'Drink bij dorst' tijdens sporten om fatale daling van het natriumgehalte in het bloed te voorkomen


Voor wandelaars, voetballers, duursporters, en een groeiend aantal elitaire en recreatiesporters, is drinken bij dorst de beste manier om potentieel ernstige dalingen van het natriumgehalte in het bloed te voorkomen, volgens een geactualiseerde consensusverklaring over sport-gerelateerde hyponatremia (EAH). De aanbevelingen verschijnen in de juni uitgave van het Clinical Journal of Sport Medicine, gepubliceerd door Wolters Kluwer.

"Gebruik maken van het aangeboren dorst mechanisme om de inname van vloeistof te begeleiden is een strategie die overmatig drinken en het ontstaan van hyponatremia (laag natriumgehalte) moet voorkomen, en zorgt tegelijkertijd voor voldoende vloeistof om ernstige uitdroging te voorkomen," volgens richtlijnen die tijdens de dit jaar gehouden 3e International Exercise-Associated Hyponatremia Consensus Development Conference zijn ontwikkeld. Tamara Hew-Butler, data project manager en promovendus aan de universiteit van Oakland in Rochester, Michigan, is hoofdauteur van het geactualiseerde rapport.

EAH doden zijn te voorkomen "als we gewoon naar ons lichaam luisteren"

Het consensus panel kwam opnieuw bij elkaar om eerdere aanbevelingen te herzien, naar aanleiding van de vermijdbare dood van twee high school rugbyspelers vorige zomer als gevolg van EAH. "Ons voornaamste doel was om het publiek te heropvoeden over de gevaren van veel drinken zonder dorst tijdens het sporten," zegt dr. Hew-Butler.

De geactualiseerde verklaring benadrukt een meer uitgebalanceerde benadering van hydratatie - vooral tijdens de zomermaanden, als sporten in de hitte het risico op het ontstaan van gevaarlijk lage natriumgehaltes, verbonden aan teveel drinken, verhoogt. Dr. Hew-Butler voegt toe: "Het uitkomen van deze aanbevelingen in goed getimed, vlak voordat de trainingssessies en marathontrainingen in de VS beginnen - waarbij de meerderheid aan EAH sterfgevallen voorkwam." De volledige verklaring is nu beschikbaar en gratis te downloaden op de website: http://www.cjsportsmed.com/.

Aan sport gerelateerde hyponatremia - soms "water vergiftiging" genoemd - refereert aan verlaging van het natriumniveau in het lichaam dat tot 24 uur na lichamelijke inspanning optreedt. Vooral voordat de verlaging van het natriumniveau te ernstig wordt, heeft EAH geen of slechts milde symptomen.

Als de symptomen verschijnen, zijn deze typerend: hoofdpijn, braken, verward zijn of epileptische aanvallen door zwelling van de hersenen (cerebraal edema). Als onmiddellijke behandeling uitblift, kan een ernstige EAH al snel fataal zijn. Een groot onderzoek wees uit dat symptomatische EAH voorkwam bij 1 procent van de atleten bij duursportevenementen. Asymptomatische EAH ontwikkelde zich bij nog eens 6 procent van de deelnemers.

Langdurige, overmatige inname van water, sportdrankjes, of andere vloeistoffen - daarmee het lichaamsvermogen om vloeistoffen in de vorm van zweet en urine overschrijdend - is de grootste risicofactor voor EAH. De overtollige vloeistof verdunt het natriumniveau in het lichaam, daarmee de normale regelprocessen verstorend.

Omdat teveel drinken de hoofdoorzaak is van EAH, is de meest effectieve preventie om minder te drinken. "De veiligste geindividualiseerde hydratatie strategie voor, tijdens en meteen na het sporten is het drinken van prettig smakende vloeistoffen als men dorst heeft," volgens het Consensus Panel.

Sommige atleten zouden teveel kunnen drinken omdat ze geadviseerd wordt "te drinken voor je dorst krijgt" om uitdroging te vermijden. De auteurs merken op dat drinken bij dorst niet alleen EAH kan voorkomen, maar ook mogelijke door uitdroging verminderde prestaties.

De verklaring geeft tevens aanbevelingen voor de professionele gezondheidszorg - benadrukkend dat EAH behandeling geleid moet worden door de ernst van de symptomen, niet alleen het natriumniveau. Het geeft ook de noodzaak aan voor onderwijs bij maatregelen om excessieve vloeistof inname te verminderen, met vooral atleten en teamgenoten als doelgroep.

Atleten en coaches moeten de noodzaak van een uitgebalanceerde hydratatie erkennen, zowel voor, tijdens en meteen na het sporten, om meer sterfgevallen door 'geforceerde hydratatie toepassingen' te voorkomen," voegt dr. Hew-Butler toe. "Elk EAH sterfgeval is tragisch, en te voorkomen, als we gewoon naar ons lichaam luisteren en het wijdverbreide advies negeren dat als een klein beetje goed is, meer beter zal zijn."

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats