Welke belangen worden eigenlijk met de Utrechtse milieuzone gediend?


Eén ding is zeker: de lucht in Utrecht wordt geen spat schoner van de milieuzone voor bestel- en personenwagens. Integendeel, het is zeer waarschijnlijk dat de lucht er juist nog slechter van wordt. Vandaar de vraag: welke belangen worden er eigenlijk met de milieuzone gediend, als dat niet de belangen zijn van gezondheid en luchtkwaliteit?

Volgens de berekeningen die de gemeente heeft laten uitvoeren door TNO/RoyalHaskoningDHV levert de milieuzone een reductie op van 0,11 microgram/m3 NO2. En dat zou alleen het geval zijn in de milieuzone zelf, die niet groter is dan de binnenstad en het stationsgebied. Om de gedachten te bepalen: de EU-norm is 40 microgram/m3. De milieuwinst van de milieuzone is dus volgens de gemeentelijke berekeningen volstrekt marginaal en beperkt zich tot het kleine gebiedje rond de binnenstad. Zoals we elders hebben uitgelegd is zelfs die marginale milieuwinst van 0,11 microgram/m3 NO2 zwaar overdreven en is er zelfs sprake van een verslechtering. Zie Wethouder Lot van Hooijdonk maakt de lucht viezer en ongezonder

Dat de milieuzone in het gunstigste geval geen enkel effect heeft op de gezondheid en de luchtkwaliteit in Utrecht heeft de SSLU omstandig aangetoond in de bezwaarprocedure. Het besluit op bezwaar gaat om begrijpelijke redenen niet op de argumenten van de SSLU in. En, zoals bekend, GroenLinks-wethouder Van Hooijdonk durft geen debat met de SSLU aan over de effecten van de milieuzone, evenmin als Monique Bollen, de specialist voor de luchtkwaliteit in de GroenLinks-fractie.

Met andere woorden: zowel wethouder Lot van Hooijdonk als Monique Bollen weten best dat de milieuzone de lucht niet schoner maakt. De vraag is dus: waarom zetten zij zich er niettemin voor in en ondanks de forse kosten voor zowel de gemeente (4.1 miljoen) als voor mensen die kosten moeten maken om een auto te kopen van een recenter bouwjaar (ca. 6000 euro per auto x ca. 500 auto's is nog eens 3 miljoen)?

De gemeente Utrecht heeft sinds de vaststelling van de Europese Richtlijn 1999/30 en de implementatie daarvan in het Besluit luchtkwaliteit 2001 niets gedaan om haar bijzonder ambitieuze ruimtelijke- en verkeersplannen te matigen. Integendeel, na de vaststelling van de Richtlijn in 1999 is de gemeente gestart met de voorbereiding van de plannen voor de herstructurering van het Stationsgebied. In strijd met de uitslag van het referendum (de keuze tussen plan A en plan 1) heeft de gemeente het meest stenige plan uitgewerkt dat uitging van een excessieve uitbreiding van functies en zoveel mogelijk hoogbouw. Het in 2006 vastgestelde Structuurplan Stationsgebied ging uit van een uitbreiding met 205.000 m2 kantoren, 45.000 m2 winkels, 70.000 m2 leisure (waaronder casino en megabioscoop), 24.000 m2 hotel, 8800 m2 horeca, 33.500 m2 cultuur, 2000 woningen en 6500 extra parkeerplaatsen.

Dat deze omvangrijke intensivering/uitbreiding tot aanzienlijk extra auto- en bevoorradingsverkeer zou leiden is duidelijk. Dat blijkt ook uit berekeningen die de gemeente destijds gemaakt heeft (Luchtrapportage Structuurplan Stationsgebied 2006): meer dan een verdubbeling op de belangrijkste wegen van en naar het Stationsgebied. Ook nadat bleek dat de gemeente in 2010 niet, zoals de bedoeling was van de Richtlijn, aan de EU-norm voor NO2 zou voldoen, heeft de gemeente niets gedaan om de plannen te matigen. Door de recessie is de uitbreiding vertraagd, maar de gemeente is, ondanks het feit dat ondanks de recessie ook in 2015 niet alsnog aan de EU-norm is voldaan, niet van plan om haar ruimtelijke- en autobereikbaarheidsambities te matigen. In het Ambitiedocument Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar (2013) staat met zoveel woorden dat de binnenstad en het stationsgebied optimaal bereikbaar moeten blijven ook voor het autoverkeer.

Waarom de gemeente niet bereid is haar plannen te matigen is niet zo moeilijk te bedenken. De ontwikkelkosten en de kosten voor projecten die de gemeente dacht te kunnen betalen uit de opbrengst van de grond (bijvoorbeeld het uiterst kostbare herstel van de singel, de verplaatsing van de OV-terminal en het prestigieuze muziekpaleis) zijn grotendeels uitgegeven (en uit de hand gelopen), terwijl de grond nog niet verkocht is, de markt zich nog lang niet van de recessie heeft hersteld en bovendien sprake is van een structureel overschot aan kantoor- en winkelvloeroppervlak (waarvan al sprake was voor de de recessie). De gemeente probeert nu met alle macht toch nog zoveel mogelijk vierkante meters in het stationsgebied te gelde te maken en gaat er vanuit de grond zeker niet kwijt te zullen raken zonder de grond extra aantrekkelijk te maken voor investeerders door autobereikbaarheid en parkeervoorzieningen te optimaliseren (vergeleken met concurrerende steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam). Zie de recente beslissing om een ondergrondse parkeergarage te bouwen onder het Jaarbeursplein, een besluit dat door het GroenLinks-raadslid Peter van Corler openhartig verdedigd werd met het argument dat die nodig was om investeerders te bewegen kantoren op en rond het Jaarbeursplein te realiseren.

Hoe lost de gemeente het conflict nu op tussen aan de ene kant haar ruimtelijke- en autobereikbaarheidsambities (met name in de stationsgebied) en aan de andere kant de wettelijke plicht om aan de EU-normen te voldoen? Van gezondheid liggen de regerende politieke partijen in Utrecht in het geheel niet wakker, ook D66, GroenLinks en de SP niet.

In de eerste plaats zijn de te verwachten verkeersintensiteiten (op basis waarvan de toekomstige luchtverontreiniging wordt berekend) fors omlaag gerekend. Om een voorbeeld te geven: in 2020 zouden er op de Amsterdamsestraatweg nog maar 6653 mvt/etmaal rijden. Voor 2010 werden er 19398 berekend. Zie ook bijgaande 'Tabel en grafiek intensiteiten voor 2015 en 2020'.

Ondanks het feit dat in de meest recente luchtkwaliteitsberekeningen gewerkt is met etmaalintensiteiten die aanzienlijk lager liggen dan in 2006 en 2008 voor 2015 werden berekend, voldoet Utrecht in 2015 nog steeds niet aan de EU-norm en is dus in overtreding. En dat is waarom de milieuzone voor personenwagens moet worden ingevoerd: om het te doen voorkomen, zonder het verkeer in Utrecht terug te hoeven dringen (!), dat in 2015 alsnog aan de EU-norm zal worden voldaan, zij het op het nippertje: 0,11 microgram/m3 NO2 in de milieuzone. Want, stel dat de gemeente moet erkennen dat in 2015 inderdaad niet aan de NO2-norm wordt voldaan, dan is het leed niet te overzien. Dan moet er inderdaad gesneden worden in de ruimtelijke- en autobereikbaarheidsplannen voor het stationsgebied en dan vreest de gemeente niet meer van zijn grond af te komen en te blijven zitten met mega verliezen in de grondexploitatie Stationsgebied.

En of de milieuzone de lucht werkelijk schoner en gezonder maakt of niet en of de burger terecht op kosten wordt gejaagd of niet speelt voor het zittende college (waarin ook GroenLinks én de SP zitten!) geen enkele rol. Het gaat erom dat er op papier (de NSL-monitor) in 2015 aan de normen wordt voldaan zodat de gemeente het stationsgebied verder kan 'ontwikkelen' en de lucht in Utrecht dus verder kan bederven.

C. van Oosten

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats