Ontstekingsremmend mechanisme van diëten en vasten ontdekt


Onderzoekers van de Yale School of Medicine hebben gevonden dat een verbinding geproduceerd door het lichaam, bij diëten of vasten, een deel van het immuunsysteem betrokken bij verscheidene ontstekingsziekten zoals type 2 diabetes, atherosclerose en ziekte van Alzheimer, kan blokkeren.

In hun studie, online gepubliceerd in het 16 februari nummer van Nature Medicine, beschrijven de onderzoekers hoe de verbinding β-hydroxyboterzuur (BHB) direct NLRP3, een deel van een complex geheel van eiwitten genaamd inflammasoom, afremt. Inflammasoom drijft de ontstekingsrespons bij verschillende auto-immuunziekten, type 2 diabetes, ziekte van Alzheimer, atherosclerose en auto-inflammatoire aandoeningen.

"Dit zijn belangrijke bevindingen omdat endogene metabolieten zoals BHB die het NLRP3 inflammasoom blokkeren zouden kunnen werken tegen veel ontstekingsziekten, inclusief die waarbij zich mutaties voordoen in de genen NLRP3," zei Vishwa Deep Dixit, hoogleraar bij de Section of Comparative Medicine at Yale School of Medicine.

BHB is een metaboliet geproduceerd door het lichaam als reactie op het vasten, hoge intensiteit oefeningen, calorische restrictie of het gebruik van het koolhydraatarm ketogeen dieet. Dixit zei dat bekend is dat vasten en caloriebeperking ontstekingen in het lichaam verminderen, maar het was onduidelijk hoe immuuncellen zich aanpassen aan de verminderde beschikbaarheid van glucose en of die reageren op de metabolieten aangemaakt uit vetoxidatie.

Werkend met muizen en menselijke immuuncellen, fixeerden Dixit en collega's zich op hoe macrofagen - gespecialiseerde immuuncellen die ontstekingen produceren - reageren wanneer zij blootgesteld worden aan ketonlichamen en of inflammasone complexen.

Het team BHB introduceerde inflammatoire ziekten bij muizen veroorzaakt door NLP3. Zij vonden dat dit de onstekingen verminderde en dat was ook zo wanneer de muizen een ketogeen dieet kregen dat de niveaus van BHB in de bloedbaan verhoogt.

"Onze resultaten suggereren dat endogene metabolieten zoals BHB geproduceerd tijdens een koolhydraatarm dieet, vasten, of hoge intensiteit oefeningen, het NLRP3 inflammasoom kan verlagen", zei Dixit.

http://www.yale.edu/

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats