Kan pure ahornsiroop chronische ontstekingen helpen verminderen?


Eerste wereldwijde symposium ooit overtuigt om de laatste wetenschappelijke inzichten over natuurlijke zoetstof te herzien.

Het eerste wereldwijde symposium, enkel toegewijd aan het delen van de laatste wetenschappelijke ontdekkingen over mogelijke gezondsheidsvoordelen van 100 procent pure esdoornprodukten vond plaats op 2 april jl. in San Francisco tijdens de 253ste jaarlijkse ontmoeting van de American Chemical Society (ACS), 's werelds grootse wetenschappelijke organisatie.

Tijdens het symposium, getiteld;” Chemie en Biologische effecten van esdoornprodukten”, deelden wetenschappers vanuit de hele wereld hun onderzoeksresultaten waarin het mogelijke effect van esdoorn / ahorn op chronische ontstekingen in verschillende gebieden van het lichaam, uiteen gezet werd. Onder meer effecten mbt het metabool syndroom, de hersenen, leveraandoeningen, evenals het ontdekte verband tussen esdoorn/ ahorn en een gezonde darmflora. Het wereldwijde symposium werd georganiseerd door dr. Navindra Seeram, momenteel voorzitter van Afdeling Landbouw en Levensmiddelentechnologie van het American Chemical Society. Dr. Seeram heeft uitgebreide ervaring in het onderzoeken van de invloed van phytonutrienten in voedingsmiddelen zoals bessen en granaatappels.

In samenwerking met de Federation of Quebec Maple Syrup Producers, heeft dr. Seeram sinds 2009 de unieke eigenschappen van ahorn bestudeerd in zijn laboratorium aan de universiteit van Rhode Island. De resutaten van zijn onderzoek wekte de interesse van de wetenschappeljike wereld die bijkomende gezondheidseffecten van pure ahornprodukten
heeft ontdekt. Een nieuwe studie van de Rhode Island University, uitgelicht tijdens het symposium, legde de aanwezigheid van inuline bloot, een koolhydraat-soort, onlangs voor het eerst ontdekt in ahornsiroop. Inuline is een complexe koolhydraat (natuurlijke voedingsvezel) die de werking van prebiotica heeft en de groei van “goede” bacterien in de darm stimiuleert. Inuline voegt zich zo bij andere gunstige stoffen zoals anti-oxidanten, vitaminen en mineralen die al eerder ontdekt werden in pure ahornsiroop. Door deze laatste ontdekking zou ahorn geclassificeerd kunnen worden als gezonde en nuttige voeding.

Een andere tijdens het symposium gepresenteerde studie, uitgevoerd bij proefdieren,
focuste zich op de gunstige effecten van een 'samenwerkende' (zowel prebiotisch als probiotisch) ahornsiroop, erop gericht om de darmflora, die om verschillende redenen, (waaronder een anti-bioticakuur) verminderd kan zijn, te herstellen.

“'Gezonde darmen, met een balans in gunstige bacterien, helpen om een goed imuunsysteem te stimuleren en te handhaven. Een goed imuunsysteem helpt weer om het lichaam te beschermen tegen chronische ontstekingen.”, aldus dr. Seeram. “ Van chronische onstekingen is gebleken dat ze een potentiele link hebben met hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Dat wetende, voorziet dit onderzoek in aanvullende informatie door ahornsiroop, een natuurlijke zoetstof, te linken aan gezondeid van de hersenen. Echter, aanvullende onderzoeken met dieren, samen met eventuele onderzoeken bij mensen zouden nodig zijn om deze eerste bevindingen te bevestigen.

Dit jaar zijn twee pas ontdekte extra bestanddelen, met anti-oxidant werking en mogelijke gezondheidsvoordelen ontdekt in de lignan familie waarmee het aantal bekende fythonutrienten in ahorn op 65 komt. Dit ondersteunt ontdekkingen die de afgelopen jaren zijn gedaan over de eigenschappen van Canadese ahornsiroop, die direct uit het sap van de esdoornboom wordt gewonnen, wat het tot een puur natuurproduct maakt met unieke gezondheidsvoordelen.

Een in 2011 ontdekt uniek polyfenol-molecuul in ahornsiroop, Quebecol, en een gelijksoortig molecuul, isoquebecol (recent gesynthetiseerd), hebben aangetoond dat ze significant de productie van onstekingsmediatoren verminderen.

Vertaling: Arnoud


Omega 3 uit algen

Natuurlijke multivitamine

Earthrise Spirulina


Naar het andere nieuws van vandaag