Onderzoek naar de bedreiging van honingbijen door neonicotinoïde

De afname van het aantal honingbijen is de laatste jaren wereldwijd een grote zorg. Een van de factoren die van invloed zouden kunnen zijn op de vermindering van het aantal bijen is het gebruik van insecticiden – met name neonicotinoïden – die persisteren in rivieren en beken.

Onderzoekers laten nu weten in het ACS tijdschrift Environmental Science & Technology Letters dat alhoewel zonlicht een belangrijke rol speelt bij het afbreken van verontreinigende stoffen, de effecten ervan op neonicotinoïde dramatisch kunnen afnemen zelfs in ondiep water.

Neonicotinoïden beschermen gewassen tegen plagen zoals wittevlieg, kevers en termieten. Zij zijn een bruikbaar gerei in het arsenaal van de boer, maar uiteindelijk komen ze terecht in oppervlaktewater en de grond. Onderzoek heeft aangetoond dat insecticiden een rol kunnen spelen in de verdwijning van bijen, een verschijnsel dat bekendstaat als de Colony Collapse Disorder (verdwijnziekte).

De wetenschappers begrepen echter niet helemaal wat het lot is van neonicotioïden in de omgeving, een belangrijke factor bij het vaststellen hoe ze zouden kunnen bijdragen aan deze verdwijnziekte. Charles S. Wong en collega’s wilden het effect van de zon op deze insecticiden in water onderzoeken.

Drie van de vijf neonicotinoïden die de onderzoekers onderzochten in water in zonnige omstandigheden waren in enkele minuten in sterke mate afgebroken.

Twee ervan hadden een paar dagen nodig om afgebroken te worden. Maar een diepte van slechts enkele centimeters water was genoeg om teminste één ervan te beschermen, en wel thiamethoxam, tegen de afbrekende effecten van de zon. De onderzoekers stellen dat deze persistentie in ondiepe wateren de kans zou kunnen doen toenemen dat in water levende organismen en andere flora en fauna, met inbegrip van bijen, aan insecticide zouden kunnen worden blootgesteld.

Vertaling: Els Scholtens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats