Eiwitten vs neurologische ziektes


Universiteit van Louisville

De ziekte van Alzheimer (AD), de ziekte van Parkinson (PD) en amyotrofische laterale sclerose (ALS) worden gekenmerkt door samengeklonterde, foutief gevouwen eiwitten en ontsteking in de hersenen. In meer dan 90 procent van de gevallen weten artsen en onderzoekers niet wat de oorzaak is.

Robert P. Friedland, MD, the Mason C. and Maria D. Rudd Endowed Chair en hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Louisville School of Medicine, en een team van onderzoekers hebben ontdekt dat deze processen kunnen worden veroorzaakt door eiwitten geproduceerd door onze darmbacteriën (de microbiota). Hun onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan bacteriële eiwitten, amyloïdes genoemd, die structurele overeenkomst hebben met herseneiwitten leidt tot een toename van de samenklontering van eiwit alfa-synucleine in de hersenen. Aggregaten of klonters van foutief gevouwen alfa-synucleine en verwante amyloïde eiwitten worden aangetroffen in de hersenen van patiënten met neurodegeneratieve ziekten AD, PD en ALS.

Alfa-synucleine (AS) is een eiwit dat gewoonlijk door neuronen in de hersenen wordt geproduceerd. Bij zowel PD als AD, is alpha-synuclein geagregeerd in een klompvorm genaamd amyloïde die schade veroorzaakt aan de neuronen. Friedland stelt de hypothese dat samengeklonterde eiwitten geproduceerd door bacteriën in de darmen schade aan de herseneiwitten veroorzaken via een mechanisme van cross-zaaien wat leidt tot de afzetting van geaggregeerde herseneiwitten. Hij stelt ook dat amyloïde eiwitten geproduceerd door de microbiota het vormen van immuuncellen in de darm veroorzaken, wat resulteert in verhoogde ontsteking in de hersenen.

Het onderzoek, dat werd gesteund door de Michael J. Fox Foundation, omvatte de toediening van bacteriële stammen van E. coli die het bacteriële eiwit amyloïde curli produceren bij ratten. Controledieren kregen dezelfde bacteriën die de bacteriële amyloïde eiwitten niet konden aanmaken. De ratten die de curli-producerende organismen hadden gekregen vertoonden verhoogde AS in de darmen en de hersenen en verhoogde cerebrale aggregatie, vergeleken met ratten die waren blootgesteld aan E. coli die het bacteriële amyloïde eiwit produceerden. De aan curli blootgestelde ratten vertoonden ook verhoogde hersenontsteking.

Soortgelijke bevindingen werden waargenomen in een verwant experiment waarin nematoden (Caenorhabditis elegans) die werden gevoed met curli-producerende E. coli ook verhoogde AS aggregaten bleken te vertonen tegenover nematoden niet blootgesteld aan de bacteriële amyloïde. Een onderzoeksgroep onder leiding van neurowetenschapper Shu G. Chen, Ph.D., van de Case Western Reserve University, voerde deze gezamenlijke studie uit.

Dit nieuwe inzicht in de mogelijke rol van darmbacteriën in neurodegeneratie kan onderzoekers dichter brengen bij het blootleggen van de factoren die verantwoordelijk zijn voor deze ziekten en zo uiteindelijk te komen tot de ontwikkeling van preventieve en therapeutische maatregelen.

“Uit deze nieuwe studies op twee verschillende dieren blijkt dat eiwitten die door bacteriën in de darmen aangemaakt zijn een initiërende factor kunnen zijn bij het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en ALS," zei Friedland. "Dit is belangrijk omdat de meeste gevallen van deze ziekten niet veroorzaakt worden door de genen en de darmen zijn onze belangrijkste omgevingsblootstelling. Verder hebben we veel potentiële therapeutische mogelijkheden om de bacteriële populaties in de neus, mond en darm te beïnvloeden."

Vertaling: Andre Teirlinck


Online winkelen

- Op zoek naar natuurlijke
ipv synthetische supplementen ?


Nuttige links

- Word lid van onze besloten groep op Facebook
- Ontvang voortaan onze wekelijkse nieuwsbrief
- Ontdek onze ruim 400 thema pagina's
- Download alle thema dossiers en columns in PDF formaat (leden)
- Wordt ook lid en krijg voordeel en extra informatie


Terug naar het hoofdmenu

 

 

 


View My Stats