Kinderen geboren in de zomer vaak gezonder als volwassene


Het krijgen van meer zon tijdens de zwangerschap kan leiden tot een hoger geboortegewicht en een latere puberteit voor meisjes.

Vrouwen die zijn geboren in de zomer hebben meer kans om gezond te zijn als volwassene, suggereert nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Heliyon. De auteurs van de studie, die bijna een half miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk omvatte, zeggen dat meer zonlicht - en dus een hogere vitamine D blootstelling - in het tweede trimester van de zwangerschap het effect zou kunnen verklaren, maar meer onderzoek is nodig.

Volgens de studie, beïnvloed de geboorte maand het geboortegewicht en ook het begin van de puberteit bij meisjes, beide hebben een impact op de algehele gezondheid bij vrouwen als volwassenen.

Het milieu in de baarmoeder leidt tot verschillen bij aanvang van het leven - met inbegrip van voor de geboorte - die de gezondheid kunnen beïnvloeden in het latere leven. Dit effect, de zogenaamde programmering, heeft gevolgen voor de ontwikkeling in de kindertijd en in de volwassenheid.

De onderzoekers achter het nieuwe onderzoek van de Medical Research Council (MRC) Epidemiologie Unit, University of Cambridge, UK, keken of de geboorte maand een effect had op geboortegewicht, begin van de puberteit, en lengte als volwassene. Zij vonden dat kinderen die zijn geboren in de zomer iets zwaarder wogen bij de geboorte, langer waren als volwassenen en gingen iets later door de puberteit dan degenen die zijn geboren in de winter maanden.

"Wanneer je bent verwekt en geboren gebeurt grotendeels 'bij toeval' - het is niet beïnvloed door de sociale klasse, leeftijd van je ouders of hun gezondheid - dus op zoek naar patronen in samenhang met de geboorte maand is een krachtig studie ontwerp om invloeden vanuit de omgeving te identificeren voor de geboorte, "zei Dr John Perry, hoofdauteur van de studie.

Eerdere studies hebben bepaalde gevolgen gerapporteerd over het seizoen van de geboorte, bijvoorbeeld op het geboortegewicht en verschillende andere gezondheidseffecten. Dr. Perry en het team dachten dat de groei en ontwikkeling van kinderen, met inbegrip van de timing van de puberteit, een belangrijke schakel vormt tussen het begin van het leven en de latere gezondheid, dus besloten ze om nader onderzoek te doen naar de impact van de geboortemaand.

De onderzoekers vergeleken de groei en ontwikkeling van ongeveer 450.000 mannen en vrouwen uit het Britse Biobank onderzoek, een belangrijke nationale gezondheidszorg bron die gegevens van de Britse vrijwilligers biedt om licht te werpen op het ontstaan ​​van ziekten.

De resultaten tonen aan dat baby's geboren in juni, juli en augustus zwaarder waren bij de geboorte en groter als volwassenen. Voor de eerste keer bleek uit de studie ook dat meisjes geboren in de zomer later begonnen met de puberteit - een indicatie van een betere gezondheid in het volwassen leven.

"Dit is de eerste keer dat de puberteit timing grondig is gekoppeld aan seizoensgebondenheid," zei Dr Perry. "We waren verrast en blij, om te zien hoe sterk de patronen zijn tussen geboortegewicht en de aanvang puberteit. Onze resultaten laten zien dat de geboorte maand een meetbaar effect heeft op de ontwikkeling en gezondheid, maar er is meer werk nodig iom de mechanismen achter dit effect te begrijpen. "

De onderzoekers zijn van mening dat de verschillen tussen de baby's geboren in de zomer en de winter verklaarbaar is door de hoeveelheid zonlicht die de moeder krijgt tijdens de zwangerschap, want dat bepaalt mede haar vitamine D blootstelling.

"We kennen de mechanismen niet die deze seizoen van de geboorte patronen veroorzaken op de geboorte gewicht, lengte, en de puberteit timing," zei Dr Perry. "We moeten deze mechanismen begrijpen voordat onze bevindingen kunnen worden vertaald in voordelen voor de gezondheid. Wij denken dat vitamine D blootstelling belangrijk is en onze bevindingen zullen hopelijk andere onderzoeken motiveren naar de lange-termijn effecten van vitamine D in het jonge leven op de puberteit timing en de gezondheid. "

Vertaald door Ingrid Graafland


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats