Studie: bacterie die Q-koorts veroorzaakt in verband gebracht met non-Hodgkin lymfoom


American Society of Hematology

Volgens een studie online gepubliceerd in Blood, het tijdschrift van de American Society of Hematology (ASH), wordt de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, een infectieziekte die overgedragen wordt langs uitwerpselen van dieren, in verband gebracht met een verhoogd risico op lymfoom.

Q-koorts wordt veroorzaakt door een infectie met de bacterie Coxiella die voornamelijk voorkomt in de uitwerpselen van runderen, schapen en geiten. Ongeveer 3 procent van de gezonde volwassenen in de Verenigde Staten en 10-20 procent van de personen met een hoogrisico beroep zoals dierenartsen en veehouders, hebben antistoffen voor C. burnetii, wat een vroegere infectie suggereert. Symptomen van Q-koorts variëren van persoon tot persoon en kunnen acuut optreden en spontaan verdwijnen of chronisch aanhouden. Omdat sommige patiënten ook meldden te lijden aan lymfoom zijn de onderzoekers van mening dat deze vorm van kanker een risico zou kunnen zijn voor Q-koorts. Echter de ervaring met één patiënt was de aanleiding om het tegenovergestelde aan te nemen - dat de infectie misschien wel lymfoom veroorzaakt.

"Tijdens een follow-up scan bij een patiënt die met succes behandeld was voor Q-koorts, zagen we een tumor in de buurt van de vorige infectie," zei senior studie auteur Didier Raoult, MD, PhD, van de Universiteit van Aix-Marseille in Marseille , Frankrijk. "De ontdekking dat het een lymphoma tumor betrof die C. burnetii bevatte deed ons vermoeden dat de infectie had bijgedragen tot de ontwikkeling van de kanker."

Om het verband tussen C. burnetii en lymfoom te begrijpen, onderzochten Dr. Raoult en collega's 1468 patiënten behandeld in het Franse National Referral Center for Q-fever van 2004 tot 2014. De onderzoekers voerden beeldvorming uit van weefselmonsters van de patiënten waarbij zij zeven personen konden identificeren: de eerste patiënt ontwikkeld een lymfoom na een C. burnetii infectie (6 patiënten werden gediagnosticeerd met brede diffuse B-cel lymfoom en één met folliculair lymfoom). Van alle Q-koorts patiënten opgenomen in de studie, hadden 440 een persisterende infectie geconcentreerd in één bepaald gebied.

Om te bepalen of patiënten met Q-koorts een hoger risico hebben op lymfoom dan de algemene bevolking, vergeleken de onderzoekers het voorkomen van lymfoom in het Q-koorts register met het voorkomen ervan bij de algemene bevolking van Frankrijk. Op basis van deze analyse, concludeerden de onderzoekers dat patiënten met Q-koorts 25 keer meer kans hebben op een brede diffuse B-cel lymfoom dan mensen zonder de infectie. Voorts worden de kansen van lymfoom bij patiënten met persisterende infectie hoger dan die met andere vormen van Q-koorts.

Bij verdere beeldvorming van de patiëntmonsters, ontdekten de onderzoekers dat Q-koorts patiënten met lymfoom een overproductie van het kritische anti-inflammatoire pathway interleukine-10 (IL-10) vertonen, wat suggereert dat suppressie van het immuunsysteem de lymfoomcellen de mogelijkheid geven zich te vermenigvuldigen.

"Als we doorgaan met meer informatie over het verband tussen C. burnetii en lymfoom te verzamelen, zullen de resultaten de clinici aanmoedigen om hoogrisico patiënten zo vroeg mogelijk op te volgen i.v.m. een potentieel voor kanker," zei Dr Raoult. "Uiteindelijk zou zo’n vroege diagnose de behandeling van Q-koorts patiënten mogelijk maken die anders een lymfoom kunnen ontwikkelen, met name die van het B-cel non-Hodgkin type.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats