Verhoging maximumsnelheid A2 zorgt voor bijna 50% extra uitstoot stikstofdioxide


Amsterdam - Het verhogen van de maximumsnelheid op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht zal leiden tot een flinke toename van de concentratie stikstofdioxide in de buitenlucht. Dat blijkt uit berekeningen van Milieudefensie op basis van extra uitstoot van auto's bij hogere snelheden. Op locaties waar de maximumsnelheid nu op 100 kilometer per uur ligt, zal het personenverkeer zo'n 46 procent meer stikstofdioxide per kilometer uitstoten als de snelheid naar 130 kilometer per uur gaat. Op plekken waar nu al 120 gereden mag worden, zal de uitstoot van stikstofdioxide door personenauto's met 27 procent per kilometer stijgen. Voor fijnstof (PM2.5) geldt een toename van ongeveer 3 tot 9 procent.

"Ik vermoed dat de verhoging van de maximumsnelheid zal leiden tot nieuwe overschrijdingen van de stikstofdioxide norm", zegt Anne Knol van Milieudefensie. De extra luchtvervuiling levert gezondheidsrisico's op voor omwonenden, die toch al aan zeer hoge concentraties luchtvervuiling worden blootgesteld.

Klimaat- en luchtkwaliteitsdoelen worden niet gehaald
Auto's stoten bij hogere snelheden per kilometer meer schadelijke stoffen uit dan bij lagere snelheden. Dat geldt niet alleen voor het schadelijke stikstofdioxide (NO2), maar ook voor het broeikasgas koolstofdioxide (CO2). Recentelijk werd de Nederlandse staat nog op de vingers getikt door de rechter dat er veel meer gedaan moet worden om de klimaatdoelstellingen te halen. Een van de maatregelen die het Planbureau voor de Leefomgeving aan heeft geraden om aan die doelstellingen te voldoen, is het verlagen van de maximumsnelheid.

"Als je die dan nu juist verhoogt, geef je geen gehoor aan de uitspraak van de rechter en houd je geen rekening met de gezondheid van je eigen bevolking. Je breekt de belofte aan de gemeenten naast de A2 dat de snelheid op 100 kilometer per uur zou blijven. Ook voor geluidshinder en schade aan de natuur is dit een onzalig plan. Als het probleem is dat er teveel verschillende snelheden zijn, dan kan de snelheid overal naar 100 kilometer per uur", aldus Knol van Milieudefensie.


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats