Darmbacteriën zouden kunnen zorgen voor een breuk in de familiaire obesitas-cyclus


Prebiotica ontdekt als een van de mogelijke sleutels tot een gezonder gewicht bij vrouwen en baby’s

UNIVERSITY OF CALGARY

Obesitas is een wereldwijde epidemie en het bewijs is helder: als een moeder obees is of te veel aankomt tijdens de zwangerschap, loopt ook het kind een hoger risico op obesitas.

Een nieuwe dierstudie, verschenen in Scientific Reports op 12 februari, verschaft inzicht in hoe een speciale soort voedingsvezel, die bekend staat als prebiotisch, het microbioom in de darmen van de moederrat kan beïnvloeden en hoe dit wellicht een van de factoren kan zijn in het terugdringen van obesitas bij moeders en hun baby’s.

“Ons doel was om de bacteriën bij de moeders te veranderen via de voeding en daarmee hopelijk het risico op obesitas bij de kinderen te verlagen, in een poging om de cyclus van obesitas over de generaties heen te doorbreken. Als we de belangrijkste gezonde ingrediënten kunnen onderscheiden en die aan voeding zouden toevoegen die de gunstige darmbacteriën voeden, kan dat de negatieve effecten terugdringen van de vetten en suikers waar ons voedsel zo rijk aan is”, aldus de hoofdauteur van de studie, Raylene Reimer, PhD van de Faculteit Kinesiologie en lid van het universitaire onderzoeksinstituut van het Alberta Children’s Hospital.

De meeste mensen zijn wel goed op de hoogte van probiotica, die bestaan uit levende bacteriën die in verschillende voedingsmiddelen gevonden kunnen worden, zoals yoghurt en zuurkool. Deze helpen bij de spijsvertering. Prebiotica, die in deze studie werden gebruikt, zijn minder bekend. Het gaat om een soort voedingsvezels, die van nature in knoflook, uien, bananen en volkoren tarwe worden gevonden. Ze kunnen niet verteerd worden en komen terecht in het laatste deel van het darmstelsel, waar ze de groei van gezondheidsbevorderende bacteriën stimuleren of eigenlijk letterlijk voeden.

Voor dit onderzoek werd een prebiotisch supplement aan ratten gegeven die een vet- en suikerrijk dieet kregen tijdens de drieweekse zwangerschap en tot drie weken na de geboorte, tijdens de lactatie. De ratten die het supplement kregen aten minder en zowel de baby als de moeder had een lager vetpercentage – 33% voor de moeder en 30% voor de baby’s – vergeleken met de ratten die hetzelfde aten maar geen supplement kregen.

“We weten uit eerder onderzoek dat met mensen is uitgevoerd, dat prebiotica de honger kunnen verminderen en het gevoel van verzadiging kunnen vergroten. We stelden vast dat dit kwam door de toename van twee hormonen die het verzadigingsgevoel aanwakkeren”, zegt Reimer. “We zagen deze zelfde hormonen toenemen bij onze zwangere ratten als ze de prebiotica kregen. Het was vooral belangrijk om te zien dat na het verbeteren van het darmbacteriënprofiel van de moeder, dit gezonde profiel werd overgedragen op de baby.”

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Advies nodig?

0346-330038 (ma/vr)
9.00 - 13.00 uur

Na 13.00 uur
email: info@ugamedia.com

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats