Suikergezoete dranken verantwoordelijk voor hoog dodencijfer


Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Circulation en eerder als een abstract in 2013 gepresenteerd op de American Heart Association Council on Epidemiology and Prevention, is naar schatting de consumptie van suikerhoudende dranken verantwoordelijk voor 184.000 overlijdens van volwassenen per jaar wereldwijd.

"Veel landen in de wereld hebben een aanzienlijk aantal sterfgevallen door één enkele dieet factor, met suiker gezoete dranken. Wereldwijd moet men als prioriteit stellen het gebruik van met suiker gezoete dranken aanzienlijk te verminderen of te elimineren uit de voeding," zei Dariush Mozaffarian, MD, Dr.PH, senior auteur van de studie en decaan van de School van Friedman School of Nutrition Science & Policy aan de Tufts University in Boston.

In het eerste gedetailleerd wereldwijd rapport over de gevolgen van de met suiker gezoete dranken, schatten de onderzoekers de sterfgevallen en handicaps door diabetes, hart- en vaatziekten en kanker in 2010. In deze analyse werden opgenomen: met suiker gezoete frisdranken, vruchtendranken, sport/energiedranken, gezoete ijsthee of zelfgemaakte suikerhoudende dranken zoals frescas die ten minste 50 kcal per 8oz portie bevatten. 100 procent vruchtensap werd uitgesloten.

Schattingen van het verbruik werden gemaakt langs 62 dieet enquêtes die 611.971 personen betroffen, uitgevoerd tussen 1980 en 2010 over 51 landen, samen met gegevens over de nationale beschikbaarheid van suiker in 187 landen en andere informatie. Dit gaf de mogelijkheid van geografische, geslachts- en leeftijdsparameters voor de consumptie van met suiker gezoete dranken bij verschillende populaties, vast te leggen. Op basis van de meta-analyses van andere gepubliceerde gegevens over de schade van met suiker gezoete dranken op de gezondheid, berekenden de onderzoekers de directe impact op diabetes en obesitas gerelateerde effecten op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

In 2010 schatten de onderzoekers dat de met suiker gezoete dranken verantwoordelijk zijn geweest voor ongeveer:

133.000 sterfgevallen als gevolg van diabetes
45.000 sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten
6450 sterfgevallen door kanker

"Sommige veranderingen in het dieet, zoals het verhogen van het verbruik van meer groenten en fruit, kan een uitdaging zijn voor de landbouw, de kosten, de opslag en andere complexiteiten. Dit is niet ingewikkeld. Er zijn geen voordelen voor de gezondheid aan met suiker gezoete dranken, en de potentiële impact van de vermindering in het verbruik ervan bespaart tienduizenden doden per jaar, "zei Mozaffarian.

De impact van met suiker gezoete dranken varieerde sterk tussen populaties. Op de uitersten waren de geschatte percentages van sterfgevallen minder dan 1 procent bij de Japanners boven 65 jaar, maar 30 procent bij de Mexicaanse volwassenen jonger dan 45.

Van de 20 meest dichtbevolkte landen had Mexico het hoogste sterftecijfer te wijten aan met suiker gezoete dranken met een geschatte 405 sterfgevallen per miljoen volwassenen (totaal 24.000 doden) en de Verenigde Staten op de tweede plaats met een geschatte 125 sterfgevallen per miljoen volwassenen (totaal 25.000 doden) .

Ongeveer 76 procent van de geschatte met suiker gezoete drank gerelateerde sterfgevallen deden zich voor in landen met lage of middenhoge inkomens.

In landen van het Caribisch gebied en Latijns-Amerika, zoals Mexico, zijn zelfgemaakte suikerhoudende dranken (bijv frescas) populair en worden geconsumeerd in aanvulling op commercieel bereide met suiker gezoete dranken. "Onder de 20 landen met de hoogste geschatte met suiker gezoete drank gerelateerde sterfgevallen waren er minstens 8 in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, als gevolg van de hoge consumptie”, zei Gitanjali Singh, Ph.D., hoofdauteur van de studie en onderzoek assistent-professor aan de Friedman School.

Bij jongere volwassenen is het percentage chronische ziekten toegeschreven aan met suiker gezoete dranken hoger dan bij oudere volwassenen.

"De gevolgen voor de gezondheid van met suiker gezoete drank op de jeugd is belangrijk omdat jonger volwassenen de grote werkkracht vertegenwoordigen in veel landen, waardoor de economische impact van met suiker gezoete drank gerelateerde sterfgevallen en invaliditeit in deze leeftijdsgroep aanzienlijk is. Het werpt ook zorgen op de toekomst. Als deze jongeren veel van deze dranken blijven consumeren zullen de effecten van de hoge consumptie verergeren door de effecten van het ouder worden, wat leidt tot nog hogere cijfers van overlijden en lijden aan hart- en vaatziekten en diabetes, "zei Singh.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats