Kunnen vlinderbloemigen de milieuvraagstukken oplossen?


Vlinderbloemigen zijn belangrijk voor de duurzaamheid van de Europese landbouw.

Een nieuw onderzoek als onderdeel van het project “Legume Futures” van de Europese Unie, uitgevoerd door een internationaal team van wetenschappers en gepubliceerd in Frontiers in Plant Science, besluit dat het aanplanten van vlinderbloemigen een win-win situatie is voor milieu en economie.

Op dit moment is de productie van gewassen in Europa sterk gespecialiseerd in slechts een klein aantal plantensoorten ten koste van het milieu. Granen domineren, wat betekent dat Europa meer dan 70% van zijn eiwitbehoeften voor de vleesindustrie, moet invoeren.

"De introductie van vlinderbloemigen zoals klavers, lupine, luzerne en tuinbonen kunnen de duurzaamheid van de landbouw en de productie van eiwitten in Europa vergroten", aldus Moritz Reckling van het Leibniz Centrum voor Landbouw Onderzoek (ZALF) in Duitsland en hoofdauteur van deze studie. Vlinderbloemigen zijn eiwitrijk en zouden een oplossing voor het tekort kunnen bieden; zij vergroten tevens de beschikbaarheid van stikstof voor de planten door de biologische stikstofbinding wat de behoefte aan meststoffen doet dalen.

Met minder dan 2% van de Europese landbouwgrond die momenteel wordt gebruikt voor het verbouwen van graan te gebruiken voor vlinderbloemigen, creëerden Reckling en collega's een model om de gevolgen van de integratie ervan in de teeltsystemen te bepalen. Het team evalueerde het effect op de trade-offs tussen de milieu- en economische effecten door de introductie van vlinderbloemigen.

Om de toepasbaarheid aan te tonen in verschillende regio's, gebruikten ze vijf ‘case study’ gebieden in Europa met contrasterende klimatologische omstandigheden en teeltsystemen. Reckling legde uit: “Vlinderbloemigen worden algemeen aanzien als gunstig voor het milieu maar zijn economisch niet aantrekkelijk voor de landbouwers in vergelijking met andere gewassen; aldus wilden we kijken naar de brutomarges van de vruchtwisseling als vlinderbloemigen worden geïntegreerd."

Het team bevestigde de voordelen voor het milieu door de invoering van vlinderbloemigen en vond dat in dergelijke teeltsystemen de totale uitstoot van lachgas verminderde met ongeveer 20-30% en het gebruik van kunstmest daalde met 25% tot bijna 40% in sommige gevallen. De ontwikkelde systemen toonden geen verhoogde uitspoeling van nitraat in het grondwater en in sommige systemen in combinatie met voedergewassen was de uitloging zelfs verminderd.

Het belangrijkste is dat de geëvalueerde brutomarges toenemen bij alle gemodelleerde voederlandbouwsystemen en in twee van de vijf akkerbouwsystemen. "Bij het vergelijken van de trade-offs tussen milieu- en economische effecten toonde de studie aan dat positieve milieu-effecten niet persé betekenen dat de bruto marges naar beneden gaan," concludeerde Reckling.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht tonen deze bevindingen aan dat de voordelen van diversificatie van teeltsystemen door de opname van vlinderbloemigen zowel gelden voor het milieu als de economie. Gebaseerd op real ‘case-study’s’ tonen de resultaten een groot potentieel voor uitvoering.

De studie ondersteunt ook de recente hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie die de herinvoering van vlinderbloemigen in teeltsystemen promoot. Door de effecten van deze prikkels en het toegenomen bewustzijn, is het percentage van de vlinderbloemigen geteeld op bouwland al aan het stijgen. Om verdere aanbevelingen en steun te kunnen geven aan de landbouwers, gaat het onderzoek in het kader van het Europese project Climate-CAFE, verder naar de hoge variabiliteit van peulvruchten opbrengsten in de context van het klimaatprobleem.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Menu

Naar de voorpagina
Alle thema paginas
Contact

Supersmoothies

Webwinkel

Gratis nieuwsbrief

 

 

 

 


View My Stats