvI).

"Toen we fructooligosacharide (FOS) toevoegde als een prebioticum, groeide de darm en verbeterde de werking," zei Kelly A. Tappenden, professor in voedingsleer en gastro-intestinale fysiologie, aan de UvI. "Het onderzoek liet zien dat het gebruik van de juiste combinatie pre- en probiotica de resultaten zelfs nog zouden kunnen verbeteren.

Wanneer FOS de darm binnen gaat, zetten bacterien het om in butyraat, een kort-keten vetzuur die de omvang van de darm vergroot en zorgt voor een verbeterde vertering en opnamen van voedingsstoffen.

Maar de infusen van heden bevatten geen butyraat en het toevoegen ervan zou veel geneeskundig onderzoek en administratieve rompslomp met zich mee brengen. Professor Tappenden wilde kijken of het het toevoegen van dit koolhydraat aan het dieet, terwijl er doorgegaan blijft worden met het toedienen van de meeste voedingstoffen via een infuus, er voor zou zorgen dat de darm nu ook zelf zou starten met het aanmaken van butyraat. Dit werkte!

Volgens Tappenden zijn er minstens 10.000 mensen afhankelijk van voeding via een infuus. Dit omdat hun darmen door een chirurgische ingreep zijn verkort.

Veel van deze patienten zijn te vroeg geboren baby's die een necrotiserende enterocolitis ontwikkeld hebben, een soort van gangreen in de darm. In Amerika is 1 van de 8 baby's te vroeg geboren. Het verwijderen van aangetast of dood weefsel is de meeste uitgevoerde spoedoperatie bij deze baby's. "Een operatie redt hun levens, maar met slechts een klein stuk darm over is het onmogelijk om voedsel te verteren en voedingsstoffen op te nemen.
Deze baby's lopen ook risico's op langer termijn zoals demineralisatie van botten en leverfalen. Het is ons doel om de darmen van deze kinderen weer te laten groeien en aan te laten passen."

Ze heeft haar hypothese omtrent butyraat getest op biggetjes. Deze vormen een goede vervanging voor baby's gezien hun metabolisme en fysiologie. Biggetjes met darmfalen werden toegewezen aan 1 van 4 groepen: een controlegroep; een groep waarvan het dieet FOS bevatte, een koolhydraat gegeven als een prebioticum om de produktie van butyraat te stimuleren door goede bacterien; een probioticum of echt levende bacterien; en een
combinatie van pre- en probiotica.

"Wij geloofden dat darmbacterien prebiotica gebruiken om butyraat te maken en zo de darmgroei te bevorderen. Maar wij dachten dat dat alleen maar zou gebeuren in de groep die pre- en probiotica zou krijgen omdat we niet wisten of de jonge darm van de baby genoeg bacterien zou hebben om dit zeer belangrijke korte-keten vetzuur te maken.

De neonatale biggetjes bleken genoeg bacterien in hun darmen te hebben, en de prebiotica alleen was al effectief om de darmwerking en de structuur te verbeteren." zei ze.

Vertaling: Seth


Hebetaetaeta je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats