Darmmicroben beïnvloeden onze fysiologie


Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat nieuw licht kan werpen op de complexe gemeenschap van de miljarden micro-organismes in onze darmen en hoe deze organismes en ons lichaam op elkaar inwerken.

UNIVERSITY OF EXETER

Wetenschappers aan de University of Exeter Medical School en de University of Zaragoza in Spanje, onderzochten een eiwit genaamd TLR2, een cruciaal eiwit dat de micro-organismes die zich in onze darmen bevinden opspoort. Het eiwit blijkt het serotoninegehalte te reguleren – serotonine is een neurotransmitter die boodschappen naar de hersenen overbrengt en die ook in de darmen wordt gevonden, waar het de stoelgang regelt.

Het onderzoek, uitgevoerd op celculturen en bij muizen bevestigd, levert sterk bewijs dat microbiota kunnen interfereren met de menselijke fysiologie, door de activiteit van de transporteur van serotonine te moduleren. Het serotoninetransporteiwit is een doelwit voor allerlei ziektes en het lijkt erop dat microben in onze darmen in staat zijn interacties aan te gaan met dit transporteiwit, waarbij het het serotoninegehalte regelt.

De bevinding, die in PLOS One is verschenen, komt op het moment dat wetenschappers over de hele wereld bezig zijn om de gecompliceerde interacties tussen de ‘onzichtbare wereld’ van de microbiota in ons lichaam, en de invloed die zij hebben op onze gezondheid en zelfs op ons humeur, te begrijpen. Kort geleden vonden wetenschappers in Californië bewijs dat de bacteriën in de darmen een rol spelen bij het veroorzaken van de ziekte van Parkinson.

Het kan ook helpen verklaren hoe de darmflora onze fysiologie beïnvloedt. Er wordt gedacht dat PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) kan ontstaan als TLR2 niet goed functioneert, maar tot nu toe worden de mechanismes hierachter nog niet goed begrepen. Dit onderzoek had tot doel om het begrip hiervan te vergroten.

Dr. Eva Latorre, een postdoc onderzoeker aan de University of Exeter Medical School, zegt dat de nieuwe bevinding heeft gezorgd voor een beter begrip op dit snelgroeiende onderzoeksgebied. “Dit onderzoek concludeert dat het eiwit TLR2 de beschikbaarheid van serotonine verandert, wat belangrijk is voor een reeks aandoeningen, van depressie tot PDS. Het onderzoek hiernaar is echter nog maar net van start gegaan. We moeten nog veel meer gaan begrijpen over de relatie tussen onze darmflora en hoe de organismes op elkaar reageren, voordat we kunnen hopen op het opzetten van effectieve nieuwe behandelingen,“ zegt zij.

Voor het onderzoek werden menselijke cellen onderzocht in een model van de darm in het laboratorium, waarbij gekeken werd hoe de expressie van eiwitten en RNA erin verloopt – activiteiten die reguleren hoe cellen zich gedragen. Er werd ontdekt dat TLR2 het serotoninetransporteiwit controleert. Dezelfde resultaten werden verkregen bij muizen.

Hoofdonderzoeker van deze studie, Professor José E. Mesonero van de Universiteit van Zaragoza zegt: “Deze studie toont ons wat voor complex universum er wel niet schuilgaat in dit vergeten orgaan: het microbioom. Onze conclusie is dat TLR2 niet alleen microbiota kan opsporen, maar dat het ook het serotoninetransport moduleert, wat een van de cruciale mechanismes is bij neurologische aandoeningen en ontstekingsziektes. Er valt nog heel wat te onderzoeken, maar dit werk kan ons begrip van de connectie tussen darmen en hersenen via het microbioom verbeteren.”

Vertaling: Astrid Zwart


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media