Nieuws koffie


balk2.jpg (42734 bytes)


Wetenschappers ontdekken kankerremmende bestanddelen in koffie

Het is voor het eerst dat wetenschappers bestanddelen in koffie hebben vastgesteld die de ontwikkeling van prostaatkanker zouden kunnen remmen. Dit is een pilotstudie, uitgevoerd op medicijn-resistente kankercellen in celculturen, en in muismodellen; het is nog niet getest op mensen. Hun studie werd gepresenteerd tijdens het European Association of Urology congres in Barcelona, na publicatie in het wetenschappelijke vakblad The Prostate (in dit persbericht staat aanvullende informatie).

Lees verder


Cafeinegebruik kan levensverwachting verlengen voor mensen met nierziekten

Volgens een nieuwe studie in Nephrology Dialysis Transplantation kan meer gebruik van cafeine helpen bij het verlagen van het risico op overlijden bij mensen met chronische nierziekten. Er wordt een omgekeerd evenredige relatie tussen koffieconsumptie en sterftecijfers gerapporteerd onder de algemene bevolking. De associatie tussen cafeineconsumptie en overlijden van mensen met chronische nierziekten blijft echter twijfelachtig. De onderzoekers nemen aan dat cafeinegebruik in verband zou kunnen staan met lagere sterftecijfers bij patienten met chronische nierziekten.

Lees verder


Cafeïne maakt mensen positiever door hun alertheid te beïnvloeden

Onderzoekers ontdekten dat mensen positievere beoordelingen gaven voor de prestaties van hun groep - en hun eigen bijdrage - als ze van tevoren cafeïnehoudende koffie dronken. Een tweede studie toonde aan dat mensen meer praatten in een groepssetting onder invloed van cafeïnehoudende koffie - maar ze benaderden ook beter het onderwerp dan degenen die decaf dronken.

Lees verder


Hoger koffieverbruik geassocieerd met lager risico op overlijden

Volgens onderzoek voorgelegd op het ESC Congress, wordt hoger koffieverbruik geassocieerd met een lager risico op overlijden. De observatiestudie bij bijna 20.000 deelnemers suggereert dat koffie deel uitmaakt van een gezond dieet bij gezonde mensen. "Koffie is één van de meest gebruikte dranken over de hele wereld," zei dr. Adela Navarro, cardioloog in Hospital de Navarra, Pamplona, Spanje. "Vorige studies hebben aangetoond dat het drinken van koffie misschien omgekeerd in verband staat met sterfte, maar dit was niet onderzocht in een mediterraan land."

Lees verder


Caffeine tempert de smaak en triggert de verleiding tot snoepen

Volgens nieuw onderzoek aan de Cornell University, tempert caffeine tijdelijk de smaakpapillen waardoor voedsel en drank minder zoet lijken. Koffie is een krachtige antagonist van adenosine receptoren die ontspanning en slaperigheid bevorderen. Onderdrukking van de receptoren maakt ons alerter maar vermindert het vermogen om zoetigheid te proeven met ironisch genoeg meer verlangen naar zoet als gevolg.

Lees verder


Koffie drinken vermindert het risico op overlijden, blijkt uit onderzoek

Mensen die ongeveer drie kopjes koffie per dag drinken, kunnen langer leven dan mensen die geen koffie drinken, blijkt uit oriëntatie studie. De bevindingen komen uit de grootste studie van zijn soort, waarin wetenschappers gegevens analyseren van meer dan een half miljoen mensen over 10 jaar uit diverse Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, om het effect van koffie te onderzoeken op risico van sterfte.

Lees verder


Cafeïne stimuleert enzym dat beschermt tegen dementie

Een studie van de Indiana University heeft 24 stoffen geïdentificeerd, waaronder cafeïne, die de potentie hebben om een enzym in de hersenen te stimuleren dat blijkt te beschermen tegen dementie. De beschermende werking van dit enzym, NMNAT2, werd vorig jaar ontdekt in een onderzoek van IU Bloomington. De nieuwe studie verschijnt vandaag in het tijdschrift Scientific Reports.

Lees verder


Koffie en hormonen - Ralph Moorman & Juglen Zwaan


Koffie drinken kan het risico op levercirrose verlagen

Regelmatig koffie drinken wordt in een overzichtsstudie van relevante onderzoeken – verschenen voor juli 2015 – in verband gebracht met een lager risico op levercirrose. Bij patiënten met levercirrose ontstaat in de lever vaak littekenweefsel als gevolg van aanhoudende, langdurige schade door giftige stoffen zoals alcohol en door virussen zoals hepatitis C.

Lees verder


Consumptie koffie beïnvloedt het risico van milde cognitieve stoornis

Italian Longitudinal Study on Aging : uit een nieuwe studie van onderzoekers aan de universiteit van Bari Aldo Moro, Bari, Italië, Geriatrische Afdeling & Laboratorium voor Gerontologie en Geriatrie en IRCCS "Huis voor het Verlichten van Lijden", San Giovanni Rotondo, Foggia, Italië, en het Istituto Superiore di Sanita (ISS) , Roma, Italië, blijkt een verband te bestaan tussen de veranderlijke of constante gewoontes in koffieconsumptie en het voorkomen van milde cognitive stoornis (MCI).

Lees verder


Chemische stof in koffie kan obesitas gerelateerde ziekten helpen voorkomen

Onderzoekers aan de Universiteit van Georgia hebben ontdekt dat een chemische verbinding die gewoonlijk in koffie zit sommige van de schadelijke gevolgen van obesitas kan helpen voorkomen. Bij een studie, onlangs gepubliceerd in Pharmaceutical Research, ontdekten wetenschappers dat chlorogeenzuur of CGA, aanzienlijk de insulineresistentie en de accumulatie van vet in de lever vermindert van muizen die werden gevoed met een vetrijk dieet.

Lees verder


Cafeïne heeft verschillende uitwerking op jongens en meisjes na de pubertijd, volgens studie

Cafeïnegebruik door kinderen en tieners neemt sinds tientallen jaren toe, voor een groot deel dankzij de populariteit van frisdranken en energiedrankjes met cafeïne, wat nu zelfs gepromoot worden voor kinderen zo jong als vier jaar. Desondanks is er weinig onderzoek naar het effect van cafeïne op jonge mensen. Een wetenschapper die zulke onderzoeken initieert, is Jennifer Temple, PhD, co-hoogleraar van the Department of Exercise and Nutrition Sciences, Universiteit van Buffalo School of Public Health and Health Professions.

Lees verder


Toenemende consumptie van koffie wordt geassocieerd met een verminderd risico op type 2 diabetes
Uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in Diabetologia (het tijdschrift van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes) blijkt dat het vermeerderen van koffie drinken met gemiddeld een anderhalf kopje per dag (ongeveer 360 ml ) over een periode van vier jaar het risico op type 2 diabetes verminderd met 11 % . Het onderzoek werd geleid door dr. Frank Hu en dr. Shilpa Bhupathiraju, Vakgroep Voeding , Harvard School of Public Health, Harvard University, Boston, MA, USA en collega's.

Lees verder


Koffieconsumptie vermindert het risico op leverkanker

Koffieconsumptie vermindert het risico op hepatocellulair carcinoom (HCC), de meest voorkomende vorm van leverkanker, met ongeveer 40 procent volgens een analyse gepubliceerd in Clinical Gastroenterology and Hepatology, het officiële klinische praktijk tijdschrift van de American Gastroenterological Association. Verder geven sommige gegevens aan dat drie koppen koffie per dag de kans op leverkanker verminderen met meer dan 50 procent.

"Ons onderzoek bevestig vroegere beweringen dat koffie goed is voor je gezondheid en met name voor de lever, zei Carlo La Vecchia, MD auteur van de studie van de afdeling epidemiologie Istituto di Ricerche Farmacologiche " Mario Negri" en de afdeling van de klinische wetenschappen en gezondheid van de Università degli Studi di Milano, Italië." Het gunstig effect van koffie op leverkanker kan worden afgeleid op de door koffie bewezen preventie van diabetes, een bekende risicofactor voor de ziekte of zijn gunstige effecten op cirrose en leverenzymen."

Lees verder


Cafeïnehoudende koffie leidt tot een lager risico op mond- en keelholte kanker

Amerikaans onderzoek laat zien dat het nuttigen van meer dan 4 koppen koffie per dag het risico van overlijden door mond- en keelholte kanker enorm verminderd. De auteurs zeggen dat mensen die meer dan vier kopjes cafeïnehoudende koffie per dag dronken voor de helft minder risico lopen om een van deze dodelijke kanker te krijgen, in vergelijking met degenen die slechts af en toe of die nooit koffie dronken. Het onderzoek is online gepubliceerd in the American Journal of Epidemiology. De auteurs zeggen dat er nog meer onderzoek nodig is om het biologisch mechanisme dat aan het werk gaat op te helderen. Vorige epidemiologische onderzoeken hebben gesuggereerd dat koffie inname wordt geassocieerd met verminderd risico op mond- en keelholtekanker.

Lees verder


Cafeïne (koffie, cola etc) vermindert de insuline gevoeligheid

Slecht nieuws voor koffieleuten, caffeïne verlaagt de insuline gevoeligheid met 15%

Caffeine decreased insulin sensitivity by 15% (P < 0.05 vs. placebo). After caffeine administration, plasma FFAs increased (P < 0.05) and remained higher than during placebo. Plasma epinephrine increased fivefold (P < 0.0005), and smaller increases were recorded in plasma norepinephrine (P < 0.02) and blood pressure (P < 0.001). Dipyridamole did not alter insulin sensitivity and only increased plasma norepinephrine (P < 0.01).

Link

Petra

--

Fructose als zoetstof verlaagt ook je insuline gevoeligheid.....

Despite comparable weight gain, there were differential effects of glucose and fructose on regional adipose deposition and gene expression. BW was stable during the 2-week inpatient periods at both the beginning and end of the study. However, during the 8-week outpatient intervention period, when the subjects consumed 25% of daily energy requirement as glucose- or fructose-sweetened beverages along with ad libitum self-selected diets, both groups of subjects exhibited significant increases of BW (Figure 1A), fat mass, and waist circumference. Total and visceral adipose tissue (VAT) volumes were not significantly changed in subjects consuming glucose; however, subcutaneous adipose tissue (SAT) volume was significantly increased. In contrast, both total abdominal fat and VAT volume were significantly increased in subjects consuming fructose.

Link


Zwarte koffie is gezonder

Zwarte koffie is ietsiepietsie gezonder dan koffie met creamer of melk, en koffie met melk is weer ietsiepietsie gezonder dan koffie met creamer. Dat blijkt het artikel dat onderzoekers van het Zwitserse Nestle Research Center binnenkort publiceren in de Journal of Nutrition. Creamer en in mindere mate melk remmen de opname van polyfenolen in de koffie door het lichaam.

Link


NOS Headlines - Koffie laat borsten krimpen

De universiteiten van Lund en Malmö uit Zweden hebben onderzoek gedaan naar het effect van koffie op vrouwen. Het blijkt dat koffie borsten kan laten krimpen. CYP1A2 heet het gen wat een vrouw moet hebben om haar borsten te laten verkleinen door middel van koffie. De helft van de Zweedse vrouwen heeft dat gen. Al met drie kopjes koffie per dag kunnen de borsten van een vrouw kleiner worden. Wij gingen op zoek naar Nederlandse vrouwen om hen te waarschuwen voor de gevaren van koffie In het verleden zijn er vaker onderzoeken geweest naar het effect van koffie. Zo blijkt bijvoorbeeld dat koffie beschermt tegen kanker. Op MedicalFacts kun je er alles over lezen. Eén ding is in ieder geval zeker: Een kopje koffie zal nooit meer hetzelfde zijn.


Nespresso spaartip voor yuppies

Rob Greuter


A low dose of caffeine when pregnant may damage the heart of offspring for a lifetime

A new study published online in The FASEB Journal shows that the equivalent of one dose of caffeine (just two cups of coffee) ingested during pregnancy may be enough to affect fetal heart development and then reduce heart function over the entire lifespan of the child. In addition, the researchers also found that this relatively minimal amount of exposure may lead to higher body fat among males, when compared to those who were not exposed to caffeine. Although the study was in mice, the biological cause and effect described in the research paper is plausible in humans. According to Scott Rivkees, Yale's Associate Chair of Pediatric Research and a senior researcher on the study, "Our studies raise potential concerns about caffeine exposure during very early pregnancy, but further studies are necessary to evaluate caffeine's safety during pregnancy." To reach their conclusion researchers studied four groups of pregnant mice under two sets of conditions for 48 hours. The first two groups were studied in "room air," with one group having been injected with caffeine and another injected with saline solution. The second two groups were studied under conditions where ambient oxygen levels were halved, with one group receiving caffeine and the other receiving saline solution. They found that under both circumstances, mice given caffeine produced embryos with a thinner layer of tissue separating some of the heart's chambers than the group that was not given caffeine. The researchers then examined the mice born from these groups to determine what long-term effects, if any, caffeine had on the offspring. They found that all of the adult males exposed to caffeine as fetuses had an increase in body fat of about 20 percent, and decreased cardiac function of 35?? percent when compared to mice not exposed to caffeine."Caffeine is everywhere: in what we drink, in what we eat, in pills that we use to relieve pain, and even in candy," said Gerald Weissmann, M.D., Editor-in-Chief of The FASEB Journal. "This report shows that despite popular notions of safety, there's one place it probably shouldn't be: in the diet of an expectant mother."

Lees verder


New Kaiser Permanente study fortifies caffeine's link to miscarriage

A new study by Kaiser Permanente offers the strongest evidence to date linking caffeine consumption during pregnancy to miscarriage because it's the first study to thoroughly control for pregnancy-related caffeine aversion. Appearing in The American Journal of Obstetrics and Gynecology, the study of 1,063 pregnant women found that women who consumed 200 mg or more of caffeine per day doubled their miscarriage risk.

Lees verder


Midlife coffee and tea drinking and the risk of late-life dementia

Midlife coffee drinking can decrease the risk of dementia/Alzheimer's disease (AD) later in life. This conclusion is made in a Finnish Cardiovascular Risk Factors, Aging and Dementia (CAIDE) Study published in the January 2009 issue of the Journal of Alzheimer's Disease (Volume 16:1). This study has been conducted at the University of Kuopio, Finland in collaboration with Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden, and the National Public Health Institute, Helsinki, Finland. The study included participants from the survivors of population-based cohorts previously surveyed within the North Karelia Project and the FINMONICA study in 1972, 1977, 1982 or 1987 (midlife visit). After an average follow-up of 21 years, 1409 individuals (71%) aged 65 to 79 completed the re-examination in 1998. A total of 61 cases were identified as demented (48 with AD). "We aimed to study the association between coffee and tea consumption at midlife and dementia/AD risk in late-life, because the long-term impact of caffeine on the central nervous system was still unknown, and as the pathologic processes leading to Alzheimer's disease may start decades before the clinical manifestation of the disease," says lead researcher, associate professor Miia Kivipelto, from the University of Kuopio, Finland and Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. At the midlife examination, the consumption of coffee and tea was assessed with a previously validated semi-quantitative food-frequency questionnaire. Coffee drinking was categorized into three groups: 0-2 cups (low), 3-5 cups (moderate) and >5 cups (high) per day. Further, the question concerning tea consumption was dichotomized into those not drinking tea (0 cup/day) vs. those drinking tea (?1 cup/day).

Lees verder


Coffee bad for diabetics, study suggests

Drinking coffee appears to hamper efforts by people with type 2 diabetes to control their blood sugar levels, and can exaggerate the blood sugar rise which occurs after each meal, according to new research.

Lees verder


Tampa Researchers Find Caffeine Eases Alzheimer's Effects

Given the already widespread use and acceptance of coffee in moderate amounts," they wrote, "long-term coffee intake could be a viable strategy" for reducing the risk of Alzheimer's disease.

Lees verder


 

 

 


View My Stats