Wetenschap en geneeskunde hebben een 'publicatie vervuilings' probleem


Dr. Arthur Caplan waarschuwt dat plagiaat, fraude en roofzuchtig publiceren de betrouwbaarheid van het onderzoek in gevaar brengen.

De wetenschappelijke gemeenschap wordt geconfronteerd met een 'pollutie probleem' in de wetenschappelijke publikatie, één dat een ernstige bedreiging is voor "betrouwbaarheid, het nut en de waarde van de wetenschap en de geneeskunde", aldus één van de toonaangevende medische ethici van het land.

Arthur L. Caplan, PhD, directeur van de Division of Medical Ethics in het Department of Population Health van het NYU Langone Medical Center, meldt deze en andere waarnemingen in een commentaar gepubliceerd in het tijdschrift Mayo Clinic Proceedings van 3 april ll.

"De vervuiling van de wetenschap en de geneeskunde door plagiaat, fraude en roofzuchtige publicatie tast de betrouwbaarheid van het onderzoek aan", schrijft Dr. Caplan. "Maar noch de leiders noch degenen die afhankelijk zijn van de waarheid van de wetenschap en de geneeskunde luiden de alarmbel of doen een poging om het probleem met de juiste energie op te lossen."

In zijn commentaar beschrijft Dr. Caplan verschillende oorzaken van publicatie vervuiling:

De toename van het aantal tijdschriften die auteurs recruteren om hun artikels te mogen publiceren. Ondanks het feit van ondermaatse of geen peer-view, maken deze "roofzuchtige uitgevers" nu naar schatting 25 procent uit van alle open-access tijdschriften. "Niet alleen bieden ze kansen aan de gewetenlozen in de academische wereld en de industrie hun curriculum vitae en bibliografieën te plaveien met nep-artikelen en redactionele afspraken, maar maken zij het ook moeilijk voor degenen die betrokken zijn bij de beoordeling en de bevordering van de geleerden om waarde te onderscheiden van junk," schrijft Dr. Caplan.

Wangedrag in onderzoek, zoals het vervalsen of creeëren van gegevens of het verbergen ervan zijn ernstige schendingen. Volgens een studie uit 2009 gepubliceerd in PLoS One, meldden veertien procent van de wetenschappers dat hun collega's gegevens vervalsen en 72 procent geeft andere twijfelachtige praktijken aan.

Plagiaat, dat volgens een artikel in Nature van 2010 "onthutsend" is, belast de redactie met "buitensporige tijdbestedingen" voor het controleren van de inzendingen die zij ontvangen.

Volgens Dr Caplan: "Al deze vervuilende factoren knagen aan het vermogen van wetenschappers en artsen om te vertrouwen op wat ze lezen; ze devalueren de legitieme wetenschap, ondermijnen de mogelijkheid om legitieme bevindingen te reproduceren, leggen enorme kosten op aan het publicatieproces en zijn soms de oorzaak van invaliditeit en overlijden wanneer de tests, behandelingen en interventies gebaseerd zijn op foute claims. "

Dr. Caplan stelt een nationale bijeenkomst voor van de leiders in de wetenschap en de geneeskunde om na te gaan hoe men dit probleem agressief kan aanpakken.

"Wetenschap is fragiel, en het toestaan van vervalsers, fraudeurs en oplichters is onaanvaardbaar", stelt hij.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats