Naar de webwinkel Hoofdmenu Privacy Vrijwilligers Therapeuten Leden menu

Microben in de darmen kunnen wellicht dementie voorspellen

Dick Schrauwen [1]

American Stroke Association News Brief - Poster WP569, Sessie P18

American Heart Association

De samenstelling van bacteriën en andere microben (bugs) in de darmen kan een rechtstreeks verband hebben met het risico op dementie, aldus een voorlopig onderzoek dat wordt gepresenteerd in Honolulu op de International Stroke Conference 2019 van de American Stroke Association [2]. Deze conferentie is een bijeenkomst van wereldklasse voor onderzoekers en artsen die zich bezighouden met behandeling van cerebrovasculaire ziektes [3] en de wetenschap daarachter.

Onderzoekers die darmmicrobiota [4], de populatie van bacteriën en microben in de darmen, bestuderen, hebben ontdekt dat deze "bugs" van invloed zijn op het risico op hart- en andere ziektes.

Japanse onderzoekers bestudeerden 128 poepmonsters van zowel demente als niet-demente patiënten. Ze vonden verschillen in de samenstelling van de darmflora bij die twee groepen. Dit wijst erop dat de samenstelling van het darmleven samen met andere factoren van invloed is op het risico op dementie.

Uit de analyse bleek dat de concentraties van ammoniak, indool, skatool en fenol [5] in de ontlasting hoger waren bij dementiepatiënten dan bij patiënten zonder dementie. Maar de hoeveelheid bacteroides [6] waren juist lager bij dementiepatiënten. Deze organismen leven normaal gesproken in de darmen en kunnen een gunstig effect hebben.

"Hoewel dit een observationele studie is waarin we een klein aantal patiënten hebben bekeken, is de odds ratio (OR) [7] ronduit hoog. Dit suggereert dat darmbacteriën een doelwit kunnen zijn voor de preventie van dementie", zegt Naoki Saji, MD, Ph.D. Naoki Saji is auteur van de publicatie en vicedirecteur van het Center for Comprehensive Care en Research on Memory Disorders, National Center for Geriatrics and Gerontology in Japan.

VERWIJZIGINGEN

[1] Bewerking van onderstaand persbericht
- https://tinyurl.com/yby296me
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-01/aha-it012519.php

[2] Conferentie
- https://tinyurl.com/y7hq3xrh

[3] Cerebrovasculaire ziekten
- https://www.optimalegezondheid.com/cerebrovasculaire-ziekten/

[4] Darmmicrobiota, darmflora, darmleven
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Darmflora

[5] Indool, skatool en fenol
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Indool
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Scatool
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Fenol

[6] Bacteroides: een geslacht (genus) van bacteriën
- https://en.wikipedia.org/wiki/Bacteroides
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteri%C3%ABn

[7] Odds ratio (OR)
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Odds_ratio
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938757/

 


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine?


 

Disclaimer

Raadpleeg bij medische klachten altijd eerst een arts of medisch specialist. De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van de diensten of informatie van medische professionals en/of zorgverlenende instanties, noch kunnen bezoekers diagnostische of therapeutische waarde hechten aan deze informatie voor de eigen medische situatie of die van anderen.