Overbodige EU regelgeving tegen invasieven


Auteur: Bert Vermeijden

Als er één plek ter wereld is, waar je niet aan de wereldpolitiek herinnerd wilt worden, dan is dat de tuin. Teruggetrokken in je eigen groene wereld ben je ver weg van de dagelijkse gang van zaken buiten de deur.

Niets herinnert je aan welke internationale brandhaard dan ook.  Zo’n plek heb je gewoon nodig. De rust lijkt echter binnenkort voorbij... De EU vindt het namelijk aan de orde zich met onze groene zaken te bemoeien. Inderdaad, om precies te zijn met de beplanting van uw tuin.

Er worden geen oplossingen aangedragen voor allerlei prangende internationale kwesties die schreeuwen om actie. Nee, de EU heeft de pijlen nu eens op de tuinliefhebber gericht.

Daar heeft u niets over gehoord, zegt u?

Dat kan kloppen, want er is de regelmeesters van de EU veel aan gelegen, dit nieuws zoveel mogelijk onder de Europese pet te houden. Daarom worden eerst de kwekers aangepakt, zodat de liefhebbers er te laat achter komen... Wat is het geval? Er komen overal in de EU wel tuinplanten voor, die de neiging hebben te gaan woekeren. Welke het zijn kan per land verschillen.

In het ene land kan dat Hypericum zijn, in het volgende land Buddleja. Zo heeft iedere tuinliefhebber in Nederland wel eens Solidago buiten de tuin zien groeien, maar daar maakten slechts weinigen zich druk om.

Een aantal puristen denkt daar volledig anders over en heeft zich over dit probleem gebogen.

Er is door hen nu een lijst samengesteld van planten en ook van dieren die in de toekomst niet meer mogen worden gekweekt en verkocht. Voor de dieren zou gelden, dat deze ook nog eens moeten worden bestreden. Als we ons tot de planten beperken: het kweekverbod van een bepaalde plant geldt voor de gehele EU-zone.

Ook als een plant in een bepaald land geen enkele overlast veroorzaakt, is het toch verboden deze te kweken omdat die overlast elders in de EU wel aan de orde kan zijn.

Gevolg: lange lijsten met planten waartegen maatregelen worden getroffen.

Dit betekent, dat er een regelrechte aanslag op de diversiteit van het plantmateriaal in onze tuin wordt gepleegd.

Op die lijst figureren bekende namen:

Gunnera, Buddleja, Euonymus, Hypericum, Solidago, Acer negundo, Celastrus orbiculatus, Cortaderia, Penn isetum en nog vele andere bekende tuinplanten.

Van sommige planten wisten we niet eens dat die kunnen woekeren... Of heeft u wel eens een uitgezaaide Gunnera in uw tuin gevonden? Er is hier en daar in verschillende media wel enige aandacht aan deze lijst besteed, maar nergens kraait het oproer.

Dat is wel nodig, als we in de toekomst nog steeds van dezelfde soortenrijkdom willen genieten als we nu hebben. Er is in Nederland een initiatief ontstaan waarin kwekers en andere belanghebbenden zich hebben verenigd: CAPS EUROPE. Deze naam staat voor Collective of Animal and Plant Stakeholders. Zij tekenen protest aan tegen de ingrijpende manier, waarop de EU hier voor velen volledig overbodige regelgeving denkt te kunnen invoeren.

Daarbij komt dan nog dat de sluikse wijze waarop dit gebeurt, nu niet bepaald de  schoonheidsprijs verdient!

Geïnteresseerd? Kijk voor meer informatie op de website www.capseurope.eu en bezin u op acties...

Wilt u reageren? Mail info@tijdschriftdetuin.nl met als onderwerp ‘Bert over invasieven’

Met dank aan: Tijdschriftdetuin.nl


Nuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers



Terug naar het hoofdmenu

 

 

Volg onze nieuwtjes en videos via de RSS of de sociale media