Mind-body therapieën verminderen onmiddellijk onbeheersbare pijn bij ziekenhuispatiënten

UNIVERSITEIT VAN UTAH

Mindfulness training en hypnotische suggestie verminderden de acute pijn die door ziekenhuispatiënten werden ervaren, dit volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine.

Na deelname aan een enkele, 15-minuten durende sessie van een van deze mind-body therapieën, meldden patiënten een onmiddellijke daling van de pijnhoogte die overeenkomt met wat men zou verwachten van een opioïde pijnstiller. Dit onderzoek is de eerste van zijn soort om de effecten van mindfulness en hypnose op acute pijn in een ziekenhuisomgeving te vergelijken.

De 244 deelnemers van de jarenlange studie waren patiënten van de universiteit van het Utah Hospital in Salt Lake City, die gemeld hadden dat ze onbeheersbare pijn hadden als gevolg van ziekte of chirurgische procedures. Bereidwillige patiënten werden willekeurig aangewezen om een korte, geschreven sessie te ontvangen in een van de drie interventies: mindfulness, hypnotische suggestie of pijnbestrijding. Ziekenhuismedewerkers die een basisopleiding in elke geschreven-methode hadden afgerond hebben de interventies aan de patiënten gegeven.

Terwijl alle drie de interventies de angst bij patiënten verminderden en hun gevoelens van ontspanning verbeterden hadden patiënten die deelnamen aan de hypnotische suggestie-interventie een vermindering in pijn ervaren van 29%. Patiënten die deelnamen aan de mindfulness-interventie hebben een pijnvermindering ervaren van 23%. Ter vergelijking hebben degenen die deelnamen aan de pijnbestrijdende interventie een vermindering van 9% ervaren. De patiënten die de twee mind-body therapieën hebben gedaan meldden ook nog een significante afname van hun waargenomen behoefte aan opioïde medicatie.

“Ongeveer een derde van de studie deelnemers die een van de twee mind-body therapieën hebben gedaan behaalden bijna 30% vermindering van de pijn intensiteit,” zei Eric Garland, hoofd auteur van de studie en directeur van het U’s Center on Midfulness and Integrative Health Intervention Development. "Dit klinisch, significante niveau van pijnvermindering is ongeveer gelijk aan de pijnvermindering die wordt behaald met 5 milligram oxycodon.”

Garland's eerdere onderzoek heeft aangetoond dat trainingsprogramma's van meerdere weken een effectieve manier kan zijn om chronische pijnsymptomen te verminderen en het voorgeschreven opioïdale gebruik te verminderen. Deze nieuwe studie heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan het werk van Garland door de belofte die korte geestelijke therapieën inhoudt voor mensen die lijden aan acute pijn.

"Het was best spannend en echt geweldig om zulke dramatische resultaten te zien van een enkele mind-body sessie,” zei Garland. "Gezien de huidige nationale opioïde-epidemie, zijn de implicaties van deze studie enorm potentieel. Deze korte mind-body therapieën kunnen kosteneffectief en haalbaar worden geïntegreerd in de standaard medische zorg als een nuttige aanvulling voor pijnbestrijding.”

Garland en zijn interdisciplinair onderzoeksteam streven er naar om hun studie naar mind-body therapieën als een niet-opioïde middel om de pijn te verlichten te bestuderen, door een nationaal replicatie onderzoek uit te voeren middels een

vertaling: Lia Keizer


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica