Omega-3 vetzuren kunnen autoimmuniteit bij type 1 diabetes behandelen


JCI TIJDSCHRIFTEN

Type I diabetes (T1D) is een auto-immuunziekte die ontstaat nadat het immuunsysteem de pancreas β-cellen heeft aangevallen en vernietigd, wat leidt tot verminderde insulineproductie. Op dit moment bestaan er geen therapieŽn die met succes de schade of de progressie van autoimmune aanvallen in T1D kunnen doen keren, maar recente bevindingen suggereren dat mensen met auto-immuunziekten kunnen profiteren van suppletie met omega-3 vetzuur (FA), een meervoudig onverzadigd vetzuur dat voorkomt in visolie .

In dit nummer van JCI, beschrijven onderzoekers in het lab van Allan Zhao aan de Guangdong University of Technology hoe de aanvulling van de voeding met omega-3 FA de inflammatoire processen die bijdragen tot de ontwikkeling van T1D kunnen verminderen. In een muizenmodel met T1D hebben zij vastgesteld dat verhoogde innames van omega-3 FA het glucosemetabolisme verbeterde en het optreden van diabetes verminderde.

Deze resultaten worden geassocieerd met verminderingen van pro-inflammatoire signaleringsmoleculen en de reductie van immune celinfiltratie in de pancreaseilandjes. Zowel voedingssupplementen als gentherapie gemedieerde toenames in omega-3 FA's leiden op lange termijn tot verbeteringen van de glucose- en insuline niveaus. Bovendien konden de onderzoekers tekenen waarnemen van β-celregeneratie bij de T1D muizen behandeld met omega-3.

Deze bevindingen suggereren dat het verhogen van de inname van omega-3 FA gunstige effecten heeft op het verminderen van de auto-immuunreacties die leiden tot T1D.

Vertaling: Andre Teirlinck


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag