Europese wetenschappers scheiden medicinale toepassingen van cannabis van enkele ongewenste bijwerkingen


Wetenschappers van de universiteiten van East Anglia, Barcelona, Pompeu Fabra en nog enkele verscheidene andere Europese instituten hebben een manier gevonden om de medicinale toepassingen van cannabis te scheiden van enkele van zijn ongewenste bijwerkingen.

Het onderzoek is opgezet door het team dat eerder al had ontdekt hoe het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in cannabis, bekend als tetrahydrocannabinol oftewel THC, de groei van tumoren bij kankerpatiënten vermindert.

In hun laatste bevindingen, gepubliceerd op 9 juli in “Open Access journal PLOS Biology”, laten ze weten hoe enkele schadelijke cognitieve effecten van THC op een andere manier dan enkele van de andere effecten worden getriggerd.

Bij deze manier zijn zowel een cannabinoïde als een serotoninereceptor betrokken. Wanneer deze weg geblokkeerd is, kan THC nog steeds gunstige effecten hebben, waaronder pijnstilling, terwijl aantasting van het geheugen wordt vermeden.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij muizen, maar men hoopt dat de doorbraak de weg vrij zal maken voor veilige behandelingen gebaseerd op cannabis die geen veranderingen in gemoedsgesteldheid, waarneming of geheugen teweegbrengen.

Dr. Peter McCormick, werkzaam bij de opleiding Farmacie bij de universiteit van East Anglia, zei: ”THC, het belangrijkste actieve component in marihuana, biedt een breed scala aan medische toepassingen, waaronder pijnstilling en het tegengaan van misselijkheid en angstgevoelens. Tijdens ons vorige onderzoek bleek ook dat het tumoren bij kankerpatiënten kon laten slinken. Maar het staat ook bekend om zijn vele ongewenste bijwerkingen zoals geheugenverlies, angstgevoelens en verslaving. Er bestaat grote belangstelling bij medici om te begrijpen hoe het moleculaire mechanisme werkt bij THC, om uiteindelijk de gunstige effecten te kunnen gebruiken zonder de bijwerkingen te ervaren. THC werkt via eenzelfde soort celreceptoren die cannabinoïde receptoren worden genoemd. In ons vorig onderzoek werd duidelijk welke van deze receptoren verantwoordelijk zijn voor het anti-tumoreffect van THC. Dit nieuwe onderzoek laat zien hoe sommige gunstige effecten van deze drug gescheiden kunnen worden van sommige van zijn ongewenste bijwerkingen.

Het onderzoeksteam voerde gedragsstudies bij muizen uit en onderzocht hoe routes in hun hersenen werkten onder invloed van THC. Ze vonden dat de afwezigheid van een bepaalde serotoninereceptor bekend als 5HT2AR sommige van de schadelijke cognitieve effecten van THC, zoals geheugenverlies, verminderde. Bij de behandeling tot vermindering van 5HT2AR werd geen verandering in het positieve effect van THC op pijnstilling geconstateerd.

“Het belang van dit onderzoek is dat het een manier laat zien hoe enkele, bij medische behandeling ongewenst geachte, bijwerkingen van THC te verminderen, terwijl een aantal belangrijke gunstige effecten, waaronder pijnstilling, gehandhaafd blijven”, zei Dr. McCormick.

Maar hij waarschuwde er wel voor dat patiënten zich niet moeten laten verleiden tot zelfmedicatie: ”Patiënten moeten geen cannabis gaan gebruiken als zelfmedicatie; maar ik hoop dat ons onderzoek ervoor zal zorgen dat in de toekomst een veilig synthetisch gelijkwaardig middel beschikbaar komt.”

Vertaling: Gerda Gjaltema


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats