Vet helpt om wonden te genezen zonder litteken


Penn onderzoekers vinden methode om cellen te transformeren.

UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA SCHOOL OF MEDICINE.

PHILADELPHIA - Artsen hebben een manier gevonden om wonden te manipuleren en ze te genezen als geregenereerde huid zonder littekenweefsel. De methode bestaat uit het transformeren van de meest voorkomende cellen in wonden in vetcellen - iets waarvan men eerder dacht dat het bij de mens onmogelijk zou zijn. Onderzoekers begonnen met dit werk aan de Perelman School of Medicine van de University of Pennsylvania dat leidde tot een grootschalige, multi jaren durende studie samen met het Plikus Laboratory for Developmental and Regenerative Biology aan de Universiteit van Californië, Irvine. Ze publiceerden hun bevindingen online in het tijdschrift Science van donderdag 5 januari 2017.

Vetcellen genoemd adipocyten vindt men normaal in de huid maar verdwijnen wanneer wonden helen als littekens. De meest voorkomende cellen gevonden in helende wonden zijn myofibroblasten die alleen littekens vormen. Littekenweefsel heeft ook geen haarfollikels waardoor het zich onderscheidt van gezonde huid. Onderzoekers gebruikten dit kenmerk als de basis voor hun werk: het veranderen van de reeds aanwezige vetcellen in myofibroblasten die geen littekens vormen.

"In wezen kunnen we wondgenezing manipuleren tot het regenereren van huid in plaats van littekens aan te maken,” zei George Cotsarelis, MD, voorzitter van de afdeling Dermatologie en Milton Bixler Hartzell hoogleraar dermatologie aan Penn, en de belangrijkste onderzoeker van het project. "Het geheim is om de haarzakjes eerst te regenereren waarna het vet zich vormt als reactie op het signaal van die follikels."

De studie toonde aan dat haar en vet zich niet onafhankelijk van elkaar ontwikkelen. Haarfollikels vormen zich eerst en het Cotsarelis lab ontdekte eerder de factoren die nodig zijn voor hun ontwikkeling. Nu hebben ze extra factoren ontdekt geproduceerd door de regenererende haarfollikel die de omliggende myofibroblasten omzetten in vet in plaats van littekens te genereren. Het vet vormt zich niet zonder de nieuwe haren maar zodra het zich wel vormt onderscheidt het zich niet van de bestaande vetcellen waardoor de geheelde wonde een natuurlijk uitzicht krijgt in plaats van dat van een litteken. Bij onderzoek van wat het signaal gaf van het haar naar de vetcellen ontdekten zij Bot Morfogenetische Protein (BMP). Het geeft de opdracht aan de myofibroblasten om vet te worden. Deze ontdekking is baanbrekend want het verandert alles wat eerder bekend was over myofibroblasten.

“Van myofibroblasten werd tot nu toe gedacht niet in staat te zijn zich om te vormen tot een ander type cel," zei Cotsarelis. “Ons werk toont dat wij de mogelijkheid hebben om deze cellen te beïnvloeden zodat ze efficiënt en stabiel kunnen worden omgezet worden in vetcellen." Dit werd aangetoond bij zowel muizen als bij menselijke gekweekte keloïde cellen.

"De bevindingen tonen aan dat wij na verwonding het weefsel kunnen regenereren in plaats van om te zetten in litteken," zei hoofdauteur Maksim Plikus, PhD, assistent professor Cell Biology aan de Universiteit van Californië, Irvine. Plikus begon met dit onderzoek als postdoc in het Cotsarelis Laboratory op Penn en de twee instellingen zijn blijven samenwerken.

Vertaling: Andre Teirlinck


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media