Slaap, opdat wij vergeten

AUSTIN, Texas - de discussie onder slaapwetenschappers is al een generatie lang aan de gang. Mensen en dieren worden ziek en overlijden als ze niet slapen, maar waarom is slapen zo essentieel?

Psychiaters Chiara Cirelli en Giulio Tononi van het Wisconsin Center for Sleep and Consciousness presenteerden de “synaptic homeostasis hypothesis” (SHY) in 2003. Deze hypothese houdt in dat slaap de prijs is die we betalen voor plastische hersenen die in staat om nieuwe dingen te blijven leren.

Een paar jaar geleden deden zij vier jaar lang onderzoek om direct bewijs voor hun theorie te kunnen laten zien.

Het resultaat, in februari 2017 gepubliceerd in ‘Science’, bood direct visueel bewijs van SHY. Cirelli, professor aan the University of Wisconsin's School of Medicine and Public Health, breidde vandaag (februari 2018) het onderzoek uit tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science.

Treffende elektron-microscopische foto’s van binnenin de hersenen van muizen suggereren wat er elke dag in ons brein gebeurt: onze synapsen - de verbindingen tussen de zenuwcellen - groeien sterk en groot tijdens de stimulatie van daglicht, en krimpen tot bijna 20% als we slapen, daarmee ruimte creërend voor meer groei en kennis de volgende dag.

Een groot onderzoeksteam maakte een indeling van muizenbreinen en gebruikten daarna een scanning elektron microscoop om twee gedeelten van de cerebrale cortex te fotograferen en reconstrueren. Ze maakten het mogelijk om 6.920 synapsen te reconstrueren en op te meten.

Het team was er bewust niet van op de hoogte of ze de hersencellen van een uitgeruste muis analyseerden of eentje die niet geslapen had. Toen ze uiteindelijk ‘de code kraakten’ en de metingen correleerden met de hoeveelheid slaap die de muizen hadden tijdens de zes tot acht uur voordat de foto genomen werd, ontdekten ze dat een paar uur slaap leidde tot gemiddeld 18% afname in grootte van de synapsen. Deze veranderingen vonden plaats in beide gedeelten van de cerebrale cortex en waren proportioneel ten opzichte van de grootte van de synapsen.

Deze studie was groot nieuws, opgepakt door o.a. The New York Times en National Public Radio. Het werd nog versterkt door een begeleidende studieanalyse naar hersenproteïnen door de Johns Hopkins universiteit die ook de SHY voorspelling bevestigden dat het doel van slaap is om synapsen te laten krimpen.

Voor Cirelli was de studie een grote gok die de moeite waard was. Maar ze rust niet op haar lauweren. Haar laboratorium onderzoekt nu nieuwe hersengebieden van jonge muizen om de rol die onze slaap speelt bij hersenontwikkeling beter te begrijpen.

Vertaling: Ellen Lam



 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag