Slaap speelt een grotere rol in het geheugen en het leren voor adolescenten


Studies tonen aan dat "investeren" in slaap later in het leven behulpzaam kan zijn

Gezonde slaap bij jonge en middelbare leeftijd helpt mensen met het geheugen en het leren, maar als ze in hun zevende, achtste en negende decennia komen - en in het algemeen niet zo veel of goed slapen - is slaap niet zozeer gekoppeld aan het geheugen, zegt een Baylor onderzoeker.

Het onderzoek roept een "verleidelijke vraag," op, zei Michael K. Scullin, Ph.D., directeur van de Baylor University's Sleep Neuroscience and Cognition Laboratory, die 50 jaar slaaponderzoek deed voor een artikel in het tijdschrift Perspectives on Psychological Science.

"Als slaap ten goede komt aan het geheugen en het denken bij adolescenten, maar veranderd is in kwantiteit en kwaliteit allengs de leeftijd, rijst de vraag of het verbeteren van de slaap - of omgekeerd - leeftijd gerelateerde veranderingen in het geheugen en het denken zou kunnen vertragen ", zei Scullin, assistent-professor in de psychologie en neurowetenschappen aan de Hogeschool voor de Kunsten & Wetenschappen Baylor's.

"Het is het verschil tussen het investeren op voorhand in plaats van te proberen om later te compenseren," zei hij. "Gedurende studies bleek dat goed slapen op middelbare leeftijd beter mentaal functioneren 28 jaar later voorspelde."

Het artikel - "Slaap, Cognitie en Normale Veroudering: Het integreren van een halve eeuw Multidisciplinair onderzoek" – merkt op dat de voordelen van een goede nachtrust voor adolescenten divers en onmiskenbaar zijn. Een voorbeeld is wel een bepaald soort "diepe slaap", genaamd "slow (brain)-wave-slaap" het geheugen helpt door het nemen van stukken van de dag ervaring, het weer beleven ervan hen versterking biedt voor een betere herinnering.

Tegen de tijd dat mensen van middelbare leeftijd meer overdag slapen, het zogeheten middagdutje, het geheugen van die mensen ook helpt en beschermt tegen het aftakelen - mits ze niet beknibbelen op de nachtelijke slaap.

Maar naarmate de veroudering, worden mensen 's nachts vaker wakker en slapen minder diep en hebben minder droomslaap – die beide belangrijk zijn voor de algemene hersenwerking, zei Scullin.

Uitgebreide evaluatie van onderzoekers begon alreeds in 1967 met studies. Met inbegrip van meer dan 200 ongeveer studies werden slaap en geestelijk functioneren gemeten. Deelnemers leeftijden 18-29 werden gecategoriseerd als jong; leeftijden 30 tot 60 als middelbaar; en ouder dan 60 als oud.

Deelnemers werd gevraagd hoeveel uren ze doorgaans sliepen, hoe lang het duurde om in te slapen, hoe dikwijls ze wakker werden midden in de nacht en hoe slaperig ze zich overdag voelden. Het onderzoek werd ook gecorreleerd aan resultaten van talloze hersengolf onderzoeken en experimenten hoe met slaaptekort om te gaan, dutten en slaap interventie, zoals slaapmiddelen.

Scullin merkte op, als een persoon 85 jaar leeft, slaapt hij of zij bijna 250.000 uur - meer dan 10.000 volle dagen.

"Mensen vinden vaak dat slaap 'verloren' tijd is," zei hij. Maar zelfs als de verbinding tussen slaap en geheugen vermindert met de leeftijd, " wordt goed slapen nog steeds gekoppeld aan een betere geestelijke gezondheid, verbeterde cardiovasculaire gezondheid en minder, ernstige aandoeningen en ziekten van vele soorten."

http://www.baylor.edu/

Vertaling Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats