Gewelddadige videogames verliezen uiteindelijk hun vermogen om schuld bij gamers op te wekken


UB onderzoek deel van een studie om te bepalen waarom dit gebeurt.

Universiteit van Buffalo

BUFFALO, N.Y. - Snel voortschrijdende technologie heeft meer en meer realistische videospelletjes gecreëerd. De beelden zijn scherp, hebben diepte en detail en het geluid is helder en authentiek. In één oogopslag lijkt alles echt. Volgens onderzoek zo echt dat de spelers zich schuldig voelen bij het plegen van onrechtvaardige gewelddaden in het spel.

Een nieuwe studie aan de Universiteit van Buffalo vond dat de morele respons bij het eerste contact met het videospel afneemt naarmate de ervaring ermee stijgt.

De bevindingen vormen het eerste experimenteel bewijs dat herhaaldelijk spelen van dezelfde gewelddadige spelletjes de emotionele reacties, zoals schuld, vermindert, niet alleen bij het origineel spel maar ook bij andere gewelddadige videospelletjes. Waarom dit gebeurt blijft een raadsel.

De studie van hoofdonderzoeker assistent professor in de communicatie Matthew Grizzard, werd gepubliceerd in het tijdschrift Media Psychology. De studie liep in samenwerking met co-auteurs Ron Tamborini en John L. Sherry van de Michigan State University en René Weber van de Universiteit van Californië in Santa Barbara.

"Wat ligt ten grondslag aan deze bevinding? ' vraagt Grizzard zich af. "Waarom verliezen spelletjes hun vermogen om schuld op te wekken en generaliseert zich dat naar andere soortgelijke spellen? '

Grizzard, een expert in de psychologische effecten van media entertainment, heeft eerder het vermogen van gewelddadige videospelletjes om schuld uit te lokken bestudeerd. De huidige studie bouwde voort op dat werk.

FOTO: http://www.buffalo.edu/news/releases/2016/04/022.html.

Gamers beweren dikwijls dat hun acties in een videogame zinloos zijn voor de echte wereld zoals bij het schaken. Toch toonde eerder onderzoek door Grizzard en anderen aan dat immorele virtuele acties een hoger niveau van schuld kunnen opwekken dan morele. Deze bevinding lijkt in tegenspraak met vorige conclusies dat virtuele acties volledig gescheiden zijn van de echte wereld. Grizzard's team wilde hun eerder onderzoeken repliceren en nagaan of, volgens de spelers beweren, hun virtuele acties eigenlijk zinloos zijn.

Hoewel de bevindingen van dit onderzoek suggereren dat desensibilisatie zich voordoet, zijn de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen niet geheel duidelijk.

Hij zegt dat er twee argumenten voor desensibilisatie zijn.

Eén daarvan is dat de spelers verdoofd zijn omdat ze het spelletje herhaaldelijk hebben gespeeld," zegt hij. "Dit maakt de spelers minder gevoelig voor schuldgevoelens."

Het tweede argument is een kwestie van tunnelvisie.

"Dit is het idee dat spelers videospelletjes anders zien dan niet-gamers, en dit verschil in perceptie ontwikkelt zich met herhaaldelijk spelen."

Niet-spelers kijken naar een bepaald spel en verwerken van alles wat er gebeurt. Voor de niet-gamer is de intensiteit van de scène nodig om te slagen. Spelers daarentegen negeren veel van de visuele informatie in een scène als deze informatie zinloos is voor hun succes, volgens Grizzard.

"Dit tweede argument zegt dat de desensibilisatie die we waarnemen niet te wijten is aan gevoelloos geweld vanwege herhaaldelijk spelen, maar eerder omdat de perceptie de speler 'heeft beïnvloed om het geweld van het spel anders te zien."

"Door middel van herhaaldelijk spelen, kunnen gamers komen tot het begrijpen van de kunstmatigheid van het milieu en het negeren van de schijnbare werkelijkheid die door graphics van het spel wordt geschapen.”

Grizzard zeggen dat zijn toekomstig onderzoek werkt aan het beantwoorden van deze vragen.

"Deze studie maakt deel uit van een overkoepelend kader waarin ik op zoek ben naar de mate waarin de media morele emoties, zoals schuld, walging en woede kunnen opwekken," zegt hij.

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Ontvang iedere vrijdagochtend de Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes per email ? Ontvang dan elke vrijdag onze nieuwsbrief met het overzicht van nieuwtjes en videos van die week.

Lees verder


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats