Minder luchtweginfecties bij hoge dosis vitamine D per maand; toename valpartijen bij ouderen


AMERICAN GERIATRICS SOCIETY

Bij mensen ouder dan 65 kunnen acute luchtweginfecties – zoals gewone verkoudheid, griep of longontsteking – leiden tot potentieel levensbedreigende complicaties.

Vooral ouderen die in een verzorgingshuis wonen lopen een verhoogde kans op deze luchtweginfecties, omdat hun immuunreactie vaak zwakker is dan die bij mensen met een andere woonsituatie. Het versterken van de immuniteit bij ouderen zou een van de manieren kunnen zijn om hun kans op het oplopen van een luchtweginfectie te verlagen.

Omdat vitamine D een belangrijke rol speelt bij immuniteit, besloten de onderzoekers te kijken of een hoge maandelijkse dosis vitamine D het aantal luchtweginfecties bij ouderen in verzorgingstehuizen zou kunnen verminderen. Hun studie is verschenen in het Journal of American Geriatrics Society.

Er deden 107 ouderen van 60-plus mee aan het onderzoek; allemaal woonden ze in verzorgingshuizen in Colorado. De helft van de groep, de ‘hoge-dosisgroep’, nam dagelijks al tussen de 0 en 1000 Eenheden (IE’s, een meeteenheid voor vitamines) vitamine D en deze deelnemers kregen daar bovenop nog een dosis van 100.000 IE vitamine D per maand. De andere helft van de groep, de ‘lage-dosisgroep’, kreeg eens per maand een placebo, afhankelijk van hoe veel vitamine D zij dagelijks of maandelijks al innamen.

De onderzoekers telden het aantal acute luchtweginfecties bij de deelnemers waarbij medische hulp werd ingeroepen (gewone verkoudheden, sinusitis, middenoorinfecties, acute bronchitis, griep en longontsteking), in de periode van 12 maanden die het onderzoek duurde. Ook werd gekeken hoeveel valpartijen, botbreuken, nierstenen, ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen er optraden in deze periode.

Mensen uit de hoge-dosisgroep bleken 40 procent minder luchtweginfecties te hebben opgelopen in de betreffende 12 maanden, vergeleken met mensen in de lage-dosisgroep. De mensen in de hoge-dosisgroep bleken echter meer dan twee keer zo vaak een valpartij te hebben gehad, vergeleken met de andere groep.

De conclusie was dat een hoge maandelijkse dosis vitamine D het aantal luchtweginfecties terugdrong bij ouderen, maar dat het aantal valpartijen er juist door toenam. Er werd geen verband gevonden met een hoger aantal botbreuken bij de deelnemers.

Er is meer onderzoek nodig om te zien of een dagelijkse (in plaats van maandelijkse) hoge dosering vitamine D net zo goed zou kunnen beschermen tegen luchtweginfecties en ook het risico op valpartijen zou kunnen verlagen, aldus de onderzoekers.

Dit is een samenvatting van "High Dose Monthly Vitamin D for Prevention of Acute Respiratory Infection in Older Long-Term Care Residents: A Randomized Clinical Trial." Het verschijnt online in het januarinummer van het tijdschrift van de American Geriatrics Society; later verschijnt het ook in de papieren versie. De schrijvers van het artikel zijn Adit A. Ginde, MD, MPH; Patrick Blatchford, PhD; Keith Breese, MA; Lida Zarrabi, MPH; Sunny A. Linnebur, PharmD; Jeffrey I. Wallace, MD, MPH; and Robert S. Schwartz, MD.

Vertaling: A Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media