Stress en obesitas: Je familie kan je dik maken


Studie onderzocht koppeling tussen chronische familiale stressoren en obesitas bij jongeren.

Adolescent overgewicht is een probleem voor de nationale volksgezondheid en plaatst jongeren voor een verscheidenheid van gezondheidsproblemen als ze ouder worden. Een nieuwe studie aan de University of Houston Departmen of Health and Human Performance (HHP) en het Texas Obesity Research Center (TORC) suggereert dat er een relatie bestaat tussen langdurige blootstelling aan drie specifieke soorten familiale stressoren en kinderen die zwaarlijvig worden tegen de tijd dat ze 18 jaar oud zijn.

Met behulp van de gegevens van de National Longitudinal Study of Youth, onderzocht universitair docent Daphne Hernandez drie familiale stresspunten: het uiteenvallen van het gezin, financiële stress en een slechte gezondheid van de moeder - en gebruikte hiervoor de gegevens van meer dan 4.700 jongeren geboren tussen 1975 en 1990.

"Het ervaren van stress in het gezin - speciaal familiale verstoring en financiële stress - tijdens de kindertijd, werd geassocieerd met overgewicht tegen de tijd dat tienermeisjes 18 geworden waren," aldus Hernandez.

Interessant is dat alleen een ontwikkelde chronische stress in het gezin -maternale slechte gezondheid -werd gerelateerd aan overgewicht of obesitas bij de jongens tegen de tijd dat ze 18 waren geworden.

"Over het algemeen tonen de bevindingen dat vrouwelijke en mannelijke tieners verschillend reageren op stress. Deze studie breidt onze kennis van stress en obesitas uit door ons te richten op het gezin in de tijd. Door het kennen van de soorten stressoren die de gewichtstoename bij tieners beïnvloeden, kunnen we specifieke sociale maatregelen opnemen in het obesitas preventie programma ", zei ze.

Hernandez zegt dat de bevindingen vooral belangrijk zijn voor preventie van obesitas programma's op school die zich op dit moment richten op voeding en lichamelijke activiteit die alleen voordelen geven op korte termijn.

"Deze programma's vragen om een bredere aanpak bij het bestrijden van obesitas door het helpen van de gezinnen die deze soorten stressoren ondergaan in de toegang tot de geestelijke gezondheidsprogramma's, financiële steun of gezinsbegeleiding," zei ze. "Het ontwikkelen van strategieën om te helpen bij familiale stressoren gedurende de kindertijd kan de kinderen helpen een gezond gewicht te behouden tot de volwassenheid."

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats