Bepaald gist in darmen van baby’s vergroot kans op astma


UNIVERSITEIT VAN BRITS-COLUMBIA

Microbiologen van de University of British Columbia (UBC) hebben een gistsoort in de darmpjes van pasgeboren baby's in Ecuador geïdentificeerd, die een sterke voorspeller blijkt te zijn voor toekomstige ontwikkeling van astma bij deze kinderen. Het nieuwe onderzoek bevordert ook ons begrip van de rol die microscopisch kleine organismen spelen in onze algehele gezondheid.

"Kinderen met deze gistsoort, Pichia genaamd, bleken veel meer risico te lopen op astma", zegt Brett Finlay, een microbioloog aan UBC. "Dit is de eerste keer dat er een verband tussen gist en astma wordt aangetoond."

In eerder onderzoek identificeerden Finlay en zijn collega's vier darmbacteriën in Canadese kinderen die, indien aanwezig in de eerste 100 levensdagen, ontwikkeling van astma juist lijken te voorkomen. In een vervolg op deze studie herhaalden Finlay en zijn collega's het experiment in een landelijk gelegen dorp in Ecuador o.b.v. van fecale monsters van 100 kinderen en informatie over hun gezondheid.

In zowel Canada als Ecuador krijgen relatief heel veel mensen astma; ongeveer 10 procent van de bevolking lijdt aan de ziekte.

Zij ontdekten dat, hoewel darmbacteriën een rol spelen in het voorkomen van astma in Ecuador, de aanwezigheid van een microscopisch kleine schimmel of gist, Pichia genaamd, sterk gekoppeld was aan astma. In plaats van te helpen om astma te voorkomen, vergroot de aanwezigheid van Pichia in die vroege levensdagen het risico juist.

Finlay geeft aan dat er ook een verband zou kunnen zijn tussen het risico op astma en de netheid van de omgeving voor de Ecuadoriaanse kinderen. De onderzoekers registreerden als onderdeel van de studie of de onderzochte kinderen toegang hadden tot schoon water gehad.

"Bij degenen die toegang hadden tot goed, schoon water kwam astma in veel hogere mate voor! We denken dat dit veroorzaakt wordt omdat ze ‘beroofd’ werden van de gunstige microben," zegt Finlay. "Dat was zeer verrassend, omdat we de neiging hebben om te denken dat schoon goed is, maar we beseffen nu dat we eigenlijk wat vuil nodig hebben om ons in de wereld te beschermen."

Collega’s van Finlay gaan nu de Canadese monsters opnieuw onderzoeken en kijken naar de aanwezigheid van gist in de darmen van die baby's. Deze technologie was nog niet beschikbaar voor de onderzoekers toen ze hun eerste studie uitvoerden.

Vertaling: Frits Suntjens


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag