Hoe stresshormoon cortisol traumatische herinneringen versterkt


Stresshormoon werkt wanneer de mensen emotionele herinneringen ophalen en reconsolideren.

Het stresshormoon cortisol versterkt herinneringen aan enge ervaringen. Het is echter niet alleen effectief wanneer het geheugen voor de eerste keer in werking treedt, maar ook later wanneer mensen terugkijken op een ervaring tijdens de reconsolidaties van het geheugen. Dit is gepubliceerd door cognitie psychologen van de Ruhr-Universität Bochum in het tijdschrift "Neuropsychopharmacology". Zij suggereren dat de resultaten het voortbestaan van sterke emotionele geheugens bij angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen verklaren.

Herinneringen aan emotionele ervaringen vervagen meestal na verloop van tijd.

Sterke herinneringen van stressvolle ervaringen komen vaak voor maar meestal verdwijnen ze na verloop van tijd. Mensen die lijden aan angst of Post-Traumatische Stress Stoornis worden echter beïnvloed door angstaanjagende herinneringen die hen opnieuw en opnieuw achtervolgen. Er werd aangetoond dat het stresshormoon cortisol een versterkende invloed heeft op de consolidatie van geheugens, namelijk tijdens het “aantal uur proces” in de loop waarvan een geheugen onmiddellijk gevormd wordt na de ervaring.

Cortisol beïnvloedt de reconsolidatie van emotionele herinneringen.

De onderzoekers van Bochum hebben aangetoond dat cortisol herinneringen beïnvloedt bij mensen ook tijdens de zogenaamde reconsolidatie, dat wil zeggen de consolidatie van herinneringen die optreedt nadat het geheugen werd heropgefrist. Het stresshormoon kan dit proces te versterken. "De resultaten kunnen verklaren waarom bepaalde ongewenste herinneringen niet vervagen, bijvoorbeeld bij angst en PTSS-patiënten," zegt Prof. Dr. Oliver Wolf. Als een persoon die zich een angstaanjagende gebeurtenis herinnert een hoog stress-hormoon niveau heeft zal de herinnering van die specifieke gebeurtenis sterk reconsoliderend zijn na elke heropflakkering.

Het experiment

De proefpersonen namen gedurende drie opeenvolgende dagen deel aan de studie, uitgevoerd door Shira Meir Drexler, PhD student aan de International Graduate School of Neuroscience in Bochum. Op de eerste dag, leerden ze een associatie tussen specifieke geometrische vormen en een onaangename elektrische schok. Op de tweede dag kregen sommige deelnemers een cortisol pil, anderen een placebo. Zij werden vervolgens gekonfronteerd met één van de geometrische vormen in verband met de elektrische schok. Op de derde dag werd het geheugen voor de geometrische vormen getest. Deelnemers die cortisol hadden genomen herinnerden zich de angst geassocieerd met de vorm bijzonder goed. Dit bleek uit een verhoogde huidgeleiding, hetgeen een vaste maat is voor emotionele opwinding.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats