Slapeloosheid als belangrijke factor van depressie


Depressies: je hoort het steeds vaker om je heen. Het dreigt bijna een epidemie te vormen. Maar hoe ontstaat zo’n depressie? Volgens wetenschappelijk onderzoeker Eus van Someren is slapeloosheid de grootste risicofactor.

Depressie is nog steeds een taboe, want er wordt liever niet over gepraat. Maar waarom? Niemand hoeft zich ervoor te schamen. Het is zaak om meer openlijk te spreken over depressies. Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller het behandeld kan worden. Nu blijkt dat slapeloosheid een belangrijke factor is. De ene depressie is de andere niet maar bijna alle patiënten hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal slaapproblemen. Vaak gaan slaapproblemen vooraf aan een depressie. Een meta-analyse uit 2011 toont aan dat slapeloosheid de belangrijkste risicofactor is voor een depressie. Ook blijkt dat hoe groter de slaapproblemen zijn, hoe kleiner de kans is dat de behandeling tegen depressie helpt.

Dit verklaart deels waarom depressie zowaar een epidemie begint te worden. Een derde deel van Nederland heeft namelijk slaapproblemen. Dit betekent dat 33,3% van de Nederlanders blootgesteld wordt aan de belangrijkste risicofactor die een depressie veroorzaakt. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen last krijgen. Zeker als we ook kijken naar het smartphone gebruik. Veel Nederlanders, waarvan een groot deel jongeren zijn, gebruiken hun smartphone of tablet vlak voordat ze naar bed gaan of zelfs als ze al in bed liggen. Het blauwe licht van het scherm zorgt ervoor dat de melatonineproductie afgeremd wordt. Dit hormoon zorgt voor het slaapritme. Door een mindere productie wordt het slaapritme verstoord en slaapt men dus slechter.

Daarom is het belangrijk om zowel de depressie als slapeloosheid aan te pakken. Volgens onderzoekers uit Stanford is de kans op het genezen van een depressie zes keer zo groot als er naast het slikken van antidepressiva ook therapie wordt gegeven dat gericht is op de slapeloosheid. Ook onderzoekers uit Stockholm bevestigen dit. Zij lieten zelfs zien dat depressieve patiënten meer opknapte van de therapie gericht op slaapproblemen dan van de therapie gericht op depressie. Als laatste bleek uit een onderzoekssamenwerking tussen Amerika en Canada dat 87 procent van de patiënten die van hun slaapproblemen af geholpen werden ook hun depressie kwijtraakte. Dit is bijna het dubbele van de groep waarbij de slaapproblemen niet werden aangepakt.

Dus heb je last van negatieve gedachten of zit je even niet zo lekker in je vel? Probeer eerst meer aandacht te geven aan je slaapritme. Ga op een vast tijdstip naar bed en laat de smartphone links liggen of zet de nightshift aan: dit vermindert het blauwe licht. Probeer te ontspannen in bed en laat je gedachten los.

Peter Hofman


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica