Sommige hartpatiënten hebben wellicht geen baat bij bètablokkers


UNIVERSITY OF LEEDS

Nieuw onderzoek betwist gevestigde medische praktijk om alle hartaanvalpatiënten bètablokkers voor te schrijven.

Het onderzoek, uitgevoerd door een team van de Universiteit van Leeds, keek naar patiënten die een hartaanval hadden gehad maar niet leden aan hartfalen; een complicatie bij een hartaanval waarbij de hartspier beschadigd raakt en niet meer goed functioneert.

De bevinding was dat hartaanvalpatiënten zonder hartfalen niet langer leefden als ze bètablokkers gebruikten, terwijl ongeveer 95% van de patiënten uit deze categorie wel dit soort medicijnen krijgt voorgeschreven.

Bètablokkers zijn krachtige medicijnen die de activiteit van het hart verminderen en de bloeddruk verlagen. Ze worden meestal voorgeschreven na een hartaanval, maar ze kunnen bij sommige patiënten vervelende bijwerkingen hebben, zoals duizeligheid en vermoeidheid.

Niet alle mensen die voor het eerst een hartaanval krijgen hebben last van hartfalen. Patiënten met een hartaanval en hartfalen moeten bètablokkers nemen omdat die helpen het beschadigde hart beter te laten werken. Het onderzoek van de Universiteit van Leeds richtte zich echter op patiënten die wel een hartaanval hadden gehad, maar niet leden aan hartfalen en toch bètablokkers voorgeschreven kregen.
Het onderzoek wilde kijken of het gebruik van bètablokkers enig verschil uitmaakte voor de patiënten als het ging om de kans om een jaar na hun hartaanval nog in leven te zijn.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology, werpt de mogelijkheid op dat de medicijnen te vaak worden voorgeschreven en dat patiënten en de gezondheidszorg hierdoor wellicht worden opgezadeld met onnodige medicijnkosten. De medische richtlijnen in het VK geven aan dat bètablokkers dienen te worden voorgeschreven aan alle patiënten die een hartaanval hebben gehad, of ze nu wel of geen hartfalen hebben.

Voor het onderzoek werden gegevens uit het nationale hartaanvalregister (waarin verzamelde informatie staat van alle ziekenhuisopnames vanwege een hartaanval) van het Verenigd Koninkrijk geanalyseerd. De geanonimiseerde data van meer dan 179.000 patiënten die een hartaanval zonder hartfalen hadden gehad werden bekeken. Toen de onderzoekers de cijfers onderzochten van de hartaanvalpatiënten tot een jaar na de hartaanval, bleek er geen verschil te zijn tussen degenen die bètablokkers hadden gekregen en degenen die ze niet hadden gekregen.

Dr. Marlous Hall, hoofdonderzoeker en senior epidemioloog aan het Leeds Institute of Cardiovascular and Metabolic Medicine, zegt: “Als je naar de patiënten kijkt met een hartaanval maar zonder hartfalen, dan is er geen verschil in overlevingskansen tussen degenen die wel en degenen die geen bètablokkers voorgeschreven hadden gekregen.”

“Dit was een observationeel onderzoek, gebaseerd op een forse statistische analyse van een grote hoeveelheid patiënteninformatie. Wat we nu nodig hebben is een gerandomiseerd onderzoek onder patiënten. Wij onderzochten maar één uitkomst: verhoogden bètablokkers wel of niet de overlevingskansen?

Een klinisch onderzoek zou ervoor zorgen dat de bevindingen kunnen worden onderbouwd en het zou ook andere uitkomsten kunnen meenemen, zoals of bètablokkers nieuwe hartaanvallen kunnen voorkomen. Dit werk zou ook implicaties hebben voor het personaliseren van medicatie na een hartaanval.”

Chris Gale, hoogleraar Cardiovascular Medicine aan de Universiteit van Leeds en Consultant Cardioloog bij York Teaching Hospital Trust, zegt: “Het bewijs voor het voordeel van bètablokkers voor patiënten met een hartaanval maar zonder hartfalen is onzeker. Deze studie suggereert dat er wellicht geen voordeel te behalen is met het voorschrijven van bètablokkers aan deze groep patiënten als het gaat om de kans op sterfte. Een noodzakelijke volgende stap is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek gericht op bètablokkers in deze patiëntengroep.”

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica