Zoete ontdekking in bladgroenten geeft sleutel tot darmgezondheid


Walter en Eliza Hall Instituut

Een belangrijke ontdekking over hoe bacteriën zich voeden met een ongewone molecule suiker gevonden in groene bladgroenten kan de sleutel zijn om uit te leggen hoe 'goede' bacteriën de bescherming van onze darmen en gezondheid bevorderen.

De bevinding toont aan dat bladgroenten van essentieel belang zijn voor het voeden van goede darmbacteriën en het beperken van het vermogen van de slechte bacteriën om de darm te koloniseren door hen af te sluiten van hun primaire voedingsbodem.

Onderzoekers van Melbourne en Engeland ontdekten een tot nu toe onbekend enzym dat door bacteriën, schimmels en andere organismen gebruikt wordt om zich te voeden met het overvloedige sulfoquinovose suiker - kortweg SQ - in groene groenten.

Elk jaar produceren groene bladgroenten - zoals spinazie - deze suiker overvloedig wereldwijd te vergelijken met de totale jaarlijkse productie van ijzererts in de wereld.

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature Chemical Biology’, werd geleid door Dr Ethan Goddard-Borger van het ‘Walter and Eliza Hall Institute, Professor Spencer Williams van het ‘Bio21 Institute’ en de Universiteit van Melbourne, en professor Gideon Davies van de Universiteit van York, UK.

Dr. Goddard-Borger zei dat de ontdekking kan worden benut om de groei van de 'goede' darmbacteriën te cultiveren. “Telkens wij groene bladgroenten eten consumeren we grote hoeveelheden SQ suikers die worden gebruikt als energiebron door de goede darmbacteriën," zei hij.

"Bacteriën in de darm, zoals belangrijke stammen van E. coli, gebruiken SQ als energiebron. E. coli zorgt voor een beschermende barrière die de groei en kolonisatie van slechte bacteriën voorkomen omdat de goede zoveel mogelijk bewoonbare ruimte benutten, "zei Dr Goddard-Borger.

"E. coli is een belangrijke bacteriële kolonisator die noodzakelijk is voor onze darmen. We speculeren dat de consumptie van deze specifieke molecule binnen de bladgroenten zal bewijzen een belangrijke factor te zijn bij het verbeteren en onderhouden van gezonde darmbacteriën en een goede spijsvertering."

Professor Williams zei dat het team gevonden heeft hoe de bacteriën de suiker uit planten extraheren om zich te voeden. "We ontdekten het enzym YihQ dat door de bacteriën wordt gebruikt om deze zwavelhoudende suikers te absorberen en te metaboliseren als voedsel,” zei hij.

"Zwavel is essentieel voor het bouwen van eiwitten, de essentiële componenten van alle levende organismen. SQ is de enige suikermolecule die zwavel bevat, en de vertering van deze molecule door bacteriën maakt zwavel vrij die dan wordt gebruikt door andere organismen.

Professor Williams zei dat dit pad ongebruikelijk is, maar overvloedig aanwezig in biologische organismen.

"Dit werk geeft antwoord op het 50-jarig durend mysterie: hoe zwavel - een essentieel element voor het leven op aarde - wordt gebruikt en gerecycleerd door levende organismen," zei hij. "Opvallend is dat het YihQ enzym moeilijk te detecteren is en wordt geproduceerd door de nederige bacterie E. coli, aanwezig in het laboratorium van bijna elke bioloog."

De ontdekking geeft ook cruciale inzichten die op een dag kunnen benut worden om een geheel nieuwe klasse van antibiotica te ontwikkelen, zei Dr Goddard-Borger. "Nieuwe antimicrobiële strategieën zijn hard nodig omdat meer en meer bacteriën resistentie opbouwen tegen bestaande klassen van antibiotica."

"Wij denken dat het mogelijk is om deze wijdverspreide enzymen te gebruiken als specifieke antibiotica tegen schadelijke vormen van E. coli en andere pathogenen zoals Salmonella, verantwoordelijk voor voedselvergiftiging, zonder de goede darmbacteriën aan te tasten.”


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats