Geen blauw licht alsjeblieft, ik ben moe


Lichtkleur bepaalt slaperigheid of activiteit bij muizen

Licht heeft invloed op de slaap. Uit een muizenonderzoek dat is verschenen in het Open Access tijdschrift PLOS Biology, blijkt dat de kleur van het licht uitmaakt; blauw licht houdt muizen langer wakker, terwijl groen licht ze juist slaperiger maakt. De studie gaat vergezeld van een beknopte handleiding met toegankelijke informatie over de context en een bespreking van open vragen en potentiële implicaties voor het ‘ontwerp van de belichting van de toekomst’.

Licht dat in onze ogen schijnt bemiddelt niet alleen ons gezichtsvermogen, maak heeft ook cruciale niet-beeldvormende functies zoals de regulering van het circadiaanse ritme, dat slaap en andere fysiologische processen beďnvloedt. Licht houdt mensen meestal wakker en het donker maakt ons slaperig. Voor muizen, die meestal nachtdieren zijn, is licht slaapverwekkend. Uit eerder studies met muizen en met mensen is gebleken dat niet-beeldvormende lichtperceptie in specifieke fotogevoelige cellen in het oog gebeurt en dat er een lichtsensor genaamd melanopsine bij betrokken is. Muizen zonder melanopsine vertonen een vertraging in hun reactie, die leidt tot in slaap vallen als ze aan licht worden blootgesteld, wat wijst op een sleutelrol voor melanopsine in slaapregulering.

Stuart Peirson en Russell Forster, beiden van de Universiteit van Oxford, samen met collega’s uit Oxford en anderen, onderzochten dit verder door slaapverwekking bij muizen te onderzoeken die aan gekleurd licht werden blootgesteld, dus licht van verschillende golflengtes. Uitgaand van de fysieke eigenschappen van melanopsine, dat het gevoeligst is voor blauw licht, voorspelden de onderzoekers dat blauw licht de muizen het sterkst zou aanzetten tot slaap.

Tot hun verrassing was dat niet het geval. Groen licht, zo blijkt, laat de muizen snel in slaap vallen, terwijl blauw licht ze juist lijkt te stimuleren, hoewel ze uiteindelijk wel in slaap vielen. Muizen zonder melanopsine reageerden niet op de kleur van het licht, wat aantoont dat dit eiwit verantwoordelijk is voor deze andere reactie.

De onderzoekers ontdekten dat zowel groen als blauw licht zorgde voor toename van de niveaus van het stresshormoon corticosteron in het bloed van blootgestelde muizen, vergeleken met muizen die in het donker bleven. De corticosteronwaardes in reactie op blauw licht bleken echter hoger te zijn dan bij groen licht. Als de muizen een middel toegediend kregen dat de effecten van corticosteron blokkeerde, zorgde dat ervoor dat het effect van blauw licht minder groot werd; muizen die het middel hadden gehad en aan blauw licht werden blootgesteld vielen sneller in slaap dan de controlegroep met muizen die een placebo hadden gehad.

De onderzoekers haalden resultaten aan uit eerdere studies waaruit blijkt dat blootstelling aan blauw licht – een overheersend bestanddeel van licht dat door computers en smartphoneschermen wordt uitgestraald – ook bij mensen de waakzaamheid bevordert. Zij suggereren dat de invloed van lichtkleur op alertheid bij muizen waarschijnlijk een soortgelijke rol speelt als bij mensen, bij wie de invloed al is aangetoond. Samenvattend zeggen zij dat hun werk de mate laat zien waarin licht onze fysiologie beďnvloedt en dat dit belangrijke gevolgen heeft voor het ontwerp en het gebruik van kunstmatige lichtbronnen”.

Vertaling: Astrid Zwart


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ?

Meld je hier aan


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu



 

Nieuw

14 daagse leverkuur

Webwinkel

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 15.00 uur

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats