Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


De lijst met de top tien van giftige chemicaliŽn die ervan verdacht worden autisme en leerproblemen te veroorzaken

Een krantenartikel dat vandaag in het prestigieuze ĎEnvironmental Health Perspectives Journalí werd gepubliceerd nodigt uit tot verder onderzoek naar identificatie van mogelijke  omgevingsgerelateerde oorzaken van autisme en andere neurologische ontwikkelingsstoornissen bij Amerikaanse kinderen, presenteert een lijst van tien verdachte chemicaliŽn, inclusief diegenen die zeer waarschijnlijk bijdragen tot deze aandoeningen.

Philip Landigran, MD en MSc , een wereldvermaarde onderzoeker naar de gezondheid van kinderen in relatie tot omgevingsfactoren en directeur van het Childrenís Environmental Health Centre (CEHC) aan de Mount Sinai School of Medicine, was mede-auteur van het krantenartikel, getiteld: ďeen onderzoekstrategie om de omgevingsgerelateerde oorzaken van autisme en andere neurologische ontwikkelingsstoornissen te ontdekkenĒ. Samen met Luca Lambertini, PhD, MPH, MSc, assistent professor preventieve medicatie aan het Mount Sinai en Linda Birnbaum, directeur van het National Institute of Environmental Health Sciences.

Het artikel werd tegelijkertijd met vier andere papers gepubliceerd, elk daarvan suggereerde een link tussen giftige chemicaliŽn en autisme. Zowel het artikel als de papers zijn voortgekomen uit de conferentie gehouden door de CEHC in december 2010.

De National Academy of Sciences meldt dat drie procent van alle neurologische gedragsstoornissen bij kinderen, zoals het Autisme Spectrum Stoornis ( ASD) en ADHD (aandachtstekort hyperactiviteitstoornis) , worden veroorzaakt door blootstelling aan giftige substanties in de leefomgeving en dat nog eens 25 % worden veroorzaakt door interactie tussen omgevingsfactoren en genetische predispositie.

Maar de precieze omgevingsgebonden oorzaken zijn nog niet bekend. Terwijl genetisch onderzoek heeft aangetoond dat ASD en sommige andere neurologische ontwikkelingsstoornissen een sterke erfelijke component hebben, geloven velen dat omgevingsgerelateerde oorzaken ook een rol kunnen spelen, en Mount Sinai probeert de rol te begrijpen die deze toxines spelen bij een aandoening die nu tussen de 400.000 en 600.000 van de 4 miljoen kinderen treft die elk jaar in de verenigde Staten geboren worden.

ďEen groot aantal van de chemicaliŽn die veelvuldig gebruikt worden, zijn helemaal niet getoetst op potentiŽle giftigheid en dit baart ons zorgenĒ, zegt dokter Landigran. ďkennis van omgevingsgerelateerde oorzaken van neurologische ontwikkelingsstoornissen is van cruciaal belang omdat ze in potentie voorkombaar zijnĒ

Het CEHC heeft een lijst ontworpen van tien chemicaliŽn aangetroffen in consumentenproducten die vermoedelijk bijdragen aan autisme en leerhandicaps om daarmee een onderzoeksstrategie te leiden die mogelijke voorkombare omgevingsgerelateerde oorzaken te ontdekken.

De top tien chemicaliŽn zijn:
1) Lood
2) Methylkwik
3) PCBíS
4) Organofosfor pesticiden
5) Organochloor pesticiden
6) Hormoonverstorende stoffen
7) Uitlaatgassen
8) Polycyclische aromatische koolwaterstoffen
9) Gebromeerde vlamvertragers
10) Organofluorine verbindingen

Als toevoeging aan het artikel, roepen de vier papers ook op tot meer onderzoek om de mogelijke omgevinggerelateerde oorzaken te identificeren van autisme bij Amerikaanse kinderen. De eerste paper, geschreven door een team van de universiteit van Wisconsin, Milwaukee, vond voorlopige bewijzen die roken tijdens de bevalling in verband brengen met Aspergerís syndroom en andere vormen van hoog- functionerende autisme-varianten. Twee papers, geschreven door onderzoekers aan de universiteit van CaliforniŽ , Davis, toont aan dat PCBís de vroege hersenontwikkeling verstoren. De laatste paper, ook geschreven door een team aan de UC, stelt verder onderzoek naar het verband tussen blootstelling aan pesticiden en autisme voor.

Vertaling: Ingrid de KlerckHeb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats