Bifidobacterie of vezel beschermt tegen afbraak van slijmlaag in darm

Universiteit van Gotenburg

Als je je zorgen maakt om je gezondheid moet je ook eens stilstaan bij wat je darmbacteriën in de dikke darm eten. Voedingsvezels zijn voor deze bacteriën een hoofdbron van voedsel. Dat de hoeveelheid vezels in je eten je gewicht, bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid beïnvloedt staat al langer vast. Het nieuwste onderzoek van de Sahlgrenska Academy toont aan dat ook de gezondheid van de dikke darm wordt beïnvloed.

Het tijdschrift Cell Host and Microbiome publiceerde onlangs een studie van de Sahlgrenska Academy dat uitleg geeft over hoe vezels bijdragen aan de darmgezondheid. Tegelijkertijd zijn veel mensen momenteel juist bezig om een heel andere richting in te slaan als het om voeding gaat.

“De gemiddelde vezelconsumptie is in de ontwikkelde landen de laatste tientallen jaren drastisch afgenomen,” aldus Fredrik Bäckhed, hoogleraar Moleculaire Geneeskunde. Hij bestudeert de rol van darmbacteriën bij stofwisselingsziektes.

Er zitten verschillende soorten vezels in fruit, groenten, peulvruchten en volkorengraanproducten. Onvoldoende vezelinname gecombineerd met een vet- en koolhydraatrijk voedingspatroon hangt samen met een hoger risico op inflammatoire darmziekten (IBD), gewichtstoename en diabetes.

Voor deze studie werden muizen op een vezelarm dieet gezet. Al na drie dagen traden verstoringen op in de slijm- of mucuslaag aan de binnenkant van de darmwand, gekenmerkt door een verhoogde doorlaatbaarheid voor bacteriën, wat een mogelijk risico is voor IBD en andere aandoeningen.

“Onze resultaten tonen aan dat de slijmlaag de darmbacteriën scheidt van de eigen lichaamscellen,” zegt Gunnar C. Hansson, hoogleraar Medical and Physiological Chemistry en onderzoeksleider. “We tonen duidelijk het snelle reactie van de mucuslaag aan op aanpassingen in de voeding en de resulterende bacteriële veranderingen.”

In een tweede proef kregen de muizen die een vezelarm dieet hadden gevolgd een transplantatie van darmbacteriën van een muis die normaal voedsel had gehad. Dat bleek te zorgen voor een gedeeltelijk herstel van de beschermende werking van de slijmlaag.

Een supplement van goede bifidobacteriën stimuleerde de groei van de slijmlaag, maar voorkwam niet dat de darmbacteriën de darmcellen konden naderen. Een supplement van inuline, een soort voedingsvezel, kon dit laatste probleem wel verhelpen maar het eerste weer niet.

“een vezelarm dieet zorgt voor verandering in de samenstelling van de darmbacteriën en beïnvloedt wat zij produceren,” zegt Prof. Hansson. “Het resultaat kan zijn dat de doorlaatbaarheid van de darm toeneemt, wat de lichaamscellen aantast.”

Volgens de onderzoekers is verder onderzoek nodig naar behandeling met vezelsupplementen. Eenvoudigweg de voeding verrijken met geraffineerde vezels wordt niet aangeraden voordat men meer te weten is gekomen over het ingewikkelde samenspel tussen voeding, bacteriën en lichaamscellen.

Vertaling: A Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag