Druivenpit extract kan het leven van vullingen verlengen


UNIVERSITEIT VAN ILLINOIS IN CHICAGO

Een natuurlijke verbinding die wordt gevonden in druivenpit extract kan worden gebruikt om dentine te versterken - het weefsel onder het glazuur van een tand - en het leven van vullingen verlengen, blijkt uit nieuw onderzoek aan de universiteit van Illinois in Chicago College of Dentistry.

Geen vulling kan voor eeuwig blijven zitten, of het nu composiethars of amalgaam is. Maar tandartsen vinden amalgaam - een combinatie van kwik, zilver, tin of andere materialen - makkelijker te gebruiken en het is minder duur. Daarnaast kan het 10 tot 15 jaar langer mee. Composietharsvullingen zijn meer esthetisch aangenaam, omdat het mengsel van kunststof en fijne glazen deeltjes kan worden gekleurd om de tanden van een patiënt aan te passen. De vullingen houden het echter meestal maar vijf tot zeven jaar vol.

In onderzoek gepubliceerd in het Journal of Dental Research, beschrijft Ana Bedran-Russo, professor in herstellende tandheelkunde, hoe druivenpit extract samengestelde-harsvullingen sterker kan maken, waardoor ze langer mee kunnen. Het extract kan het dentine versterken, dat de meerderheid van de verkalkte extracellulaire weefsel van tanden omvat, waardoor de laag net onder het harde externe glazuur wordt gevormd.

Dentine bestaat grotendeels uit collageen, het belangrijkste structurele eiwit in de huid en andere bindweefsels. Harsvullingen moeten binden aan het dentine, maar het gebied tussen de twee, oftewel de verbinding, is een zwak punt, wat ervoor kan zorgen dat de restoraties breken, zegt Bedran-Russo.

"Wanneer vullingen breken, ontwikkelt zich daaromheen tandbederf en is er geen verbinding meer. We willen deze verbinding versterken, waardoor de harsbinding beter aan de dentine verbindt. De verbinding kan veranderd worden door het gebruik van nieuwe, natuurlijke materialen."

Meer dan 90 procent van de volwassenen tussen de 20 en 64 jaar oud heeft gaatjes, bijkt uit een overheidsrapport. Een gaatje ontstaat wanneer zuur, geproduceerd door bacteriën, de mineralen sneller kapot maakt dan de tand zichzelf kan herstellen. De tandarts verwijdert het verval, of gaatje, met een boor en verzegelt het gat met een vulling.

Secundaire cariës en het afslijten of breken van de randen zijn de meest voorkomende oorzaken van mislukte restauraties, volgens Bedran-Russo. Ondanks talloze vooruitgang in tandheelkundige herstellende materialen, komt de afbraak van de verbinding van vulling met de tand of kies nog steeds voor.

Bedran-Russo heeft ontdekt dat beschadigd collageen zich kan repareren met een combinatie van plantaardige oligomere proanthocyanidinen – flavonoïden gevonden in de meeste voedingsmiddelen en groenten - en extracten van druivenpitten. Het zorgt ervoor dat het hars zich beter verbindt met het collageenrijke dentine, waarbij het vochtgehalte geen invloed heeft.

Vertaling: Gea Weel


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica