Nieuws zwemmen in chloor


balk2.jpg (42734 bytes)

Google


Zwemmen in chemicaliën gezond?


Chloor vermeerdert het risico op astma

Volgens een onderzoek dat in Nederland uitgevoerd werd bij 600 badmeesters die hun beroep uitoefenen in een openluchtzwembad, wordt dit beroep in verband gebracht met een vermeerdering van het risico op ademhalings problemen (1). Bij deze mensen die de hele dag blootgesteld worden aan chloor, zijn de ademhalingssymptomen inderdaad erger en frequenter dan bij andere mensen. Het risico op sinusitis, schorre stem en bronchiale hyperactiviteit ligt bij badmeesters 40% hoger.

Lees verder


Aan veel zwembadartikelen zit een luchtje

De veiligheid van zwembanden, luchtbedden en opblaasbaar waterspeelgoed die in Nederlandse badplaatsen worden verkocht, is in veel gevallen niet in orde.

Lees verder

Gerrit


Zwemmen in met chloor ontsmette zwembaden en de verhoogde risico's op bronchiolitis, astma en allergie bij kinderen

Recente studies voeren aan dat zwemmen in met chloor ontsmette zwembaden op vroege leeftijd het risico op lage luchtweginfecties kan verhogen. Om de invloed van zwemmen in chloorwater op het risico van bronchiolitis en de daarbij behorende latere consequenties te beoordelen, hebben we 430 kinderen (47% meisjes, gemiddelde leeftijd 5.7 jaar) in 30 kleuterscholen onderzocht. Ouders vulden een vragenlijst in over de ziektegeschiedenis van het kind, zijn/haar zwemgewoontes en potentiële risicofactoren. Aanwezigheid in een zwembad tijdens de vroege jeugd wordt geassocieerd met een verhoogd risico op bronchiolitis, met daaruit voortvloeiend een verhoogd risico op astma en sensibilisatie voor allergieën.

Link

Vertaling: Inge Hendriks


Astma en chloorblootstelling

Regelmatige terugkerende blootstelling aan chloor(verbindingen) wordt bij medewerkers van papierfabrieken en schoonmakers gezien als oorzaak van ook bij hen vaker optredende verschijnselen van astma. Er mag dan nog onvoldoende bewijs zijn voor het hanteren van de term zwembadastma als een nieuwe vorm van beroepsastma, de verhoogde prevalentie van luchtwegklachten bij zwembadpersoneel doet vermoeden dat blootstelling aan chloor(verbindingen) ook bij hen verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een verhoogd risico op arbeidsgerelateerd astma.

Lees verder


Klachten van zwembadpersoneel

In Utrecht is onderzocht of zwembadmedewerkers astma kunnen krijgen van hun werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hiertoe opdracht gegeven aan instituut IRAS van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers constateren het volgende. Bij zwembadpersoneel komen kortademigheid en astma-aanvallen vaker voor (1,4 tot 7 keer zoveel). Vooral bestaande allergieklachten en astma worden erger, waarschijnlijk door trichloramine. Deze vluchtige stof ontstaat door een reactie van chloor en menselijke stoffen (urine, zweet). Deze chloordamp irriteert de luchtwegen. Er komt meer trichloramine in de lucht op drukbezochte momenten, bij weinig ventilatie en bij een ongelijkmatige toevoeging van chloor voor het ontsmetten van het zwemwater.

Link


Invloed van luchtkwaliteit op het voorkomen van klachten bij personeel
van zwemgelegenheden

Onderzoeken die in het buitenland zijn uitgevoerd laten zien dat de prevalentie van astma verhoogd is onder atleten die duursporten beoefenen, en met name onder zwemmers zijn de prevalenties sterk verhoogd. Blootstelling aan chloorverbindingen wordt wel gesuggereerd als causale factor, maar direct bewijs ontbreekt. Verdere aanwijzingen dat zwembadbezoek is geassocieerd met astma en luchtwegklachten zijn afkomstig van een Belgische studie, uitgevoerd onder kinderen. Hoewel de verbanden zeer sterk zijn en de suggestie van een gezondheidsrisico opwekken, kan niet met zekerheid worden geconcludeerd dat de gepresenteerde verbanden niet worden vertekend door onvolledige correctie voor verstorende variabelen. Onder zwembadpersoneel zijn er effecten als gevolg van acute (hoge) blootstelling aan chloor of chloorverbindingen in een aantal gevallen beschreven. De ernst van de effecten wordt sterk bepaald door het niveau en de duur van de blootstelling. Dit betreft klachten die variëren van relatief onschuldige irritatieklachten van de neus en hyperventilatie tot het ‘reactive airways syndrome’ (RADS), een vorm van beroepsastma die gepaard gaat met blijvende bronchiale hyperreactiviteit tot lange tijd na het blootstellingaccident. Recent zijn een aantal studies verschenen die de effecten van lagere blootstelling aan chloorverbindingen onder zwembadpersoneel beschrijven. In een Franse studie onder zwembadopzichters is de chloramine blootstelling vastgesteld en gekoppeld aan respiratoire klachten. De huidige blootstelling was hier significant geassocieerd met bovenste luchtwegklachten, zoals oog-, neus- en keelklachten. Er werden geen associaties met longfunctie, bronchiale hyperreactiviteit, chronische bronchitis en astma gevonden. Een Brits onderzoek beschrijft voor het eerst een drietal werknemers die specifieke longfunctiestoornissen ontwikkelen na blootstelling aan chloramines. Er bestaat echter
onduidelijkheid over het mechanisme dat de klachten en longfunctieveranderingen ontwikkelt
onder deze werknemers.

Download complete rapport


(Baby) zwemmen gezond ?

Ondanks de aanbevelingen dat zwemmen zo gezond is, is de vraag of dat ook geldt voor zwemmen in een chemisch badje. De overheid verplicht zwembaden chloor te gebruiken maar ziet de risico's, zoals zo vaak, over het hoofd.

Met name de mix van urine met chloor is een probleem, zeker bij jonge kinderen en babies. Zwemmen is gezond maar dan wel in schoon natuurwater of zout water. Zwemmen in chloor hoe je het ook bekijkt blijft een risico. Hoog tijd voor alternatieven.....

En om de critici van mijn site de mond te snoeren wederom een uitgebreide collectie wetenschappelijke studies want daar kicken die jongens toch zo op. Iemand die logisch nadenkt over de wereld waarin we leven kan dit zonder al die studies ook wel snappen. Chloor is een chemisch goedje, en daar moeten dan jonge kids in zwemmen....

Dus geen New Age gepraat maar gewoon harde bewijzen, wat je ermee doet bepaal je zelf, dat geldt voor alle informatie op deze site. Leef bewust, vergaar kennis en geef deze door aan anderen die ook willen nadenken en zaken gezonder maken.

Zwemmen is gezond maar niet in chloor !

Gasvormig chloor is irriterend aan ogen en luchtwegen en kan brandwonden veroorzaken op de huid. Bij een concentratie van slechts 3,5 ppm is chloor al te herkennen aan de geur; chloor kan acuut dodelijk zijn bij 1000 ppm maar langdurige blootstelling (40 uur per week) moet niet hoger zijn dan 0,5 ppm.

Bij het mengen van chloor met urine, ammoniak of andere schoonmaakmiddelen kunnen zich giftige mengsels vormen van chloorgas en stikstoftrichloride, daarom moeten deze combinaties vermeden worden. Combinatie van chloor en urine vermijden in zwembad vol met kinderen?

Heb je ook ervaringen met chloor in zwembaden email me dan even.

Ron


Kans op astma door buitenzwembad

Wanneer kinderen veel zwemmen in buitenzwembaden met chloor, hebben ze meer kans om astma te ontwikkelen. Buitenzwembaden zijn volgens Belgische onderzoekers niet veiliger dan binnenzwembaden.

http://www.nu.nl/news/1761452/151/rss/Kans_op_astma_door_buitenzwembad.html


Extra risico voor kinderen van moeders met astma of allergiën

Possible link between baby swimming and breathing problems in children

Children with mothers who have allergies or asthma have an increased risk of wheezing in the chest if they take part in baby swimming before 6 months of age. This is shown in a new study using data from the Norwegian Mother and Child Study (MoBa) at the Norwegian Institute of Public Health (NIPH).

The results come from a study of 30 000 participants from MoBa. Approximately 25 percent of these children took part in baby swimming from 0-6 months of age.

Most children who take part in baby swimming show no increased incidence of lower respiratory tract infections, ear inflammation (otitis media) or tightness and wheezing in the chest. Between 6-18 months the incidence of lower respiratory tract infections and otitis media were 13 percent and 30 percent respectively, whilst the proportion of children who experienced tightness or wheezing in the chest was 40 percent.

Among children of mothers with asthma and allergy, 44 percent of those who did not go swimming had tightness or wheezing in the chest. This was compared to the 47 percent of children who swam and experienced tightness and wheezing who had mothers with asthma and allergies.

- The difference is not large but it indicates a tendency to respiratory problems, says Wenche Nystad, primary author and Department Director at the NIPH’s Division of Epidemiology.

Earlier studies indicated that there can be a link between baby swimming and airway infections in children. It has been suggested that indoor environmental factors (airway irritants) such as volatile chlorination products for indoor swimming pools can affect lung epithelium and contribute to the development of respiratory illnesses like asthma among children.

- The connection between respiratory problems and baby swimming was suggested by a paediatrician who asked whether children with increased risk of asthma, who took part in baby swimming, had a greater tendency to develop respiratory diseases. Earlier studies indicated a connection but the results were uncertain. Therefore we want to carry out a more thorough study, says Nystad.

- If mother and baby are healthy, the study shows that there is no increased risk of otitis media or respiratory problems with baby swimming before six months of age.

Reference
Nystad W, Håberg SE, London S, Nafstad P, Magnus P. Baby swimming and respiratory health. Acta Paediatric. 2008; 97: 657-62.


Chloor dampen funest voor mensen met luchtwegaandoeningen

Inhaling chlorine triggers a nerve receptor that protects healthy people by inducing sneezing, coughing, and irritation, but can cause major problems for people with asthma and other respiratory problems, Yale School of Medicine researchers report today in the Journal of Clinical Investigation.

Prior to this study it was thought that chlorine and other oxidants induced pain and inflammation only through tissue injury. But the Yale team observed that mice lacking the receptor TRPA1 were insensitive to exposure to chlorine—which is used in industrial synthesis, for disinfection of drinking water and swimming pools, and in household bleach. Interestingly, the receptor is the same one triggered by pungent mustard and noxious chemicals in cigarette smoke.

“We show that chlorine activates a specific receptor, TRPA1, in pain-sensing nerve endings in the airways,” said corresponding author, Sven-Eric Jordt, assistant professor of pharmacology. “We identified a population of neurons that fire in response to chlorine exposure, inducing pain and irritation, and narrowing airway passages—probably to protect the lung from chlorine damage.”

The problem with this response, he said, is that people whose respiratory systems already are compromised by asthma or congestion from colds and allergies then have a hypersensitive response to chemicals—their lungs are already doing what the brain is telling the respiratory system to do to protect itself.

“In these patients chlorine and other TRPA1 activators can trigger constriction of the bronchial pathways, and cause pain and discomfort in the airways,” Jordt said.

The silver lining, said Jordt, is that the study points to TRPA1 as a promising new target for the development of new drugs to suppress coughs and relieve pain and inflammation.

The lead authors are Bret Bessac and Michael Sivula of Yale. The study was conducted in collaboration with the laboratory of Lauren Cohn in the pulmonary section of Internal Medicine at Yale and funded by grants from the National Institute of Environmental Health Sciences of the National Institutes of Health.

Journal of Clinical Investigation: advance online publication April 8, 2008


Bewijs voor relatie tussen babyzwemmen en darm infecties

Evidence of a relationship between swimming babies and infections

Scientists of the GSF–National Research Center for Environment and Health found indications for an association between attendance of swimming pools in the first year of life and the frequency of infections. Diarrhea and otitis media during the first year of life are especially noteworthy. No increased risks were found for atopic diseases during the first six years.

http://www.gsf.de/neu/Aktuelles/Presse/2007/babyschwimmen_en.php


Update 28.04.07

Meer bewijs voor relatie chloorzwembaden en luchtweg aandoeningen

De Nederlandse media blijven weer verdacht stil over deze studie van Nederlandse onderzoekers van het UMC waaruit een relatie blijkt tussen de mix van chloor en urine in zwembaden en luchtwegaandoeningen waaronder schorheid, stemverlies en sinusitis.

Exposure to trichloramine and respiratory symptoms in indoor swimming pool workers
http://www.erj.ersjournals.com/cgi/content/abstract/29/4/690

An excess risk for respiratory symptoms indicative of asthma was observed in swimming pool employees. Aggravation of existing respiratory disease or interactions between irritants and allergen exposures are the most likely explanations for the observed associations.


Update 25.11.2006

Zwemmen vergroot kans op hooikoorts tot 74%

Er komt steeds meer bewijs mbt luchtweg aandoeningen veroorzaakt door het zwemmen in gechloreerd water. De nieuwste studie komt uit Duitsland en de conclusie hiervan is dat kinderen die 3-11 keer per jaar zwemmen 74% (!!) meer kans hebben om hooikoorts te ontwikkelen dan kinderen die niet zwemmen in gechloreerd water.

http://today.reuters.co.uk/news/articlenews.aspx?ID=2006-11-24

Informatie over deze studie

http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/
j.1398-9995.2006.01131.x

 

 

 

Update 20 jan

Toch met naam onderzoeker (Alfred Bernard) meer info gevonden over
dit onderzoek:

Alfred Bernard waarschuwt voor risico op kinderastma

Uit een studie van professor toxicologie Alfred Bernard blijkt dat zwemmen in overdreven gechloreerde zwembaden gevaarlijk kan zijn voor kinderen met aanleg voor astma en voor baby’s jonger dan twee jaar. "Zwembaden die met chloor schoongehouden worden, spelen een belangrijke rol in de epidemie van kinderastma die we de laatste jaren kennen", stelt hij in het vaktijdschrift Le Généraliste.

In opdracht van het Brussels Instituut voor Milieubeheer werd in 2002 een onderzoek uitgevoerd. De resultaten zijn te lezen op de BIM-website.
Professor Bernard baseerde zich voor zijn conclusies op een steekproef bij schoolkinderen uit tien Brusselse scholen en een groep van 63 jonge Franstalige zwemmers, tussen 11 en 26 jaar oud. Ze kregen een vragenlijst voorgeschoteld, er werden bloedstalen genomen en hun longfunctie werd geëvalueerd. De analyse toont een significant verband tussen een grotere kans op longontsteking of astma enerzijds en bezoek aan een overdekt zwembad anderzijds. Chloorgassen zijn nefast voor de longen van gevoelige bevolkingsgroepen.

Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek beweert dat het na recent onderzoek niets alarmerends heeft vastgesteld en dat chloor het ontsmettingsmiddel bij uitstek blijft. Echter uit onderzoek van het Waals Gewest blijkt dat maar liefst 30% van de onderzochte zwembaden de grens van 500 microgram/m³ trichloramine overschrijden, terwijl de veiligheidsnormen de maximale limiet op 300 microgram/m³ trichloramine leggen.

http://www.cdenvsenaat.be/

Contact gegevens van deze professor:

Alfred BERNARD
Catholic University of Louvain
30.54 Clos-Chapelle-aux-Champs
B-1200 Brussels
Belgium
E-mail: bernard@toxi.ucl.ac.be


Alternatief voor chloor - Ozon

Ozon is effectief gebleken om lucht en water te zuiveren. Al langer dan een eeuw gebruiken Europese landen ozon als de te verkiezen methode voor water reiniging. In de Verenigde Staten wordt bijna al het water in flessen verrijkt met ozon. Deze benadering is heel verschillend van die met scherpe chemicaliën die constant onderhoud vergen, huid- en oogirritaties veroorzaken, badkleding en haar beschadigen, de waterbalans ontregelen, gevaarlijk voor de gezondheid zijn en als veroorzakers van grote milieuproblemen worden beschouwd. Het is tevens gebleken dat ozon zwembadwater sneller en efficiënter zuivert en reinigt dan de traditionele chemische methoden. Het water wordt tot wel drieduizend maal sneller behandeld zonder onwenselijke bijwerkingen zoals dat bij chloor het geval is. In feit is het belangrijkste bijproduct van ozon natuurlijke zuurstof.

Ozon is een soort 'superzuurstof' die ook in de vrije natuur voorkomt. Ozon doodt alle micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ozon wordt al decennia lang gebruikt voor onder meer het desinfecteren van drinkwater en het zuiveren van lucht. De stof heeft een zeer sterk oxydatie- en sterilisatievermogen op alle organische stoffen. Het is daardoor het meest effectieve sterilisatiemiddel voor waterbehandeling. Bovendien vernietigt het ook nog eens alle hinderlijke geuren. Bij het gebruik van een ozonator wordt nog slechts een fractie chloor toegevoegd. Bij de combinatie van een ionisator met een ozonator kan chloor zelfs helemaal achterwege blijven.
Ook een ozonapparaat is eenvoudig te installeren op elke bestaande of nieuwe filterinstallatie, zonder aanpassing van het leidingwerk.

Links


Een ander alternatief voor chloor - Baquacil

Een Amerikaans bedrijf biedt een alternatief voor het gebruik van chloor. Het goedje heet Baquacil. Het bevat polyhexamethylene biguanide die ook in sommige vloeistoffen voor kontaktlenzen wordt gebruikt. Het is een variant van hydrogen peroxide.

De voordelen:

  • Geen irritatie van de ogen

  • Geen uitdroging van het haar

  • Geen verkleuring van zwembroek/badpak

  • Zacht voor de huid

  • Prettige geur

  • Beschermt langere periode dan chloor

  • Zonlicht, temperatuur, pH schommelingen hebben geen effect
    op de stof

Ik kan er in Nederland geen info over vinden dus kijk maar even op de Amerikaanse site voor meer info:

http://www.baquacil.com/


Een ander alternatief - dmv de koper-ion

"PRISTINEBLUE" doodt algen, bacteriën, schimmels en virussen. Haar werking komt van de koper-ion en niet van het neutrale koperatoom. De koper-ion is verkregen uit kopersulfaatpentahydraat en opgeslagen in de unieke organische drager die voor een groot aantal bijzondere eigenschappen zorgt. Zo blijft de samenstelling bijvoorbeeld opgelost totdat het reageert met een organisme of biologisch element. Met andere woorden, het gaat niet verloren door in een verbinding neer te slaan zoals bij gewoon kopersulfaat. Het blijft opgelost en actief totdat het zijn eliminerende actie kan uitvoeren.

Het verspreidt zich ook vanzelf over de volledige waterkolom met een snelheid van 25 inch per uur horizontaal en 8 inch per uur verticaal. De "PRISTINEBLUE" zorgt voor een dramatische vermindering van de ontwikkeling van schadelijke gassen zoals ammoniak en waterstofsulfide veroorzaakt door anarobische bacteriën (bacteriën die zich ontwikkelen bij het ontbreken van zuurstof). Hoewel de exacte mechanismen van de werking van dit produkt niet volledig bekend zijn, volgt hierna een beschrijving van onze werkhypothese gebaseerd op de huidige wetenschappelijke kennis van zaken.

Algen, bacteriën, schimmels hebben celwanden aan de buitenzijde van hun celmembranen. Wanneer het deze organismen binnendringt, zet het koper-ion zich eerst vast in deze celwand. Daarna wordt het celmembraan binnengedrongen. Cellen handhaven een elektrische spanning in hun membranen. De koper-ionen reageren hierop en verbreken deze spanning waardoor het functioneren van het membraan verstoord wordt. Op zichzelf blijkt dit afdoende voor veel cellen. Maar het produkt doet meer:

Alle cellen hebben energie nodig. Algen en planten vangen zonlicht op en zetten deze energie om in chemische energie via photosynthese. Andere organismen krijgen de op deze wijze omgezette energie binnen als zij algen en planten verteren. In de cellen vindt de omzetting van energie van de ene vorm naar de andere plaats via nauw gekoppelde reacties, gebruikmakend van proteïnen. Deze proteïnen bevatten of andere materialen op sleutelposities die een brug vormen in de omzetting van energie.

Wanneer de koper-ion in de solution de cel binnenkomt, gedraagt het zich als een vrije radicaal en bindt de elektronen die gewoonlijk van de ene naar de andere proteïne worden doorgegeven in  opeenvolgende reacties. Dit sluit dan het normale proces kort en berooft de cel van zijn systeem voor omzetting van energie. In algen en planten verstoort de koper-ion tevens de photosynthese en zal de cel afsterven. Het overschot aan koper-ionen kan zelfs de vorm van de proteïnen veranderen en daardoor het normale functioneren ervan verstoren waardoor het voor cellen moeilijk wordt om hun normale processen uit te voeren. Tenslotte beïnvloed de koper-ion ook de replicatie van DNA en RNA en belemmert zo de bacteriën, virussen en andere organismen die in het water leven. Zoogdieren (koeien, mensen en varkens) kunnen concentraties van het koper-ion verwerken die honderden malen groter zijn dan wat vereist is om bacteriën te doden.

http://www.pristineblue.eu/


Enkele studies mbt de stof polyhexamethylene biguanide

In-vitro activity of polyhexamethylene biguanide (PHMB) against fungal isolates associated with infective keratitis

In conclusion, we have demonstrated that PHMB is active in vitro against C. albicans, F. solani and A. niger strains, all of which are commonly isolated from patients with fungal keratitis. Further in-vitro and clinical studies are warranted in order to determine its role in the treatment of patients with this disease.

J Antimicrob Chemother 1999; 44: 297–298

http://jac.oxfordjournals.org/cgi/content/full/44/2/297


Treatment of Acanthamoeba keratitis with polyhexamethylene biguanide.

Polyhexamethylene biguanide (PHMB) is a polymeric biguanide disinfectant that has not previously been used in the treatment of infection. Six patients with confirmed Acanthamoeba keratitis were treated with PHMB 0.02%. All patients had uncontrolled keratitis refractory to therapy with multiple conventional antiamebic agents. The rationale for use and the dose of PHMB was determined by in vitro sensitivity testing of the Acanthamoeba corneal isolates to the drugs available for use. Trophozoite forms were sensitive to most agents. Only PHMB was cysticidal at low concentrations in all cases. Sensitivity to the other drugs, including propamidine, showed wide variation. In 5 of 6 cases, complete resolution of inflammation followed the introduction of PHMB. Toxicity to the ocular surface was not evident with PHMB, unlike propamidine or neomycin. The reasons for the treatment failure in one case, despite cyst sensitivity to both PHMB and propamidine, are not clear. PHMB is a promising new treatment for this infection.

Larkin DF, Kilvington S, Dart JK. Moorfields Eye Hospital, London.


Polyhexamethylene biguanide for treatment of external genital warts: a prospective, double-blind, randomized study.

Marelli G, Papaleo E, Origoni M, Caputo L, Ferrari A.

Department of Obstetrics and Gynecology Vita-Salute, University, San Raffaele Scientific Institute, Milan, Italy.

Genital human papillomavirus infection is one of the most common sexually transmitted diseases. Polyhexamethylene biguanide is a new agent, that has been demonstrated to have potent in vivo antiviral effects in animal and in human models. The present prospective, double-blind, randomized, placebo (vehicle-controlled) trial evaluated the efficacy and safety of daily patient-applied polyhexamethylene biguanide for up to 16-weeks for the treatment of external genital warts. Conclusion: Patient-applied polyhexamethylene biguanide cream is effective for the treatment of external genital warts and has a favorable safety profile.

Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2005 Nov-Dec;9(6):369-72


Polybiguanides, particularly polyethylene hexamethylene biguanide, have activity against human immunodeficiency virus type 1.

Polyhexamethylene biguanide (PHMB) is a polybiguanide (PBG) oligomer with antimicrobial activity that is used extensively and safely as a disinfectant. These experiments demonstrated that the PHMB variant polyethylene hexamethylene biguanide (PEHMB) was just as active against HIV-1 as PHMB, yet was much less cytotoxic than either N-9 or PHMB, resulting in an in vitro therapeutic index (TI) approximately 114-fold greater than the TI of N-9. PEHMB, which has been identified in these studies as a promising microbicidal candidate in this family of compounds, will be the focus of further in vitro and in vivo evaluations of anti-HIV-1 activity, toxicity, and mechanisms of action.

Krebs FC, Miller SR, Ferguson ML, Labib M, Rando RF, Wigdahl B.

Department of Microbiology and Immunology, and Center for Sexually Transmitted Disease, Drexel University College of Medicine, Philadelphia, Pennsylvania 19129 USA.

Biomed Pharmacother. 2005 Sep;59(8):438-45


Novel use of a swimming pool biocide in the treatment of a rare fungal mastoiditis.

Successful treatment of a chronic Lecythophora hoffmannii fungal mastoiditis involved a combination of radical surgical removal of all apparent infected tissue along with local treatments with polyhexamethylene biguanide, a common swimming pool biocide agent under the brand name Baquacil (Avecia, Manchester, United Kingdom).

Chang CY, Schell WA, Perfect JR, Hulka GF.

Division of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, Department of Surgery, Duke University Medical Center, Durham, North Carolina 27710, USA.

Laryngoscope. 2005 Jun;115(6):1065-9


Asthma link raises query on spa pools

A new study's link between chlorinated indoor pools and asthma may carry a warning for spa pool users. The study by researchers in Europe - published in the American journal Pediatrics - suggested children who swam in indoor chlorinated pools during their early years had higher rates than others of asthma and breathing problems later in life.

http://www.nzherald.co.nz/category/story.cfm?c_id=204&objectid=10444770


Chlorinated Pools and the Risk of Asthma

The findings reported in our study (Bernard et al. 2006) confirm earlier observations (Bernard et al. 2003), and a new larger study on adolescents, just completed, again brings to light quite strong associations between different indicators of asthma and CPA, especially among atopic children (Bernard et al., unpublished data).

http://www.ehponline.org/docs/2007/10060/letter.html


Infant swimming practice, pulmonary epithelium integrity, and the risk of allergic and respiratory diseases later in childhood

Our data suggest that infant swimming practice in chlorinated indoor swimming pools is associated with airways changes that, along with other factors, seem to predispose children to the development of asthma and recurrent bronchitis.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=PubMed&Cmd=ShowDetailView&Term
ToSearch=17545376&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed
_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum


Asthma Risk Higher For Infants Who Swim Indoors

a new European study has found that infants who were regularly exposed to the chlorinated air of indoor swimming pools were more at risk for developing asthma than were infants who didn't swim indoors.

http://www.ajc.com/health/content/shared-auto/healthnews/asth/605184.html


The Helios project

Studies carried out in Brussels and in Umea led to the discovery of a so far
unsuspected air pollutant, closely related to our Western lifestyle, which appears to be a major determinant of the lung epithelium integrity of children. This pollutant is trichloramine, an irritant gas building up in the air of indoor chlorinated pools. Although this gas can reach concentrations that are way above those of classic air pollutants (with mean levels of around 500 µg/m³ in Belgian pools), its health impact has remained almost totally unevaluated over the past decades. The HELIOS project has shown first, that above a certain concentration (300 µg/m³) this gas can acutely and chronically damage the lung epithelium of children, and second, that regular exposure to this gas and possibly   also to chlorinated aerosols was associated with an increased risk of developing atopic asthma. These challenging observations have paved the way to the chlorine hypothesis, which may explain in part the observed exponential rise of childhood asthma in industrialised countries, particularly in those countries with a cold climate where most pools are indoors (Ireland, Scotland, Canada, …). The HELIOS project indicates thus that there is an urgent need for further investigations of the chronic effects of this gas, for the implementation of preventive measures and in priority for the determination of an air quality standard.

http://airnet.iras.uu.nl/


Benauwd door het zwembad?

Overdekte zwembaden zijn op z'n minst medeschuldig aan de enorme toename van astma in westerse landen, stelt de Belgische toxicoloog Alfred Bernard. Uit het chloorwater ontwijkt schadelijk gas, dat de longen van jonge kinderen zou aantasten.
Het aantal kinderen met astma in een gebied hangt samen met de beschikbaarheid van overdekte zwembaden, blijkt uit een vergelijking tussen 69 regio's in 21 Europese landen. Waarschijnlijk is zwembadbezoek een van de oorzaken van de astma-epidemie die westerse landen de laatste tientallen jaren teistert, stellen Marc Nickmilder en Alfred Bernard in het tijdschrift Occupational and Environmental Medicine. De gassen die uit het chloorwater opstijgen, kunnen de luchtwegen namelijk aantasten. Als dat klopt, waarom is het verband tussen zwembaden en astma dan niet veel eerder gelegd?

http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/29202175/


Geen tegenspraak van internationale deskundigen

De hoogleraar uit Louvain-la-Neuve heeft zijn resultaten een jaar geleden voorgelegd aan een groep van onafhankelijke internationale deskundigen en deze hebben hem tot dusver niet tegengesproken. De letsels zouden in feite niet worden veroorzaakt door het chloor zelf, maar door het product van een scheikundige reactie tussen chloor en stikstofhoudende stoffen zoals urine, zweet en speeksel. Dit product is trichlooramine, een wateronoplosbaar vluchtig gas. Besluit van de expert: het chloorgehalte in het water van zwembaden moet worden verlaagd. Dat betekent ook dat de zwembaden minder goed zullen worden ontsmet als geen andere hygiënische maatregelen worden genomen.

http://www.e-gezondheid.be/


Chloorgevaar in zwembaden bevestigd in Zweedse studie

Een Zweedse studie over chloor die gepubliceerd wordt in het vaktijdschrift Environmental Health Perspective, bevestigt de these van de Belgische professor Alfred Bernard van de Katholieke Universiteit van Louvain-La-Neuve (UCL).

Hij toonde aan dat er een verband bestaat tussen regelmatig bezoek aan zwembaden en toenemende ademhalingsproblemen bij kinderen. Dit komt door het chloor in het water. De studies van professor Bernard werden in België bekritiseerd, gerelativeerd en laag ingeschat, terwijl ze in het buitenland toegejuicht werden. Professor Bernard, die samenwerkte met de Zweden, noemt de conclusie van de studie "zeer interessant".

"De wetenschappers van de universiteit van Umea onderzochten hoe ozon de longwerking bij kinderen kan verstoren. Ze wilden verder gaan en interesseerden zich voor zwembaden. Daarbij zijn ze tot dezelfde conclusie gekomen als ik", legt hij uit.Volgens de professor is chloor "het meest geconcentreerde oxiderend gas waaraan we een kind kunnen blootstellen".

Bron: Het Laatste Nieuws


Ook verbanden aangetoond bij onderzoek in Zweden

Na heel veel spitwerk en surfen door Zweedse pagina's ontdekte ik het Helios project in Zweden waar een soortgelijk onderzoek heeft plaatsgevonden:

Pulmonary Epithelial Integrity in Children: Relationship to Ambient Ozone Exposure and Swimming Pool Attendance

These results indicate that repeated exposure to chlorination by-products in the air of indoor swimming pools has adverse effects on the Clara cell function in children. A possible relation between such damage to Clara cells and pulmonary morbidity (e.g., asthma) should be further investigated. Key words: airway irritants, children, Clara cell protein (CC16), nitrogen trichloride, ozone, swimming pool.

http://ehp.niehs.nih.gov/


Ook verbanden mbt chloor en astma in Engeland

Occupational asthma caused by chloramines in indoor swimming-pool air

The results show that nitrogen trichloride can be a cause of occupational asthma in swimming instructors and lifeguards. It was previously thought that chloramines only caused eye, nasal and throat symptoms. Massin et al. 6 studied 334 lifeguards working in 46 public swimming pools (n=228) and 17 leisure centre swimming pools. Nitrogen trichloride concentrations were greater in leisure pools (mean±sd, 0.67±0.17 mg·m–3) than public pools (0.24±0.37 mg·m–3), due to a higher air and water temperature, increased recycling of air pollutants and the use of a wave machine that created surface water disturbance. A dose/response relationship was found between nasal, eye and throat symptoms but not chronic respiratory symptoms. There was no correlation between bronchial hyperresponsiveness to methacholine and exposure to chloramines.

http://erj.ersjournals.com/cgi/content/full/19/5/827


Chloor verhoogt risico's op spontane miskraams

Chlorine in Swimming Pools Poses Risk of Spontaneous Abortions

Researchers at Imperial College London said they found levels of trihalomethanes (THMs), a by-product of chlorine, in London swimming pools that were higher than amounts found in tap water that had been associated with health problems.

There have been some previous studies carried out with tap water where they found some effects like spontaneous abortion, stillbirths and congenital
malformations at lower levels of these byproducts.

The by-product levels are relatively high but scientists do not know what effects THMs in swimming pools might have on pregnant women and unborn
babies. THMs are formed when chlorine, which is added to swimming pools to keep them clean, reacts with organic matter such as skin or hair.

More information is needed about THMs, which can be swallowed or inhaled, and their impact on pregnant women. In the meantime efforts should be made to reduce the levels. Chlorine has been considered necessary to disinfectant swimming pools but the scientists said levels of THMs can be reduced by making sure people clean themselves before swimming. Filtering the water can also help to keep organic matter at low levels.

The scientists examined 44 water samples from eight indoor pools in London and compared the levels of THMs found in the pools and in tap water.
Although the amount of THMs varied according to the water temperature and the number of people in the pool, it was higher than levels found in tap water.

BBC News April 4, 2002


Chloor in water kan kans op miskraam vergroten

Exposure to Chlorinated Water May Increase Risk of Stillbirth

Exposure to trihalomethanes, byproducts of chlorination in drinking water, may be associated with an increased risk of stillbirth. The relative risk of stillbirth was 1.66 when the average trihalomethane level during pregnancy was 100 mcg/L or greater. Under Canadian guidelines, drinking water is supposed to contain no more than 100 mcg/L of trihalomethanes.

Epidemiology May 1999;10:233-237.


Pulmonary Epithelial Integrity in Children: Relationship to Ambient Ozone Exposure and Swimming Pool Attendance 

hese results indicate that repeated exposure to chlorination by-products in the air of indoor swimming pools has adverse effects on the Clara cell function in children. A possible relation between such damage to Clara cells and pulmonary morbidity (e.g., asthma) should be further investigated.

http://www.ehponline.org/members/2004/7027/7027.html


Reakties van lezers


Hallo Ron.

Ook ik was een van de enthousiaste moeders die zo nodig naar baby zwemmen wilde. Mijn zoon; Wouter was net 3 maanden oud toen hij mee ging naar het babyzwemmen. Dit was oktober 2004. na zo'n 3 keer zwemmen constateerde ik dat Wouter ina het zwemmen verkouden werd en last kreeg van zijn ademhaling, zo ben ik een aantal weken niet geweest en dan probeerde ik het weer met weer hetzelfde resultaat. Ten einde ben ik met de kerst gestopt daar het overduidelijk was dat het niet goed was voor Wouter.

In Februari van 2005 Kreeg Wouter veel gezondheidsklachten. uiteindelijk kwamen we bij de kinderarts die een longontsteking constateerde. Bij verdere verdieping in de familie komen we uit bij een vader met inspannings astma en hooikoorts en een oom met longproblemen in zijn jeugd. Waarschijnlijk zit het dus in de genen.

Ik had bedacht dat ik in de zomer wel weer eens kon gaan proberen te zwemmen. maar na 2 keer bleek dat wouter na het zwemmen weer last kreeg. Daarna ben ik er helemaal mee gestopt

Nu in het najaar en winter 2005/ 2006 heeft wouter geregeld last van zijn longen, bij vroeg signaleren is het goed te voorkomen dat het erger wordt door ventoline te puffen.  Maar al met al blijft Wouter er last van houden, hij is meer verkouden dan niet verkouden.

Na de berichtgeving van begin januari ben ik hevig geschokt, had ik dit kunnen voorkomen door niet te gaan zwemmen?  Voorlopig ga ik dus nog niet zwemmen in zwembaden met Wouter.

Ik hoop dat dit een reactie was waar je iets mee kunt,

groetjes Anne Liefbroer


Naam: Sanne Knolle

Hoi Ron,

Ongelooflijk wat jij allemaal weet te produceren. Alhoewel ik het eens ben met je visie over eten en gezondheid wilde ik toch even reageren op je artikel over babyzwemmen. Je bent echt gaan graven maar ik vind wel dat je maar een kant op graaft. Als ik iets wil weten over de schadelijke effecten van het drinken van melk(ik noem maar wat)dan zal ik die ook vinden. Een tegenbericht over het gezonde effect van in water verblijven, voor babies bijvoorbeeld evenwicht verbeteringen, zou ik dan ook op prijs stellen. En hoewel ik de laatste zal zijn te zeggen dat chloor gezond is, niemand bij zijn goede gedachten zal er ook maar over denken om een fles chloor leeg te drinken, wil ik wel wat opmerkingen plaatsen bij de onderzoeken:

1. De onderzoeken waar het over gaat zijn alweer verouderd. De toelaatbare concentraties van 'slechte stoffen' zijn in de afgelopen jaren erg veranderd.

2. Normaal gesproken is een onderzoek met maar 64 personen of de ongeveer 150 personen van het zweedse onderzoek niet echt representabel voor de mensheid. een voorbeeld kan zijn dat de kinderen uit een zelfde regio kunnen komen waar een olieraffinaderij staat. Het feit dat de kinderen allemaal als baby zijn gaan zwemmen zegt dan niks, Het zou kunnen zijn dat die fabriek de oorzaak is. Maar zelfs een genetische afwijking in een bepaald gebied kan een oorzaak zijn.

3. De onderzoeken zijn gehouden in Belgie, Zweden en Engeland. Niet in Nederland. Nou kan ik gelijk tegen U zeggen dat de wettelijke toelaatbare waarden van concentraties van verschillende stoffen in die landen verschillen van de nederlandse. Nederland is al jaren strenger in dit beleid. Een voorbeeld hiervan is de zuurgraad in het water. Deze mag voor drinkbaar water hoger zijn dan voor zwembaar water. Oftewel je mag het water wel drinken maar niet erin zwemmen.

Nogmaals ik ben de laatste die zal zeggen dat chloor gezond is, maar de paniek en onrust die is ontstaan door dit ene kleine artikeltje in de Telegraaf is wel wat overdreven. Als we hiernaar willen handelen dan zullen we straks artikel na artikel, onderzoek na onderzoek, voor eeuwig onze adem moeten inhouden tegen eventuele beschadiging van onze longen. Een zuurstoftent zal immers ook blijken slecht te zijn voor de gezondheid. Dus mensen kom gerust naar het zwembad ook met uw kinderen en laat u niet te snel afschrikken door dit soort verhalen. Oh ja nog een opmerking voor de mevrouw wier kind ziek word van het zwemmen. Ik kan me niet voorstellen dat in vakanties niet gezwommen wordt. Het kan ook komen van bijvoorbeeld het sick-building syndrome van school. of een combinatie van alles!

Sanne Knolle, een zwemonderwijzer

Opmerking: Ron

Ik snap dat niet iedereen mijn kritiek waardeert maar heb zelf met mijn zoon de problemen mogen ondervinden van een zwembad dat tot veel klachten bij mijn zoon leidde. Hij zwom 1 keer per week in Soesterberg en was daarna steeds weer opnieuw verkouden met keelontsteking. Richting het weekend knapte hij op maar zodra hij had gezwommen was het weer mis. In de kerstvakantie ging hij over naar een nieuwe school die schoolzwemmen gaf in het zwembad van Zeist. Ik verwachtte daar dezelfde ellende maar tot mijn stomme verbazing kwamen de zwemproblemen niet meer terug. Er is dus per zwembad een duidelijk verschil en ik denk dan ook dat ouders kritisch naar het bad moeten kijken waar zij gaan zwemmen. Het gaat mij erom dat mensen ook weten dat zwemmen nadelig kan zijn. Het is dan aan de zwembaden om met andere filter methodes zoals ozon te gaan werken. 


Hallo

Ik ben bedrijfleider in het Zweminstructiebad Bladel Noord Brabant. Ik heb ervaring met gewoon chloor en met zoutelectrolyse. Op het moment dat de school van uw zoontje zegt dat er geen chloor in het bad zit, weten ze niet waar ze over praten. Op het moment dat een zwembad chloorelectrolyse gebruikt om chloor aan te maken , wordt dit gedaan met gebruik van –ZOUT-

Het zout wordt opgelost in water –PEKEL-, dit wordt door middel van electrolyse omgezet in chloor, wat naar het zwemwater gaat en waterstofgas, wat gewoon aan de buitenlucht afgevoerd wordt. Deze vorm van chloor maken heeft enorm veel voordelen i.v.m. het transport van chloor ( gevaarlijke stoffen ) en de opslag ervan. De hoeveelheid chloor is beter te doseren, omdat het maar 20 procent van de sterkte heeft in vergelijking met gewoon chloor.

Ik heb 8 jaar ervaring met chloorelectrolyse, en er zijn mensen die zeggen dat het minder agressief is, maar naar mijn idee heeft het meer te maken met de hoeveelheid chloor in het bad. We zijn namelijk sinds 2 jaar
weer overgeschakeld op conventioneel chloor, en ik heb niet meer of minder klachten gekregen.

Je hebt natuurlijk, door de provincie vastgesteld, een onder en een bovengrens aan de te gebruiken hoeveelheid chloor. En dan komt daar nog bij dat de meeste irritaties ontstaan door het gebonden chloor, dit is het chloor dat al een verbinding is aangegaan met het vuil, en er dus uitgefilterd moet worden. Hier ontstaat ook de bekende chloorlucht door in het zwembad. Wat betreft het baby en peuter zwemmen verwijs ik naar een artikel op onze web-site onder de rubriek nieuws: www.ZIBBladel.nl

Martijn van der Vleuten
ZIB Bladel


Martijn, iedereen dit het Belgische onderzoek af als een oude studie onder andere condities. Zolang er echter veel mensen problemen krijgen na het zwemmen in water dat met chloor behandeld is blijf ik de andere kant van deze zaak lichten zeker nu er sinds november 2006 weer 2 nieuwe studies zijn geweest mbt chloor in zwemwater en de rol bij hooikoorts en blaaskanker

Ron

November 2006 - Swimming in pools may raise hay fever risk
http://today.reuters.co.uk/news/articlenews
.aspx?ID=2006-11-24

Jan 2007 - Blaaskanker door gechlooreerd zwemwater / drinkwater ?
article.cfm-chanID=sa003&articleID=D13DDA855
02E18DAC4BCA8C4C429B86C

 


Reakties lezers op de nieuwsbrief

Chloor in zwembaden

Ron, ik herken het probleem,

Mijn zoon had vroeger last van allergie en astma. Daarvoor was hij als baby al een maand in het ziekenhuis geweest en later voor een pseudo kroep al eens op intensive care behandeld en al vaker door de huisarts. Als kind moest hij de inentingen ook in twee keer krijgen, wat het consultatiebureau deed steigeren, maar wat ze uiteindelijk wel moesten.

Op 8 jarige leeftijd kreeg hij na een (blindedarmoperatie) waarbij antibiotica was gegeven een status astmatica. Hij kan niet tegen kunstmatige producten en dus ook niet tegen het merendeel van de antibiotica. Zijn strottenhoofd gaat meteen dichtzitten. Dus ging hij met spoed door van Overvecht Ziekenhuis naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Na een tijd in coma is hij er bovenop gekomen dankzij de volgende feiten:

- er op dat moment en een plek net vrij was gekomen
- hij al daar had gelegen
- de zaak zeer serieus was.

Hij is daarna dankzij de niet reguliere geneeskunst er bovenop gekomen, nadat ik weigerde hem Prednison en inhalers (waar hij benauwder van werd) te laten geven. In de hulpverlening teveel mensen gekend die na 15 jaar Prednison e.d. dood gaan aan de bijwerkingen. Dat doet een moeder een jong kind niet aan! Voor mij geldt wie zoekt die vindt een antwoord op een vraag. Mijn zoon doet nu volop mee aan de maatschappij zonder geneesmiddelen.

Nadat hij een jaar later hersteld was, kwam ook voor hem de eis van het meedoen aan schoolzwemmen. Met school naar een modern zwembad met idem voorzieningen. De geur ruik je al als je er langs fietst. Ik vertelde dat hij daar niet tegen zou kunnen, maar dat wilden ze eerst zelf ervaren. En ja hoor na nog geen 5 minuten hebben ze hem eruit gehaald en is hij naar buiten gebracht. Vanaf die dag kreeg hij een uitzonderingsbehandeling en moest tijdens de zwemles met een stoeltje in een andere klas aanschuiven. Niet leuk voor een kind, maar wel in het belang van zijn gezondheid. Gelukkig was er in Vleuten in die tijd een oud zwembad "Fletiomare" (nu is dit geheel opnieuw gebouwd) waar anders met de zuivering van het water werd omgegaan en waar ook niet zoveel publiek kwam. Hier kon hij net tegen en daar heeft hij dan ook zijn A en B diploma gehaald.

Jouw verhaal van een huisarts die dan chemische middelen (ziekte versluierende middelen, geen geneesmiddel) gaat voorschrijven klinkt me dus echt als een inadequate arts in de oren. Ik vraag me af of zo een persoon weet wat de eed van Hippocrates inhoudt. ("Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Zo waarlijk helpe mij God almachtig / Dat beloof ik.")

Een persoon die buigt voor maatschappelijke druk is zijn dokterstitel niet waard.

Een arts moet ziektes voorkomen. Als dat niet lukt moet een probleem geheeld worden. Helaas kunnen veel artsen niet meer helen. Ze zijn niet langer heelmeesters, maar medicijnvoorschrijvers. Slechts in 20% van de gevallen kunnen ze nog juist diagnosticeren zo is mij herhaaldelijk verteld door allopathische artsen.

Bewust mensen ziekmakende middelen voorschrijven (zie alle publicaties) behoort al helemaal niet tot de geneeskunst. Het is slechts een doekje voor het bloeden op de korte termijn en iemand BEWUST zieker maken op de lange termijn.

Ook in dit beroepsveld kom je dus tegenwoordig steeds meer rare domme mensen tegen (en dat noemt zich drs?).

Ik neem er mijn pet niet voor af...

Pauline Laumans Holistic Life Coach/Therapeut sinds 1992

--

Helder zwemwater zonder toevoeging van chloor of chemicaliën:

http://www.aquadolphin.nl/

http://www.zout.be/zomer/waaromzoutvoorzwembaden.html

Wordt al veel gebruikt.

Nicole

--

Dag Ron,

Heel herkenbaar bij mijn oudste zoon. Hij heeft nochtans geen astma. Maar telkens hij ging zwemmen had hij prijs. Wekenlang rhinitis. Echt groen slijm. Van alles geprobeerd. Wanneer hij niet ging zwemmen, alles goed en wel, maar van zodra hij dit deed, begonnen de problemen weer. Hij is nu 27 en geen last meer, maar van zodra hij een zwembad in gaat heeft hij wel problemen. Het is nu ook wel zo dat als hij gewoon in een rivier gaat zwemmen ook problemen heeft. Er zijn mensen die verkouden worden na te hebben gezwommen of met een vochtig hoofd rondlopen. In de homeopathie is dat wel gekend, maar bij mijn zoon heeft het nooit geholpen.

Chantal

---

Goedemorgen Ron,

Je zorgen over chloor in baden die herken ik. Ik vraag het mij al heel lang af. Niet gezond denk ik. Na 10 minuten is een stof die in aanraking komt met je huid al in je bloed (Info uit de ayurveda) Dus zal dat ook met chloor zo zijn. Sauna´s zijn leuk bv, maar ben je je aan schoonmaken en dan gaan we daarna lekker in een bubbelbad of zwembad. Dus dat doe ik ook maar niet meer. Zwembaden met EM (effectieve micro/organismen)schijnen al mogelijk et zijn. In Zwitserland of Oostenrijk hebben ze ze al op kleine schaal. Heel goed voor je huid! Doe ik thuis ook wel eens in bad. En het is ook antiseptisch. Maar hoe zouden we dat nu eens aan de man krijgen?

Christine

--

Beste Fonteine;

Even iets over chloor in zwembaden, bent u op de hoogte van de bevindingen van Hulda Clark ? Zij heeft een paar zeer belangrijke ondekkingen gedaan en 1 daarvan is dat de meeste chloor produkten die worden gebruikt in de industrie en voor huishoudens radioactiefe stoffen bevatten. Onder andere polonium en uranium en de kleurstof methyleen blauw, deze zo stelt zij maken deel uit van de door haar ondekte kanker complex zoals beschreven in haar prachtige boek.

THE CURE AND PREVENTION OF ALL CANCERS!

Ook amalgaam vullingen bevatten deze zelfde radioactieve stoffen. Veel goede info is te vinden op Dr clark info site.

N.Hansen

--

Beste Ron.

Je artikel over zwemmen kan ik alleen maar onderschrijven. Er wordt echter de gehele tijd alleen maar over chloor, zout, chloride en andere producten gesproken. Echter om de Ph-waarde neutraal te houden die als
gevolg van het gebruik van chloor verandert, wordt ZOUTZUUR toegevoegd.

De door jou naar voren gehaalde oplossingen als zout-electrolyse, zoutwaterbaden, ozon hebben allemaal als nadeel dat het zeer goed gecontroleerd moet worden en dat er extra producten gebruikt worden.

Omdat mijn werk als Baubiolog in het teken sta van de gezondheid van de mens, is zwemmen en water een belangrijk item. In wezen komt het neer op het feit dat een lichaam zich prettig voelt als er geen
belastende factoren aanwezig zijn. In de huidige maatschappij een bijna onmogelijke situatie. De wereld rondom ons is vergeven van milieubelastingen in de vorm van straling, chemische stoffen, lucht- en
watervervuiling. Het is daarom van het grootste belang deze factoren uit de weg te gaan of er minimaal verstandig mee om te gaan. Zo ook het zwemmen in een bak water met chloor en zoutzuur.

Waarom in vredesnaam al die stoffen toevoegen? In een gezonde sloot zijn die ook niet aanwezig. Doordat in water informatie zit opgeslagen van alle stoffen waar het mee in aanraking is geweest, kijk maar eens bij
Masaru Emoto voor wat voorbeelden, krijgen vervuilende elementen informatie die er voor zorgt dat er ongewenste situaties ontstaan.

Ontdoe je het water van deze informatie dan is er vrijwel geen enkele grond meer aanwezig voor deze vervuilers en zullen ze op normale wijze worden afgevoerd.

Op dit moment loopt er een onderzoek met verschillende fases in een zwemschool, met babyzwemmen, seniorenzwemmen, aqua gym, enz. waarbij we het chloor verminderen tot NUL. Terwijl de minimale grens ligt op 0,5 mg/liter.

We hebben daarvoor toestemming van Provinciale Staten als Pilotproject. De reacties van de gebruikers gedurende de eerste fase, waarin het chloor nog steeds aanwezig was, zijn heel positief. Geen
oorontstekingen meer, geen luchtwegproblemen, geen huidirritaties, enz. We gaan nu de volgende fase in met een zeer strenge extra controle en gaan de hoeveelheid chloor en zoutzuur in stappen verminderen.

Het is dus mogelijk in een echt chloorvrij zwembad te zwemmen, zonder allerlei randverschijnselen.

Meer weten, kijk maar op mijn website onder Memon.

Met vriendelijke groet,

Richard Bruijne
Prevent Care
T: 076-5032430
www.prevent-care.eu
info@prevent-care.nl


 

 


 


View My Stats