Microplastic uit de wasmachine

Microvezels uit synthetische textielsoorten

SWISS FEDERAL LABORATORIES FOR MATERIALS SCIENCE AND TECHNOLOGY (EMPA)

Dat er microplastics in ons afvalwater voorkomen is voornamelijk te wijten aan twee factoren. Ten eerste bevatten veel verzorgingsproducten zoals tandpasta, crèmes en douchegel minieme stukjes plastic, die ervoor zorgen dat er een mechanisch schoonmaakeffect optreedt. Ten tweede komen microplastics vrij in het wasproces van kleding van stoffen met polymeren, waardoor deze plastics ons milieu binnenkomen via het afvalwater.

Veel onderzoekers die de laatste tijd nanodeeltjes hebben bestudeerd, onderzoeken nu ook microplastics. Dit geldt ook voor Bernd Nowack, Edgar Hernanadez en Denise Mitrano (die nu werkt bij het wateronderzoeksinstituut Eawag) van de afdeling “Technology and Society” van EMPA. Voor dit onderzoek keek het EMPA-team voornamelijk naar de manieren waarop wasmiddelen, de watertemperatuur en het aantal en de lengte van wasprogramma’s het vrijkomen van microvezels beïnvloeden.

Een hypothese die niet kon worden bevestigd
Deze studie is het meest nauwkeurige en systematische onderzoek naar de afgifte van microvezels uit textiel dat tot nu toe ooit is uitgevoerd. Dit geldt voor zowel de kwantiteit van de onderzochte parameters als voor het in kaart brengen van de lengte en het aantal van de vrijgekomen vezels. Nowack en zijn collega’s ontdekten dat de hoeveelheid vrijgekomen vezels bij vijf verschillende wasprogramma’s altijd ongeveer constant was, terwijl wasmiddelen zorgden voor een toename van de hoeveelheid vrijgekomen microvezels, vergeleken met “gewoon” water. Maar de wastemperatuur had geen effect op het aantal microvezels dat het team vervolgens in het afvalwater vond.

Opmerkelijk genoeg gold hetzelfde voor de duur van de wasprogramma’s. “En wij vonden dat echt heel verbazingwekkend,” zegt Bernd Nowack. Hij had aangenomen dat de gevestigde hypothese zou worden bevestigd, die stelt dat hoe langer een wascyclus duurt, des te meer microvezels er zullen worden afgegeven. “Eerst leek het erop dat microvezels tijdens het wassen vrijkwamen,” zegt Nowack. Maar als dat zo was dan zouden langere programma’s meer vezels moeten afgeven. Dit is echter niet het geval. De EMPA-onderzoeker geeft eerlijk toe: “Helaas betekent dit dat we nog niet kunnen verklaren hoe de afgegeven vezels worden vrijgegeven.”

Een goede basis voor vervolgonderzoek
Om ervoor te zorgen dat dit niet zo blijft, staat een vervolgstudie al gepland. In samenwerking met Manfred Heuberger van het “Advanced Fibers”-laboratorium van EMPA, zal er binnenkort een proefschrift komen over de manier waarop microvezels tijdens het wassen worden gegenereerd. Deze studie zal dan een systematische analyse maken van verschillende soorten materialen om op te helderen hoe microvezels in de wasmachine vrijkomen.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica