Schaliegas kan van invloed zijn op de luchtkwaliteit en de gezondheid van de mens


CORVALLIS, Ore -. Mensen die wonen of werken in de buurt van actieve natuurlijke gasbronnen kunnen aan bepaalde stoffen op een hoger niveau worden blootgesteld dan de Environmental Protection Agency als veilig aanmerkt voor levenslange blootstelling, volgens wetenschappers van de Oregon State Universieit en de Universiteit van Cincinnati.

De onderzoekers vinden dat het hydraulische breken - een techniek voor het vrijzetten van aardgas uit ondergrondse rotsformaties - verontreinigende stoffen bekend als PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) uitstoot, waaronder enkele die zijn verbonden aan een verhoogd risico op kanker en aandoeningen van de luchtwegen.

"Luchtverontreiniging door fracking operaties kan een te laag ingeschat gezondheid gevaar voor de omwonenden blijken", zegt co-auteur van de studie Kim Anderson, een milieu-chemicus van het college van agri culturele wetenschappen OSU's.

De studie, die in het tijdschrift Milieu Wetenschap & technologie in de online editie verschijnt, is onderdeel van een groter project co-geleid door de Universiteit van Cincinnati's Erin Haynes, OSU's Anderson, haar promoverende student Blair Paulik en Laurel Kincl, directeur van OSU's Environmental Health Science Center.

Anderson en haar collega's verzamelden afgelopen februari luchtmonsters van locaties in de buurt van actieve natuurlijke gasbronnen in Carroll County, Ohio, gedurende een periode van drie weken. Carroll County ligt op de top van de Utica formatie, een diepe olie- en gasrijke rif van ondergrondse leisteen. De landelijke provincie is een hotspot van aardgas verwachtingen, met meer dan één goede actieve bron per vierkante mijl.

De studie is opgezet toen een groep burgers Haynes benaderde, die een volksgezondheid expert is, welke meer willen weten over de gezondheidsrisico's van aardgaswinning.

Haynes nam contact op met Anderson en Kincl, en samen ontwierpen zij het onderzoek waarin burgerparticipatie meegenomen is. Ze plaatsten luchtmonster apparatuur op de locaties waar de 23 vrijwilligers wonen of werken, variërend van direct naast een gasbron tot een kleine drie mijl afstand.

De luchtmonster apparatuur bestond uit aluminium T-vormige dozen met speciaal behandeld polyethyleen linten die contaminanten absorberen op een soortgelijke wijze als biologische cellen. De vrijwilligers werden opgeleid in correcte behandeling van de monsters en het documenteren van de gegevens.

Na de onderzoeksperiode verpakten de vrijwilligers de monsters in luchtdichte zakken voor zien van een label en stuurden ze terug naar het laboratorium van Anderson bij OSU.

De monsters verzamelden hoge niveaus van PAK's in het hele studiegebied. Niveaus waren het hoogst dicht bij de bronnen en daalde met ongeveer 30 procent met toenemende afstand.

Zelfs de laagste niveaus - ontdekt op sites meer dan een mijl afstand van een bron - waren hoger dan eerdere onderzoekers in het centrum van Chicago en in de buurt van een Belgische olieraffinaderij hadden aangetoond. Ze waren ongeveer 10 keer hoger dan in een landelijk Michigan gebied met geen natuurlijke gasbronnen.

Door te kijken naar de verhoudingen van individuele PAK's gedetecteerd door de monsters, waren Anderson en haar team in staat om te onderscheiden of ze direct uit de aarde kwam - een 'petrogenische" bron – of een "pyrogene" bron betrof, zoals door de verbranding van fossiele brandstoffen. Het aandeel petrogenische PAK's in het mengsel was het hoogst dichter bij de bronnen en verminderd met de afstand.

Het team hield ook rekening met de invloeden van houtstook en uitlaatgassen, gemeenschappelijke bronnen van de lucht pyrogene PAK's. Houtstook was consistent in het bemonsterde gebied, dit ondersteunde de conclusie dat de gasbronnen bijdroegen aan de hogere PAK niveaus.

De onderzoekers gebruikten vervolgens een standaardberekening om de extra kankerrisico's van luchtverontreinigingen in een aantal scenario's te bepalen. Voor het worst-case scenario (blootstelling 24 uur per dag meer dan 25 jaar), vonden ze dat een persoon overal in het studiegebied zou worden blootgesteld aan een risiconiveau overschrijding van de drempel van wat de EPA aanvaardbaar acht.

De hoogste risico-gebieden waren die het dichtst bij de bronnen, zei Anderson. Gebieden op meer dan een mijl afstand vertegenwoordigden ongeveer 30 procent minder risico.

Anderson waarschuwde dat deze cijfers worst-case schattingen zijn en dat ze het risico voor een bepaalde persoon niet kunnen voorspellen. "Het werkelijke risico is sterk afhankelijk van de blootstellingstijd, blootstellingsfrequentie en nabijheid van een aardgas bron," zei ze.

"We hebben deze berekeningen gemaakt om onze bevindingen in een context te plaatsen met andere, soortgelijke risicobeoordelingen en om de niveaus die we vonden te vergelijken met EPA’s aanvaardbaar risiconiveau."

De studie heeft nog andere kanttekeningen zei Anderson, maar de voornaamste is het niet-steekproef gewijs gebruikte kleine aantal monsters. Daarnaast zijn de bevindingen niet noodzakelijk van toepassing op andere gas producerende gebieden, omdat PAK emissies worden beïnvloed door extractie technieken en door de onderliggende geologie.

Vertaald door Ingrid Pas


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine ?



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats