Als je gaat zitten, zit dan niet stil, stelt nieuw onderzoek


Nieuw onderzoek laat zien dat onrustige bewegingen zoals wiebelen en friemelen de nadelige gezondheidseffecten van lang stilzitten kunnen tegengaan.

Uit een studie die vandaag in het American Journal of Preventive Medicine wordt gepubliceerd, rapporteert een team van onderzoekers, onder gezamenlijke leiding van de Universiteit van Leeds en de UCL, dat een verhoogd risico op overlijden door te lange tijd achter elkaar te zitten alleen gold voor personen die zelf aangaven dat ze maar weinig onrustige bewegingen maken als ze zitten.

Langdurig zitten bleek geen verhoogd overlijdensrisico te veroorzaken bij mensen die – vergeleken met actievere vrouwen – zichzelf beschouwen als matig of zeer beweeglijk. Er werden gegevens onderzocht van de ‘UK Women’s Cohort Study’ van de Universiteit van Leeds, één van de grootste cohortonderzoeken naar dieet en gezondheid van vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Mede-hoofdauteur van de studie, professor Janet Cade van de School of Food Science and Nutrition (School voor voedingswetenschap) van de Universiteit van Leeds, zei: “Hoewel nader onderzoek nodig is, werpen de bevindingen vragen op, zoals de vraag of de negatieve associaties met wiebelen en friemelen, zoals onbeschoftheid of gebrek aan concentratie, nog steeds terecht zijn nu blijkt dergelijke simpele bewegingen goed zijn voor onze gezondheid.”

Zelfs onder volwassenen die voldoen aan de aanbevolen hoeveelheid fysieke activiteit en die acht uur per nacht slapen, is het mogelijk om het allergrootste deel van de dag zittend door te brengen (tot wel 15 uur lang). Het onderzoek is opgebouwd rondom groeiend bewijs, dat stelt dat een zittende leefstijl slecht is voor je gezondheid, zelfs als je buiten je werk fysiek actief bent.

Onderbrekingen in de zittijd bleken al eerder verbeteringen te laten zien in markers van een goede gezondheid, zoals de body mass index (BMI) en de lichaamsreacties op glucose en insuline. Maar tot nu toe was nog nooit onderzocht of onrustig bewegen en wiebelen het verband tussen de duur van het zitten en het sterftecijfer zou kunnen wijzigen.

Het ‘UK Women’s Cohort’-onderzoek van de Universiteit van Leeds verzamelde informatie over een grote verscheidenheid van eetpatronen van meer dan 35.000 vrouwen in de leeftijd van 35 tot 69 in het VK.

Het nieuwe onderzoek analyseert data uit een vervolgonderzoek dat aan dezelfde vrouwen werd gestuurd, met onder andere vragen over gezondheidsgedrag, chronische ziektes, fysieke activiteitsniveaus en onrustig bewegen en friemelen. Meer dan 14,000 antwoorden kwamen terug.

Mede-hoofdauteur Dr. Gareth Hagger-Johnson van de UCL, die de data-analyse heeft geleid, zei: “Onze resultaten ondersteunen het idee dat je maar beter niet lange tijd achter elkaar stil kunt zitten, en dat zelfs wiebelen en friemelen genoeg onderbreking kan bieden om een verschil te maken.”

Vertaling: Astrid Zwart

 


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


 


Ontvang gratis de Leefbewust nieuwsbrief en ebook


 

 


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats