Plantenstof krachtiger dan AZT tegen HIV


Een plant die in heel Zuidoost-Azië gevonden wordt en in de traditionele geneeskunst gebruikt wordt om artrose en reuma te behandelen, bevat een krachtige anti-HIV-stof die sterker werkt dan het medicijn AZT, aldus een nieuw onderzoeksverslag dat gepubliceerd is en het Journal of Natural Compounds.

De stof, pantentiflorin A, is afkomstig uit de plant Justicia gendarussa (Ned. malabarnoot) en werd gevonden in een screening van meer dan 4500 plantenextracten die werden onderzocht op hun werkzaamheid tegen het HIV-virus.

De ontdekking is een van de resultaten van het meerjarig onderzoek van een samenwerkingsverband van wetenschappers van de Universiteit van Illinois te Chicago, van de Hong Kong Baptist University en de Vietnam Academy of Science and Technology, die werkten als een zogenaamde ICBG (International Cooperative Biodiversity Group). Deze groepen, die worden gefinancierd door de Amerikaanse National Institutes of Health, de National Science Foundation en het Amerikaanse Ministerie van Landbouw, zoeken naar natuurlijke producten die toegepast kunnen worden in de gezondheidszorg en geneeskunde. Ook ondersteunen ze daarbij het duurzame gebruik van deze bronnen in arme landen.

Lijun Rong, hoogleraar microbiologie en immunologie aan het UIC College of Medicine; Harry Fong, mededirecteur van de World Health Organisation Program for Traditional Medicine en Doel Soejarto, emeritus hoogleraar medicinale chemie en farmacognosie (studie van natuurlijke geneesmiddelen), hadden de leiding over het UIC-team. Rong is deskundige in het identificeren van antivirale middelen, Soejarto is een vermaard plantenwetenschapper en Fong is een bekende farmacoloog.

Het extract van de malabarnoot werd gehaald uit de bladeren, stengels en wortels van planten die meer dan 10 jaar geleden door Soejarto waren verzameld in Cuc Phyong Nation Park in Hanoi, Vietnam. De ICBG-onderzoeksgroep analyseerde het extract, samen met duizenden andere, als onderdeel van hun poging om nieuwe medicijnen te vinden tegen HIV, tuberculose, malaria en kanker.

Rong en zijn collega’s richtten zich op patentiflorin A vanwege het vermogen om een enzym te remmen dat het HIV-virus nodig heeft om zijn genetische code in het DNA van een cel in te bouwen. AZT, het eerst medicijn tegen HIV, dat in 1987 op de markt kwam, is tot nu toe het hoofdingrediënt in anti-HIV medicijncocktails. Het remt dit enzym, genaamd “reverse transcriptase”. In studies op met HIV besmette menselijke cellen had patentiflorin A een aanzienlijk beter remmend effect op dit enzym.

“Patentiflorin A kon de werkzaamheid van reverse transcriptase veel effectiever remmen dan AZT en was in staat om dit te doen in de beginstadia van de HIV-infectie, als het virus de macrofagen binnengaat, en om de infectie te veranderen als het in de T-cellen van het immuunsysteem zit,” aldus Rong.

Het bleek ook effectief tegen bekende medicijnresistente vormen van het HIV-virus, waardoor het een veelbelovende kandidaat is voor verder ontwikkeling in een nieuw HIV-medicijn.

“Patentiflorin A vertegenwoordigt een nieuwe anti-HIV-stof die kan worden toegevoegd aan de huidige medicijncocktails om het virus beter te onderdrukken en aids te voorkomen,” zegt Rong. De onderzoekers waren ook in staat om patentiflorin A te synthetiseren. “Als we het medicijn in het lab kunnen maken, hebben we geen kwekerijen nodig om de plant te oogsten, wat een aanzienlijke financiële investering zou vergen, nog afgezien van de impact op het milieu,” zegt Rong.

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica