Morfine na een operatie kan levensbedreigend zijn bij kinderen


TORONTO - Nieuw onderzoek heeft ontdekt dat de behandeling van postoperatieve pijn met morfine kan leiden tot levensbedreigende ademhalingsproblemen bij kinderen waarvan de amandelen en/of poliepen zijn verwijderd.

De studie, mede uitgevoerd door het Motherisk Program in The Hospital for Sick Children (SickKids) en door de McMaster University en McMaster Children's Hospital, heeft een aanzienlijk risico voor potentieele fatale ademhalingsverstoring geïdentificeerd als morfine wordt toegediend na de operatie om pijn te behandelen bij kinderen die tonsillectomie ondergaan hebben met of zonder adenoidectomy. Deze operatie wordt vaak en effectief gebruikt om slaapapneu te behandelen bij kinderen. De studie toonde ook aan dat ibuprofen een veilig en effectief alternatief is. De studie is online gepubliceerd in het nummer van 26 januari van Pediatrics.

Het onderzoek bouwt voort op een Motherisk studie uit 2009 en een studie uit 2012 van twee groepen kinderen waarbij werd gevonden dat codeïne tegen postoperatieve pijn ademhalingsproblemen veroorzaakte en een fatale afloop tot gevolg had bij kinderen die genetisch ultravlugge metaboliseerders zijn. Vroeger was codeïne de standaardbehandeling voor postoperatieve pijn in Noord-Amerika.

Als gevolg van de publicatie uit 2009, waarschuwden zowel Health Canada als de U.S. Food and Drug Administration (FDA) voor de risico's van codeïne bij kinderen. De FDA gaf pediatrische codeïne een "Boxed Warning” - de hoogste waarschuwing - als contra-indicatie. Daar er geen officiële aanbeveling was voor een veilig en effectief alternatief schreven bleven vele centra nog altijd morfine voorschrijven in de veronderstelling dat de reactie van de patiëntjes voorspelbaar zou zijn.

Deze nieuwe studie is een prospectief, gerandomiseerd klinisch onderzoek waarbij 91 kinderen in de leeftijd tussen 1en 10 willekeurig post-operatieve pijnstillers thuis kregen toegediend na hun poliklinische tonsillectomie operatie. Ouders werden voorgelicht over het gebruik van een huispulsoximeter om zuurstofverzadiging en apneu evenementen (onderbrekingen van de ademhaling) te meten de nacht vóór en na de operatie. Aan de ouders werd ook geleerd om de pijn- en gezichtenreactieschaal te gebruiken om de pijnniveaus van hun kinderen te beoordelen op de postoperatieve dagen één en vijf.

“Uit deze proef bleek duidelijk dat aan kinderen met obstructieve slaapapneu geen morfine mag gegeven worden tegen postoperatieve pijn. We weten al dat ze geen codeïne mogen krijgen," zegt Dr Gideon Koren, overeenkomstige auteur van de studie, directeur van het Motherisk programma en Senior Scientist bij SickKids. "Het goede nieuws is dat we nu het bewijs hebben dat aangeeft dat ibuprofen veilig is voor deze kinderen en net zo effectief is in het beheersen van hun pijn; dus is er nu wel een goed alternatief beschikbaar die clinici kunnen voorschrijven.”

Artsen moeten het routinematig gebruik van morfine voor postoperatieve pijn bij kinderen met slaapapneu heroverwegen, zegt studie co-auteur Dr. Doron Sommer, klinisch hoogleraar chirurgie aan de McMaster's Michael G. DeGroote School of Medicine en chirurg aan het McMaster Children's Hospital.

"Deze resultaten vraagt artsen dringend om hun post-tonsillectomie pijnbehandelingsroutine te heroverwegen. Vanwege de onvoorspelbare respiratoire bijwerkingen van morfine, moet het gebruik ervan als een eerstelijnsbehandeling met de huidige dosering worden gestopt bij poliklinische tonsillectomie," zegt Sommer.

http://www.mcmaster.ca/

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats